Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и

...
Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и
Коментари Харесай

Двама гонят рекорди на Витоша 100

Този уикенд следва 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници надпревари в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „ Витоша 100 “ е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “ и посредством апостолската работа на екипа на Анна Пенчева още веднъж ще събере няколко хиляди столичани и посетители на столицата, искащи да насочат ново предизвикателство към самите себе си.

Тази година обиколката на Витоша ще се състои на 25-26 юли, повода за пренасрочването й от юни за юли е здравната конюнктура. Традицията обаче се резервира. Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България ” по посока на кв. “Бояна ”, след това се продължава по пътя за м. “Златни мостове ” и по-късно се следва в детайли описания в уеб страницата http://vitosha100km.bg маршрут, оттова може да се смъкна и специфичният файл с GPS следата.

Стартът на супер тестването за колоездачи е в събота, на 25 юли в 06:00 ч. сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, само че в 23:59 ч.

Очакваните часове за финиширане са почти следните: за колоездачите - мъже минути преди 10.00 ч. и дами минути преди 11.00 ч. в събота, за скороходците – мъже към 8.00 ч. и за дами към 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Събитието ще се състои при прецизно съблюдаване на здравните ограничения, детайлностите ще бъдат оповестени от уредниците в околните дни.

Миналата година станахме очевидци на историческо достижение. За първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният връх бе записан против името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Наред с това представителят на клуб „ Велораптър “ отбрани купата си от 2018 година като усъвършенства с близо четвърт час личния си връх на трасето. Това бе трета победа на Александър (известен още като Машината) при трите му участия до момента, а преди два дни той „ загря “ с купа в 21-километровото планинско колоездене на проведения от „ София – евростолица на спорта “ Витоша летен фест. При дамите предходната година победи представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана единствено на 52 секунди от върховото достижение.

 

Още по-невероятен и стойностен бе върхът на Кристиян Кирилов. Миналото лято той сграбчи успеха при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и след това пробяга същото разстояние. 26-годишният супермен финишира с общо време 14.26:26 ч. с цел да усъвършенства с неповторимите 54 минути личния си връх на трасето (15:32,44 ч.). Значението на това достижение се ускорява от обстоятелството, че Кристиян обиколи два пъти Витоша за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5.04:12 ч. (4-ти след първото изпитание), а на тичане даде 9.22:15 ч. – девето време измежду всички финиширали.

 

При дамите супергероят бе Лили Ангелова, спечелила цялостен комплект медали. След като сграбчи среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, с цел да ликува с купата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. – връх на трасето и четвърто време от всички приключили, незабавно след първите трима мъже!    

 

Мария Николова пък продължи превъзходството си при дамите в бягането на 100 км, откакто завоюва петата си победа при деветото си присъединяване в Обиколката. Този път единствено три минути не й доближиха да остави в историята личния си връх на трасето -  9.37:44 ч. от 2019 година Шампион при бегачите стана 24-годишният Христо Цветков, изпреварил в края актуалният рекордьор на трасето с 8.12:06 ч. Александър Спасов, който не приключи заради стомашна рецесия.

До момента деклариралите присъединяване са близо 2100, осведомят уредниците. Тези дни ще се включат още състезатели, които в ще дойдат от провинцията и от чужбина. Заявките са отворени до последно, само че с цел да избегнете неудобствата и терзанията направете това още в този момент. Ясно е, че на старт ще застанат представители на най-малко 20 страни, част от тях с цели тимове. „ За жал доста от деклариралите присъединяване от чужбина няма да могат да се включат заради наложената карантина в техните страни при завръщането им от България. Имахме записан цялостен клуб от Хърватия, само че членовете му в този момент отхвърлиха присъединяване заради тази причина. Общият брой на чужденци се чака да доближи 100, измежду тях чиновници на редица посолства у нас. Близо 100 пък ще опитат супер предизвикването „ 200 км “ - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно със скороходците, “ сподели Теодора Пенчева от екипа на уредниците.

Сред участниците за първи път се чака да бъде и рекордьорът по планинско тичане Кирил Николов - Дизела.  Той и Александър Алексиев - Машината са се заканили този уикенд да пратят в историята скоростните върхове надлежно при бегачите и при колоездачите. Най-малкият участник до момента в Обиколката е 5-годишно момче, минало 100 км дружно със своя татко. Преди 4 години пък 70-годишен човек приключи дуатлона.

Проявата още веднъж е оповестена за „ съревнование без отпадък “, заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове, където приключилите ще могат да релаксират, а посетители и фенове да прекарат приятни часове. По трасето ще бъдат построени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнородни награди за участниците и феновете.

„ Софийска вода “ още веднъж ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лева, настрана ще даде водоноска на бент. Студена и друга водоноска с душове на финала. Сред компаниите, които подкрепят участниците са „ Девин “, „ Ред Бул “, „ Евроинс “, „ Загорка “, магазин „ Алпи “ и „ Покер старс “, а „ Био Бенямин “ даже създаде специфичен шоколад с името на Витоша 100 за подсилка на състезателите. Общият награден фонд е над 10 000 лева

Преди година управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката да бъде „ осиновен “, което значи, че маркировката и  табелките към този момент ще могат да се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР