Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в гр. Русе

...
Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в гр. Русе
Коментари Харесай

Фаркашкият тамбурашки оркестър от Русе с номинация за „Живи човешки съкровища – България“

„ Традиционно свирене на тамбура във фаркашки жанр в гр. Русе ” е кандидатурата на област Русе за попълване на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “ през актуалната година.

Това стана ясно от извършено съвещание на експертна комисия, управлявана от доцент доктор Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. В състава на журито бяха още представители на Областната администрация и Регионалния експертно-консултантски и информативен център „ Читалища “. Кандидатурата показва съхранена градска музикална традиция, неповторима за нашето съвремие. Русе е единственият град в България, опазил и до през днешния ден тази традиция. Тя е типична форма на музициране за крайдунавския град с над 130-годишна история. „ Сред най-големите плюсове на кандидатурата е приемствеността, жизнеността и трансмисията на това изпълнителско изкуство, устойчивото предаване на знанията и уменията посредством неофициално образование на идващите генерации “, разяснява регионалният шеф Анатоли Станев. Видима е съпричастността на изпълнителската общественост към нематериалното културно завещание. „ Номинацията е безапелационен образец за запазване на познания и умения за културно изложение от XIX век до през днешния ден, които имат значимо историческо и художествено значение за града и страната “, добави още регионалният шеф. „ Подкрепата и регистрацията на кандидатурата „ Традиционно свирене на тамбура във фаркашки жанр в гр. Русе ” в Националната система „ Живи човешки съкровища – България ” ще бъде израз на обществено самопризнание на изпълнителското изкуство, ще спомага за приобщаване на младежи към детайли на нематериалното културно завещание на страната, ще подтиква реализирането на ефикасни стратегии за подготовка на фрагменти, предаване на познания, умения и практики на идващите генерации “, счита Станев.

Кандидатурата бе излъчена от управлението на Регионалния исторически музей и подкрепена от кмета на Община Русе Пенчо Милков. Именно той е измежду хората, които най-активно поддържат изявите на групировката. Припомняме, че все още началник на Тамбурашкия оркестър е доктор Наталия Константинова, а единствено през последните години те са взели участие в десетки фестивали и завоювала редица оценки. Оркестърът е формиран от 39 реализатори, като най-малките са на възраст от 8 години, а най-възрастните доближават до 40-годишна възраст.  Репертоарът им включва богата палитра от творби за тамбура на български и непознати композитори. Няма по какъв начин да не се означи и обстоятелството, че по предложение на някогашния кмет на Русе инж. Божидар Йотов, образованието на състава минава към Общински детски център за просвета и изкуство. Така макар доста сложната финансова обстановка в страната, той получава поддръжка и от локалната власт, която го разпознава като значим за русенската еднаквост. Съществени заслуги към развиването на оркестъра има и някогашният шеф на СУ „ Христо Ботев “ Минко Цочев, който е оглавявал и дирекцията по филантропични действия в Община Русе.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР