Този месец, на 28 март се навършват 90 години от

...
Този месец, на 28 март се навършват 90 години от
Коментари Харесай

За  90-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов! Концерт-спектакъл на Ансамбъл “Пирин” – „Аз съм Пирин... ”  

Този месец, на 28 март се навършват 90 години от рождението на професор Кирил Стефанов – един от най-известните и известни композитори и създатели в областта на народно-изпълнителския род в България и по света. За да почетат годишнината от ансамбъла са потготвят с величествен концерт театър " Аз съм Пирин ".
В дългогодишната си креативна процедура на диригент и композитор, проявена в доста огромен мащаб в отбор “Пирин ”, където работи като основен живописен началник и диригент в продължение на съвсем половин век, той е основал и претворил над 750 творби на фолклорна основа.
Под управлението на проф. Кирил Стефанов отбор “Пирин ” е осъществил над 6000 концертни изяви допълнително от 55 страни по всички континенти на света пред аудитория, надвишаваща 6 500 000 фенове и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла и възторжените мнения идват от целия свят – Америка, Англия, Италия, Германия, Русия, Ливан, Япония, Индия, Тунис и други.
Кирил Стефанов е роден в гр. Благоевград на 28. 03. 1933 година. От дребен свири на цигулка, приключва с отличие хорово диригентство в Софийската държавна консерватория, учи комбинация и естетика, оркестровка и музикални форми, национална музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев – едни от най-големите имена на българската музикална просвета.
От 1956 година е основен живописен началник и диригент на Държавния Ансамбъл “Пирин ”, с чието изкуство получава необятна популярност. 20 години преподава хорово диригентство в Югозападен университет “Неофит Рилски ”.
Творчеството на Стефанов обгръща разнообразие на форми – от огромните сюити върху национални претекстове – за хор, оркестър и танцов състав, независими пиеси за оркестър, голям брой хорови песни за разнообразни сформира, обработки на национални песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и други Именно той вкарва спектакъла като мултижанрова форма на показване на българския фолклор, а неговите инструментални композиции като: “Игра ”, “Средногорски ”, “Песен и танц ” и песни като: „ Катерино моме “, “Море, аресах си ”, “Вила се й гора ”, “Алтън Маро ”, „ Тръгна мома за вода ”, “Я ти застилам шарени черги ”, “Мори айда, айда “ и доста други, са настоящи и до през днешния ден.
Участва със свои творби и осъществявания на отбор “Пирин ” във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие “Мистерията на българските гласове ”. Този албум е награден с високата интернационална премия “Грами ” за 1991 година.

Освен това дискографията с негови творби включва 12 дългосвирещи плочи на “Балкантон ”, 15 аудиокасети с мостри на българската фолклорна образност (обработка и музика), 5 компактдиска, голям брой печатни издания с песни на фолклорна основа, 5 от които независими с творби на Кирил Стефанов, съдържащи над 200 песни за хор, солисти и оркестър., както и студии и цветни пособия в региона на диригентското майсторство.

Проф. Кирил Стефанов с изключение на композитор, диригент, режисьор и възпитател е и един от най-сериозните покровители за опазването на българската национална традиция посредством поднасянето й в композиция със модерно изкуство.
Носител е на редица български ордени и оценки. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на “Балкантон ”. През 1982 година е получил Златната плоча на гр. Нашвил Съединени американски щати.
На 28. 05. 2023 година в Музикалния спектакъл, София ще се състои Тържествен концерт-спектакъл на Ансамбъл “Пирин ” – „ Аз съм Пирин... ”, особено основан по случай 90-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР