Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите разказват за

...
Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите разказват за
Коментари Харесай

Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите разказват за ужаса

Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите описват за ужаса. Земетресението в Южна Турция е провокирало геоложка смяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, споделя Карло Долони, ръководител на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).
„ Арабската плоча се е придвижила с
към 3 метра в посока североизток-югозапад по отношение на Анадолската плоча. Става дума за конструкция в граничната зона сред този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча “, споделя специалистът пред вестник „ Кориере каузи Сера “, написа Епицентър.бг
Обичайното геоложко придвижване над
региона не надвишава 2-3 милиметра годишно. При изключително мощни трусове е допустимо придвижване до 30 см. Например, след трус в Ликусури в Кефалония градът се реалокира с 20 см.
Следователно, повода за изместването
на Турция с три метра вследствие на активирането на разлом с дължина минимум 150 км може да се назова мега-земетресение.
„ Говорим за непрестанно придвижване,
равнината на разлома е доста наклонена и по време на събитието виждаме хоризонтално изместване на двете му страни. Две литосферни плочи се движеха една по отношение на друга “, изясни специалистът.
Сутринта на 6 февруари земетресение
с магнитуд 7,7 по Рихтер раздруса Югоизточна Турция, като съгласно президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 година насам. Съобщава се и за опустошения в няколко района на Сирия, а земетресения са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите оповестяват, че интервенциите в огромното турско нефтено пристанище Джейхан са прекратени заради земетресението.
В Сирия пък е прекратена работата
на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.

Припомняме, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че броят на жертвите в резултат на мощните земетресения в Турция надвиши 3,4 хиляди души, а повече от 20 500 са ранени.
Той подчертава, че броят на жертвите
е нараснал до 3419 души, 20 534 са ранените и уточни, че в този момент времето пречи на доставянето на помощи в засегнатите райони.
Повече от 10 лекари от Спешна помощ
– София, ще заминат през днешния ден сутринта за Турция с боен аероплан „ Спартан “, с цел да се включат в оказването на медицинска помощ на потърпевшите от земетресението. Това оповестиха от Центъра за незабавна здравна помощ в София.
Фелдшери, медицински сестри
и парамедици също ще заминат на идващ стадий.

В понеделник два самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също отпътуваха за южната ни съседка.
Сред хората, които бяха изпратени
да оказват помощ на потърпевшите от земетресенията, са 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна безопасност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).
„ Около 30 часа към този момент сме на терен в Адана.
Търсим оживели хора под развалините на обектите, които ни показаха. Надяваме се, че към момента има оцелели след земетресението. Ситуацията е доста тежка. Трудно е и за екипа ни, тъй като поради разрушенията достъпът е прекомерно стеснен. Това сподели Стефан Георгиев, основен координатор на българските екипи в Турция, в „ Интервюто в Новините на  ”.
„ Нашата работа е преди да пристигна тежката
техника да търсим оживели, след което стартира разчистването на терените “, сподели той.



На този стадий екипите остават в Адана, посочи координаторът. „ През миналата нощ работихме до 03.30 ч. Очакваме последваща локация на следващия ден сутринта “, разясни Георгиев.

Емил Нешев, шеф на Планинска избавителна работа,
сподели че трагедията е голяма.
Той посочи, че търсят оживели с подготвени кучета. Нешев уточни, че от на следващия ден има опция да бъдат пренасочени от Адана на друго място.

„ Шанс да намерим оживели постоянно има. Колкото повече минава времето, толкоз повече шансът понижава “, сподели Нешев. Директорът на ПСС добави, че кучетата имат предел на работа сред 3 и 5 дни, тъй като в противоположен случай
може да бъде изгубен техния усет.
По негови думи към петък – събота групите би трябвало да бъдат прибрани към България. Нешев посочи, че ще бъдат премествани съгласно нуждата от тяхната помощ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР