Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на

...
Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на
Коментари Харесай

Свети великомъченик Георги Победоносец

Този популярен Христов страдалец живял и потърпевш по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още младеж, Георги постъпил на работа в императорската армия и едвам 20-годишен достигнал до чин боен трибун (началник на легион).

Бил хубав, интелигентен и кадърен юноша и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време против тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тюрма и ги подлагали на страшни мъчения.

Понеже младият Георги бил наследил от починалата си майка огромно благосъстояние, наредил робите да бъдат освободени, а парцелът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за популярен героизъм в името на Господ Иисус Христос.

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и самоуверено защитил християнската религия. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му религия бил подложен на разнообразни мъчения, от тежки по-тежки: слагали голям камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му стоманени нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие мощни токсини. Благодарение на мощната си религия в Христос Георги понесъл философски всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и единствено с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги самоуверено отговарял: " По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, в сравнение с аз – да претърпявам мъченията. "

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, незабавно повярвали в Христа. Повярвала и Александра, брачната половинка на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказването Александра припаднала и предала Богу дух. При типа на такава блажена гибел Георги популяризирал Бога и бодро траял към своята Голгота. Когато стигнали на избраното място, мъченикът умерено навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР