Traffic newsПасажерите ще пътуват в оформени като капки кабинки, предвижда

...
Traffic newsПасажерите ще пътуват в оформени като капки кабинки, предвижда
Коментари Харесай

Лифтът до Копитото може да стане летящ ресторант с най-добрата гледка към София

Traffic news

Пасажерите ще пътуват в завършени като капки кабинки, планува план на архитекти

Носещ се във въздуха ресторант с дивна панорама от птичи взор към София. В това би трябвало да се трансформира занемареният кабинков въжен превоз от столичния квартал „ Княжево ” до телевизионната кула на Копитото, съгласно плана на архитектурна компания.

 Лифтът до Копитото е първата кабинкова линия в България, която потегля още през далечната 1962 години. За страдание, след демократичните промени при започване на 1990 година, финансирането на линията е прекратено и тя стопира да работи година по-късно. От там нататък единствено пилоните и бетонните здания на основните станции остават да припомнят за известния в миналото туристически маршрут.

В същото време зарязаната лифтова линия и изключително горната й станция имат една от най-хубавите панорамни гледки към София. " За този план нямах различен клиент с изключение на себе си. Бях стимулирана да запазя и възстановя един от най-ценните аспекти в нашия град - тясно сплетената връзка сред хората, планината и животворната вода, която произлиза от нея ", споделя проектантката Десислава Димитрова. И припомня, че София е античен град, основан към многочислените топли минерални извори в основата на планината, които се употребяват и до през днешния ден.

Идеята й е да се трансформира главната функционалност на лифтовата линия от средство за всеобщ превоз от точка А до точка Б до метафорично средство за духовно или прочувствено издигане. " Искам да предложа на жителите и посетителите на града промяна или най-малкото прочувствено въздействащо прекарване. По време на пътуването всеки пасажер може да се преоткрие посредством обич, размисъл, съзерцаване, връзка, ентусиазъм или изненада ", уверена е Димитрова.



Предложението е общоприетите лифтови кабини да бъдат модифицирани и обзаведени като първокласен ресторант. Менюто може да се поръчва още при резервирането на " каютата ", а гостите ще останат сами със своята прясно приготвена храна и питиета по време на пътуването. Самото придвижване на лифта също би трябвало да се забави доста. Времето за пътешестване би трябвало да бъде удължено трикратно, тъй че еднопосочното пътешестване да продължи до 1 час вместо предходните 20 минути, счита Димитрова.



Спиращата дъха панорама, съчетана с тишината и спокойствието на возенето ще разреши на пасажерите да изживеят изкачването си до близката до тях планина по друг метод. Кабините ще бъдат завършени като капки вода с напълно отразяващи външни повърхности, придаващи усамотение на пасажерите, до момента в който се обвързват с концепцията за вода, непорочност и яснотата. Затова и планът за летящия ресторант се назовава „ Капка ”.

Основната структура на кабинките ще е железна, само че със стъклена външна повърхнина. Вътре пространството е сферично, с окачен таван, покриващ изменчив ток и еднакъв под изпод. Наименованието на плана " Капка " има и по-фино значение, с изключение на буквлното и то е обвързвано със спокойствието и чистотата. Централната маса и осветителното тяло в нея наподобяват капчица, отскачаща от водна повърхнина, преди да бъде погълната от нея.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР