Традиционно всяка година на 26 ноември отделението по неонатология на

...
Традиционно всяка година на 26 ноември отделението по неонатология на
Коментари Харесай

Отделението по неонатология в УМБАЛ Пловдив почита празник

Традиционно всяка година на 26 ноември отделението по неонатология на УМБАЛ " Пловдив " отбелязва празника на светеца. " Св. Стилиян е името, което избрахме да носи нашето поделение. Християнският светец, наименуван още Детепазител, е покровител на пеленачетата и дребните деца ", споделя Д-р Аргирова, шеф на отделението и добави, че е уважаван и като настойник на педиатрите.

Празникът се отбелязва за здраве на всички новородени бебета. Персоналът на отделението е предан на идеята да им оказва помощ и да ги лекува, тъй като те са най-ценното в живота и са бъдещето на нацията.

" Въпреки пандемията от лятото насам се вижда леко повишаване на броя на новородените деца, което доста ни радва, уточни доктор Аргирова. - Друга позитивна наклонност в последно време е също, че от ден на ден високообразовани майки раждат трето и даже четвърто дете. Да се надяваме тя да се резервира. “

Тя напомни, че всяка година в България се раждат прибързано към 6000 бебета. Ежегодно през отделението по неонатология в УМБАЛ " Пловдив " минават приблизително към 150 бебета, пристигнали по-рано на бял свят, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. " Около 15% от новородените деца при нас са с друга степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от междинния за страната, който е 10-11%, а повода за това са опциите на неонатологично поделение за развъждане на новородени с рисково ниско тегло “, съобщи доктор Аргирова.

Отделението по Неонатология в УМБАЛ " Пловдив " е съвременно -оборудвано е с най -съвременна здравна инсталация.

Разполага и със специфични Семейни стаи, където родителите и бебетата контактуват в удобна конюнктура и построяват връзка между тях. По този метод се облекчава стресът за фамилията, който настава от продължителния престой на детето в болничното заведение. Стабилизират се фамилните връзки в този тежък интервал. Освен това родителите могат да организират там съвещания с лекуващите експерти.

Нашият блян е да осигурим допустимо най-качествените грижи, с които да подсигуряваме на " дребните герои “ пълноценно развиване, уточни доктор Аргирова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР