Тръгва делото за подправените бюлетини в Малорад от местните избори

...
Тръгва делото за подправените бюлетини в Малорад от местните избори
Коментари Харесай

Тръгва делото за подправените бюлетини в Малорад

Тръгва делото за подправените бюлетини в Малорад от локалните избори на 29 октомври, осведоми.

Във врачанския областен съд ще се изправят подсъдимите Моника Йорданова, ръководител на 5-та СИК в селото и Цветослав Цветков, член на същата изборна комисия. Те са обвиняемив това, че на 29 октомври към 23.00 часа са подправили вота, като са дописали бюлетини за няколко претенденти за общински съветници за община Борован. Нарушениетосе видя от видеозаписа на преброяването на вота.

На фрагментите се вижда по какъв начин ръководителят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да споделя:„ Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено… ”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва.

Законът планува наказване " отнемане от независимост " от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на изборна комисия, което по какъвто и да е метод преправи резултат от избори.

Вече ви разказахме и за различен абсурден случай - в изборната секция в Габровница се е гласувало за кмет на Габровница, само че и за кмет на Монтана и общински съвет в регионалния град. На фрагменти, оповестени от “Дневник ”, се вижда по какъв начин един от претендентите за кмет на селото - Валентин Цонов от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " - самичък брои бюлетините за себе си, които са тъкмо 16. Вижда се по какъв начин той брои 16 бюлетини. След това бюлетините се броят още един път, излиза същата численост и в протокола е записано същото число.

Друг претендент за кмет на селото - Рангел Иванов от Партия на Зелените, който е и определен на първи тур, зад кадър споделя по какъв начин самичък е преброил бюлетините зад себе си. На записа се чува и по какъв начин Рангел Иванов счита, че бюлетините за него са задоволителни той да бъде определен за кмет на селото. Вижда се и по какъв начин при броенето участва също актуалният кмет Борис Цветков.

Чува се и разговор по какъв начин да бъдат регистрирани невалидните бюлетини за кмет: " Кристияне, можем ли да кажем единствено нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправим нещо? " Друг глас пита: " 68 и 26 - за кой ще го пишеш? " ( 26 е номера на " Партия на Зелените ", а 68 е Местна коалиция " СДС/ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС " ). Чува се отговор: " Разделяш ги на две. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една ".

При броенето и отчитането на преференциите в бюлетините за общински съветници зад кадър се чуват указания: " На Злати да не остане празна бюлетина ". Вижда се по какъв начин жена отбелязва с писалка нещо на бюлетините за общински съветници и глас, който споделя: " Дай да отбележим и преференции - на 120, на 104, на 111 " и отговор: " Абе, за всичките, де, само че би трябвало да пристигна някой да ми оказва помощ ".

Парадоксално или не, само че макар шокиращите записи с подправяне на бюлетини и манипулиране на вота за общински съветници в две изборни секции в Северозапада, претенции за анулиране на вота там няма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР