Традиционно фирмите в бранша мебели и дървообработване имат най-малко представители

...
Традиционно фирмите в бранша мебели и дървообработване имат най-малко представители
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за мебели и дървообработване - пандемията ускорява продажбите

Традиционно компаниите в сектора " мебели и дървообработване " имат минимум представители в изданието " Гепард ", като в секторната ранглиста e мъчно даже да се образува топ 20. това е по този начин, тъй като фирмите имат напредък много под междинния за общата ранглиста, а през 2020 година рецесията около COVID-19 в допълнение удари резултатите на някои от тях. Има обаче и такива, които освен не са потърпевши, само че и се радват на напредък.
Автор: Капитал Бумът на матраците
" Гепард " класира компаниите по скок на продажбите за съответната година по отношение на миналата. Ръст на приходите с близо 50% отрежда на " Ред спрингс " лидерско място в класацията. По данни на компанията тя е най-големият производител на покет и бонел пружини в Югоизточна Европа - полуготови произведения за производството на матраци и мебелната промишленост. Производствената база е отворена през 1995 година в Пловдив. Дружеството е владеене на " Тед кепитал " - благосъстоятелност на Тодор Димитров Тодоров, Димитър Тодоров Тодоров, Елин Тодоров Тодоров.

Според Станислава Шипарова - търговски шеф, пандемията и обвързваните с нея рестриктивни ограничения не са лимитирали активността на " Ред спрингс ". " Тъкмо противоположното - престоят вкъщи и работата от у дома подтикнаха мнозина да подменят матраците и мебелите си в търсене на повече комфорт и улеснения. В същото време конкуренцията от Китай става все по-малък фактор поради дистанциите, цената на контейнерите и цялостните проблеми с веригите на доставки. Ето за какво пораства броят на задграничните сътрудници, които се ориeнтират към европейски компании ", показва тя.

Тласък на продажбите през 2020 година дава и разширението на пазарното наличие. " През 2020 година стъпихме с наши произведения на пазара в Съединени американски щати. Седемдесет % от продукцията на " Ред спрингс " е предопределена за износ ", прецизира Станислава Шипарова. Според отчета за активността, оповестен в Търговския указател, през 2020 година сдружението е вложило 2.78 млн. лева за рационализация на индустриалните процеси. Финансирането е със лични средства и банков заем.
Реклама
" През последните две години влагаме интензивно в автоматизация и рационализация на производството. Предстои създаване на нова индустриална и административна постройка, планираме също да инсталираме фотоволтаици ", посочи за " Капитал " Станислава Шипарова. Очакванията на компанията са за една по-добра година. Липсват индикации за проблеми в региона на активността ни, заключава отчетът за активността.
Автор: Капитал
На второ място в класацията с над 43% растеж на приходите е " Арсийт " - с. Поповци, Габрово. Семейната компания на Милко и Виолета Гърдевски и техните синове Михаил и Христо създава шасита и седалки за автосимулатори с марката " Арсийт " (rSeat). Заводът създава достоверни седалки и железни шасита, на които се окачват педалите и кормилото, както и стойки за мониторите и работи за автосалоните на марки като Ferrari, Lamborghini, Audi, Porsche, Bentley. При маркетингови събития изделията на " Арсийт " са употребявани и от доста автомобилни състезатели, измежду които и водачи от Формула 1. Компанията продава в Съединени американски щати, Австралия, Африка и Азия, в това число и онлайн. За съответни клиенти " Арсийт " създава шаситата в избрана гама, съответстваща на цветовете, в които се създават същинските коли. Всички разработки, както и индустриалният дизайн на продуктите на компанията са предпазени с патенти.

" Нашият бизнес не пострада от пандемията. Напротив, много от огромните шампионати проведоха конкуренция единствено виртуално - на симулатори. Това беше огромна реклама за целия отрасъл. Пуснахме нова продуктова гама симулатори, които се одобряват сносно от клиентите ", разяснява за " Капитал " Христо Гърдевски.

" Арсийт " построи нова фабрика, която работи с цялостен потенциал от 2020 година Дружеството влага в съвременни машини и уреди и резултатът е неколкократен растеж на индустриалните размери. " Нашите вложения и старания за разпространение на марката се отплащат ", обобщава Христо Гърдевски.
Реклама
Челната тройка приключва с " Макена - Русе " , която регистрира над 32% растеж на продажбите през 2020. Компанията е учредена през 2001 година и е профилирана в производството на шкафове за баня от водоустойчиви материали. През 2020 година сдружението разшири своето портфолио с модулни мебели за кухня и цели кухненски решения за обзавеждане. Фирмата разполага с дистрибуторска мрежа в цялата страна. Едноличен притежател на капитала е Георги Спасов Петков.
С растеж на приходите сред 20% и 30%
В тази група влизат шест компании. " Енерджи " - Шумен , се подрежда на 4-то място с над 26% скок на приходите. Компанията - благосъстоятелност на Георги Калоянов Павлов, е записана през 2003 година и се занимава с произвеждане и търговия с дърва за огрев, произвеждане на съклопакети, ПВЦ и алуминиева дограма.

" Кронос & кo " - Пловдив (5), произвeжда комерсиално обзавеждане, училищен чинове и училищен мебели, болнични кревати и стелажи, офис столове, градинско обзавеждане, мебели по поръчка и отбелязва близо 26% растеж на продажбите. Клиенти на компанията са търговци на мебели, компании в региона на шивашката индустрия, електрониката, разнообразни преработвателни предприятия. За тях компанията създава транспортни цехови колички, контейнери, работни маси, стелажи. " Кронос & кo " създава и рекламни стелажи и етажерки за бензиностанции. Едноличен притежател на капитала е Стоян Русев Кожухаров. От отчета за активността излиза наяве, че сдружението си слага за цел да вдигне с 1% приходите през 2021 година, а в средносрочен проект - с 3%. Компанията възнамерява да заложи на усъвършенствана организация на произвеждане и нови индустриални мощности, подкрепени с нови контракти за поръчки.

Производителят на матраци с марката " Блян " - компания " Глоуб индъстрис " - е записана в Пловдив, само че производството е в с. Батишница, Русе. Фирмата заема шесто място в секторната ранглиста с 24% скок на приходите. Предлаганите от компанията матраци са двойнолицеви полиуретанови и имат документ за ортопедичност. Компанията има дистрибуторска мрежа в цялата страна, извършва и самостоятелни поръчки. Според отчета за активността през 2020 сдружението е вложило 70 хиляди лева в дълготрайни материални активи, а финансирането е със лични средства. Едноличен притежател на капитала е Елин Тодоров Тодоров, който е и съучастник в " Тед кепитал ", което управлява водача в секторната ранглиста " Ред спрингс ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Свят 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Икономика 1 Енергетика 2 Свят 3 Банки и финанси Реклама
" Палети БГ " - гр. Елин Пелин (7), регистрира над 23% повишаване на продажбите през 2020 година Дружеството създава и ремонтира палети, обработва дървени елементи и материали от дърво, търгува с дърва за горене, брикети, дървесина. Едноличен притежател на капитала е Дияна Славчева Царева. В отчета за активността се показва, че компанията не е наранена от пандемията, не е освобождавала хора, не е употребила помощи от страната. Мениджърският екип не може да оцени дълготрайните резултати от пандемията, само че счита, че тя няма да окаже значителен отрицателен резултат върху работата.

В класацията влиза още един производител на матраци - едноличният търговец " Симеонов - Георги Димитров " - Пещера (8). Компанията е учредена през 2011 година и създава еднолицеви, двулицеви, детски и бебешки матраци с марката " Симеонов ", топ матраци и протектори, както и основи за тях. За 2020 година отбелязва над 21% нарастване на продажбите.

Фирма " Некрато " - Бухово (9), също създава над 30 модела матраци, основи, подматрачни рамки и аксесоари - възглавници, протектори, калъфи. Дружеството е основано през 2003 година и в началото активността му е единствено комерсиална, само че след това стартира лично произвеждане. От 2004 година има своя комерсиална марка - " Матраци Paradise ". Компанията е построила дистрибуторска мрежа в цялата страна, а през 2011 година открива два фирмени магазина - в София и Бургас, както и два районни складa за продажби на едро в Бургас и Асеновград. От доклада за активността излиза наяве, че през 2020 година компанията е вложила 681 хиляди лева в капиталови усъвършенствания, закупуване на машини, здания и други активи (612 хиляди лева през 2019). Съдружници в " Некрато " са Златан Евгениев Кралевски и Анета Григорова Кралевска.
С растеж на приходите сред 10% и 20%
В тази група влизат четири сдружения. " Декор-2000 " - Гълъбово, е в мебелния бизнес от 2000 година Компанията е благосъстоятелност на Тонка Иванова Колева и регистрира над 16% растеж на приходите от продажби. Фирмата се занимава главно с произвеждане на ламинирани ПДЧ и МДФ плоскости, кухненски плотове и гърбове, каси и первази за интериорни порти, направа на алуминиева дограма, а също по този начин и със строително-ремонтна активност. Дружеството предлага интериорни решения и вътрешен дизайн за дома и офиса по самостоятелни планове.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
В отчета за активността мениджърският екип показва, че към момента не са ясни трендовете за излизане от корона рецесията. Записано е също, че активността на предприятието е затруднена и резултатът от пандемията е непредсказуем на този стадий.

Семейната компания " Коркос " - Сливен (11-о място), има дълготраен опит в дървообработването и е профилирана в производството на паркетни и мебелни плотове от екзотична и широколистна солидна дървесина. Компанията, която отбелязва над 16% растеж на продажбите, е записана през 1996 година, а съдружници в нея са Янаки Атанасов Корков и Коста Атанасов Корков. През 1997 " Коркос " отваря фабрика за паркет в село Стара река, ситуирана на 5500 кв. метра повърхност, от които 4013 кв. метра застроени. През 2004 година открива втора фабрика - този път в Сливен - с над 17 125 кв. метра повърхност, от които 6477 застроени. Производственият цикъл е затворен, употребява се даже отпадъкът от стърготини (за произвеждане на екобрикети). Според отчета за активността нарастването на облагата е резултат както от повишените чисти доходи от продажби, по този начин и от отчитане на доходи от завършило финансиране по план за повишение на енергийната успеваемост на " Коркос ".

Добричката компания К2 е на 12-а позиция с над 10% растеж на оборота за 2020 година Съдружници в нея са Елена Кирилова Милева, Иван Кирилов Милев, Петър Василев Савов, Мирослав Василев Савов, Дарина Недялкова Милева. Специализирана е в производството и монтажа на мебели и архитектурни детайли за хотели, бизнес здания, молове, банки, летища и други Регистрирана е през 1992 година и стартира с произвеждане по самостоятелни поръчки. През 1994 година под името " Секвоя " ООД се разраства и уголемява активността си. През 2002 се преименува в " БМК Секвоя " ООД, усилва личния състав си и обновява машинния си парк. Пет години по-късно управлението прави обилни промени в метода на работа и през 2007 компанията към този момент се назовава К2, неведнъж усилва своя потенциал и закупува високопроизводителни машини за произвеждане на корпусна мебел. Дружеството разполага с индустриални пространства върху 4500 кв. метра закрита работна повърхност, с съвременно съоръжение и свое дизайнерско бюро. Продава в страната, в страните от Европейски Съюз, в Израел, Русия, Македония, Нигерия.

Секторната ранглиста на най-бързо растящите дребни и междинни предприятия приключва с " Бонана " - Петрич, която регистрира над 19% растеж на продажбите. Компанията разполага с 6000 кв.м работни пространства, създава главно столове и маси за хранене, вътрешни и култивиран мебели. Притежава годишен потенциал за 150 хиляди стола. В предишното фабриката е усвоила и произвеждане на лампи (настолни, подови, таванни), което е приспособено към разнообразни международни стандарти. Дружеството е измежду доставчиците на шведската верига за дома IKEA. Съдружници в " Бонана " са Божидар Александров Янев и Емил Николов Илиев.
Станислава Шипарова - търговски шеф на " Ред спрингс " - Пловдив: Седемдесет % от продукцията на компанията са предопределени за износ Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР