Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и

...
Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и
Коментари Харесай

Сирни Заговезни! Какво да има на трапезата

Традицията повелява да участват разнородни ястия, приготвени с яйца и млечни артикули – сирене, мляко, масло, само че без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също и варено жито. Още нещо, което е разрешено, е рибата.

След празничната вечеря, се прави и обичаят „ хамкане “: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, изключително децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста, без да употребява ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година. По-младите обикалят по-стари родственици и близки, желаят амнистия и целуват ръка на домакините.

Ето няколко подобаващи предписания за празника:
Ципура с билково масло
Необходими артикули : 3 броя - Ципура, сол, черен пиперЗа билковото масло: 50 г масло, няколко стръка копър, 1 скилидка чесънполовин чили чушка – по избор

Начин на подготвяне: Загрейте добре тигана. С помощта на изострен нож направете няколко разреза върху рибата. Овкусете я със сол и черен пипер. След това я сложете за няколко секунди в тигана, с цел да се запечата добре и от двете страни.

Прехвърлете ципурата в тавичка, сложете една бучка масло върху нея и печете в авансово загрята фурна на 200 градуса за към 10 минути. Сервирайте със свежа салата от зеленчуци или гарнитура по ваш избор.

Забележка: Пригответе маслото като сложите всички съставки в кухненски блендер и ги смелите до приемане на хомогенна примес.
  Сирене в гювече
Необходими артикули : яйца 2 броя, сирене 100 грама, домати 1 брой, краве масло, 1 чаена лъжица, люта чушка по избор

Начин на подготвяне: На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна.

След като сложите гювечето във фурната я включвате на 200 градуса и печете 20 минути. След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето още веднъж във фурната и печете до момента в който яйцата станат подготвени. Ако сте фенове на лютото, дружно с яйцата прибавете и една люта чушка.

 
Баница с коприва и булгур
Необходими артикули: точени кори 400 грама, коприва 500 грама, булгур 1 чаена чаша, свеж лук 1 връзка, свеж чесън 2 стръка, джоджен 1 чаена лъжица, олио 2/3 чаена чаша

Начин на подготвяне: Измивате булгура и го заливате с топла вода, с цел да набъбне. Най-добре е да престои във водата най-малко 40 минути, само че може и повече.За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което незабавно я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.

В бездънен тиган или тенджера изсипете 2/3 чаена чаша олио и откакто се сгорещи прибавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути прибавете и нарязаната на ситно коприва и още веднъж разбъркайте.

Отцедете булгура от водата и го прибавете към сместа, прибавете сол и планувания джоджен. Разбърквайте, до момента в който сместа остане на лой. След това свалете от огъня и оставете настрани, с цел да поизстине.

Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния завършек на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в авансово намазана с олио тава.

Така навивате всички кори и най-после намазвате цялата баница с олио.Печете баницата с коприва и булгур в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 30 минути, до момента в който придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с забрадка, до момента в който изстине.
  Жито с мед и орехи
Необходими артикули: жито за варене - 1 ч.ч.сол - 1 щипка, мед - 3 - 4 с.л., орехи - 1 ч.ч. смлени, кората на 1 лимон

Начин на подготвяне: Измийте житото доста добре под течаща вода, като триете зърната сред дланите си.

Поставете го в тенджера с дебело дъно и залейте със студена вода и щипка сол, водата би трябвало да е 10 см над житото.

Варите житото на сдържан огън до цялостното му омекване.

Покрийте тенджерата с 2 листа кухненска хартия и поставете капака, затворете компактно за 5-6 часа, и в случай че е останала вода, прецедете.

Към житото прибавете меда, смлените орехи и настърганата на ситно ренде лимонова кора, разбъркайте и сервирайте в подобаващи купички.

 
Богата празнична питка
За тестото: брашно - 800 г   в допълнение за омесване, яйца - 2 бр., жълтъци - 1 бр., прясно мляко - 300 мл., сол - 1 с.л., захар - 1 ч.л., квас за самун - 1/2 кубче прясна

За плънката: овче сирене - 450 г, масло - 125 г разтопено

За глазурата: жълтъци - 1 бр., прясно мляко - 1 с.л., олио - 1 ч.л., сусам - за поръсване

Начин на подготвяне: Пресявате брашното, към което добавяте солта и разрушените яйца. В купичка смесвате маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавям към сухите съставки.

Тестото изсипвате върху набрашнена повърхнина (добавя се още брашно, в случай че е необходимо) и се месите до момента в който стане безпрепятствено и еластично.

Поставяте го в намаслена купа, покрива се с забрадка и се оставя за 40 минути да втаса. Разделям на 7 топки.

Всяка топка се разточва на кръг с подобен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Правите възелче от тестото.

Оставяте малко разстояние сред тях, с цел да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с забрадка.

През това време фурната се загрява на 180 градуса по целзий. Глазирате с разрушения жълтък, олио и прясно мляко и поръсвате със семената.

След като се извади от фурната се покрива с забрадка и се оставя за 10-15 минути да „ почине “, преди да се разчупи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР