Този месец мобилният оператор Yettel България (до март 2022 г.

...
Този месец мобилният оператор Yettel България (до март 2022 г.
Коментари Харесай

Когато 5 е повече от 6: Или как мрежата на Yettel получи за пети път най-високото отличие на umlaut - Best in Test


Този месец мобилният оператор Yettel България (до март 2022 година прочут като Теленор България) затвърди качеството на мобилната си мрежа, откакто получи за пети следващ път най-високото отличие от самостоятелната компания за относителен разбор umlaut. Петият документ покрива всички мрежови технологии, в това число 5G, което в допълнение утвърждава мощната позиция на Yettel на пазара. За високото самопризнание и за това какво стои зад думите „ най-хубавата мрежа “ беседваме със Спас Велинов, основен шеф „ Технологии “ в Yettel.

- Г-н Велинов, Yettel е единственият телеком в България с пет документа Best in Test. Какво значи това за Вас?

Изключително съм горделив с петия ни следващ документ Best in Test, който получихме от интернационалната самостоятелна организация за относителен разбор umlaut, определян като златния стандарт за качество на мрежата. С общ резултат от 927 точки нашата мобилна мрежа се класира най-високо в България за пети следващ път и се подрежда измежду първите 25% топ мобилни мрежи, тествани и сертифицирани от umlaut в международен мащаб през 2021-2022 година

Този пети Best in Test документ е извънредно значим и заради обстоятелството, че към този момент включва и услуги, предоставяни посредством нашата бързо разрастваща се 5G мрежа, която през днешния ден покрива над 165 обитаеми места в страната. След старта й през юни 2021 година доста неща се трансформираха - имаме нов бранд, лого и образна еднаквост, стартирахме нови услуги като закрепена безжична връзка и открихме нови благоприятни условия с проектите за безграничен транспорт на данни, които са едни от най-търсените от клиентите ни.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/Yettel_ClubZ_Best_In_Test.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Спас Велинов, основен шеф „ Технологии " на Yettel България и Джейсън Кинг, основен изпълнителен шеф на Yettel България.
Тази премия е най-висшият отзив за екипната работа и отличното съдействие с сътрудниците от CETIN и е доказателство за висотите, които можем да достигнем, когато сме обединени в задачата си да бъдем водачи в телекомуникациите в България.

За нас премиите са като управление, с цел да следим представянето си. Ключът тук е в последователността и в това да сме сигурни, че ще останем на върха, тъй като упованията на потребителите стават все по-строги с всяка минала година и пред нас постоянно стои предизвикването непрекъснато да водим пред конкуренцията.

- Какво в действителност стои зад думите „ най-хубавата мрежа “?

Когато става въпрос за съгласуваност, е значимо освен да сме най-хубавите в един съответен миг, а да предоставяме качествена връзка и удивително преживяване на клиентите в нашата мрежа непрекъснато.

И тук значими са обстоятелствата, че това не са единствено думи.

Независими компании като umlaut вършат точно това – мерят, ревизират, тестват и потвърждават преимуществата на дадена мрежа. Спрямо сертификацията от umlaut това значи, че на база измервания на справедливи и стандартизирани параметри, които се сплотяват като качествени знаци, се съпоставят операторите, предоставящи мобилна съгласуваност.

- Как на практика става измерването, каква е методологията?

Сравнителното премерване се прави от umlaut по лична методология, която е построена върху качествени знаци, от позиция на потребителя – осигуряваш ли оптимално висока скорост на всички места, в какъв % от времето можеш да осигуриш ултра HD стрийминг или HD стрийминг да вземем за пример, или естествен броудбанд. Методологията включва и премерване на качеството на звука, а третият параметър е времезакъснението - изключително значим индикатор във от ден на ден услуги, когато се употребяват за гейминг и индустриални приложения, навлизащи с новите технологии.

Част от нея е и така наречен непланирано и неконтролирано от операторите премерване измежду клиентите в техния всекидневен обичай. То в действителност се прави от самите консуматори и е безусловно анонимно. При този вид премерване действителни консуматори, които може да се движат из цялата страна, правейки ежедневните си неща, пасивно събират информация до каква степен е качествена мрежата. Параметрите, които се наблюдават, още веднъж са: глас, данни и времезакъснение.

Методологията на umlаut cе базира на по-задълбочени проучвания на качествените за сметка на количествените индикатори. Тя употребява данни от потребителското преживяване на потребителите като допълнение към обичайните способи на относителен разбор, основан на crowdsourcing.

Тези измервания се вършат непрестанно. Резултатът от 927 точки от най-много 1000 в действителност се базира на доста огромна статистическа извадка в всекидневието.

За последния си просторен разбор в България umlaut тества и мери 68,6 млн. проби измежду 34,5 хиляди неповторими клиенти в продължение на съвсем 6 месеца, от септември 2021 година до март 2022 година По време на всички проби непрестанно са измервани качеството на диалозите, времето за определяне на диалог, качеството на видеопотока и какъв брой бързо се зареждат уебстраници и могат да се изтеглят или изпращат файлове. В своята цялост тези измервания основават добра картина на действителността и са представителни за прекарването на клиентите в другите мобилни мрежи.

- Как се реализира този висок резултат?

Ние залагаме на два метода. Единият е обвързван с схващане на директните потребности на потребителя. Например при увеличено строителство в дадена зона и надлежно повишаване на трафика може да зародят усложнения. Затова би трябвало самодейно, динамично да приоритизираме вложенията, тъй че да развиваме мрежата по отношение на измененията в потребностите на клиентите. Тогава се реализира успеваемост на инвестицията и поддържане на висок резултат. Това е от позиция на обмисляне.

Другият аспект е от позиция на оптимизацията, съобразена с услугите, устройствата, приложенията и държанието на потребителите. Например към момента имаме консуматори, които не са си подменили телефоните с такива, които поддържат технологията VoLTE (Voice over LTE) и за тях би трябвало да осигурим същото високо качество на гласовите услуги, както за тези със съвместими устройства. Същевременно имаме много необятно разпространяване на VоLTE, мобилни данни, 5G; имаме услуга „ Интернет за дома “, която е закрепена съгласуваност през 5G и което ние доста интензивно развиваме. Това са голям брой технологии и друг вид консуматори, за които ние приспособяваме мрежата по подобен метод, че да предоставяме оптимален брой услуги през нея с оптимално положително качество.

Мрежата е като жив организъм, който непрекъснато би трябвало да бъде следен и има потребност от дейна поддръжка. За да останеш № 1, имаш потребност от непрекъсната инвестиция в тези две посоки – обмисляне и оптимизация. Best in Test документът в действителност сплотява тези два съставния елемент и ги верифицира. Най-трудното е поддържането на такова равнище дълго време. За постигането на тези пет поредни награди надградихме процеса по обмисляне, създаване и поддръжка на мрежата. Със сигурност има още неща, които би трябвало да подобрим, само че продължаваме да търсим най-хубавите решения за тях, взаимно с сътрудниците от CETIN.

- Какво бихте споделили на хората в компанията, които в действителност стоят зад този документ?

За да реализираме това, което сме през днешния ден като компания, най-силният инструмент са точно хората и екипността, методът, по който работим дружно, без значение дали приказваме за обмисляне, поддръжка или оптимизация, търговия, бизнес.

Стремим се да бъдем по-добри всеки ден, до момента в който обслужваме нашите клиенти. Тази премия е още едно доказателство за упоритата работа, която екипите ни поставят, с цел да подсигуряват, че предоставяме най-хубавото преживяване на всички наши клиенти.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР