Този материал е посветен на последните проникновени разсъждения на космолога

...
Този материал е посветен на последните проникновени разсъждения на космолога
Коментари Харесай

Това са последните послания на Стивън Хокинг към човечеството

Този материал е отдаден на последните проникновени разсъждения на космолога Стивън Хокинг – един от най-великите мозъци на нашето време.

Неговата последна книга Brief Answers to Big Questions („ Кратки отговори на огромни въпроси “), която излезе в средата на октомври в Съединени американски щати, включва публикации и есета, написани преди гибелта му през март 2018 година Както нормално, в действителност сложните въпроси не тормозят Хокинг.

Благодарение на фрагменти от книгата, оповестени от The Sunday Times, излиза наяве, че английският академик подхваща голям брой съществени тематики: от съществуването на Бог и опцията за живот след гибелта до извънземните и опасността от изкуствения разсъдък.

„ Смятам, че е неизбежно – или нуклеарна, или еко злополука ще порази Земята

в идващите 1000 години – написа той. – Надявам се и имам вяра, че до тогава нашата в действителност изобретателна раса ще е разкрила метод да се измъкне от оковите на Земята и ще успее да преживее тези бедствия. “

Хокинг обаче добавя, че в това време ще би трябвало да се оправим с голям брой други закани – от евентуален конфликт с метеорит до възхода на изкуствения разсъдък.

Нещо повече – той чака появяването и на нова

раса от „ суперчовеци “.

Хипотезата на професора е следната. В близкото бъдеще богаташите ще имат опцията да трансформират както своята ДНК, по този начин и тази на децата си. По този метод те ще стартират да основават по-интелигентни от нас " суперчовеци ", които, с изключение на всичко останало, ще имат и по-висока дълготрайност на живота.

Обикновените, неподобрени хора, няма да могат да се състезават с тези модифицирани хора. Това ще докара до редица политически проблеми, безапелационен е Хокинг. Малко по малко неподобреното човечество ще изчезне или ще стане несъществено. На негово място ще се появи нова раса от същества, които ще се самоусъвършенстват даже с по-голяма скорост.

Професор Хокинг е уверен, че през 21-и век хората ще открият по какъв начин да модифицират интелекта и инстинктите си, да усъвършенстват паметта, устойчивостта на заболявания и продължителността на живот. За да поддържа тези свои изказвания, той дава за образец технологията " Крипсър ", която разрешава на учените да трансформират или отстраняват „ неприятните ” гени от ДНК.

Има ли Бог?

„ Свободни сме да имаме вяра в каквото си желаеме, само че съгласно мен няма Бог – казва Хокинг месеци преди гибелта си пред Сара Кнаптън, редактор на научния отдел към английския „ Телеграф “. – Никой не е основал Вселената и никой не ръководи ориста ни. Това ме води до надълбоко просветление – евентуално няма нито парадайс, нито живот след гибелта. Мисля, че вярата в живота след гибелта е просто пожелателно мислене. Сблъсква се с всичко, което знаем в науката. Мисля, че когато умрем, се трансформираме още веднъж в пръст. Но в прочут смисъл продължаваме да живеем посредством нашето въздействие и посредством гените, които сме предали на децата си. “

Как да се преборим с климатичните промени?

„ Това е елементарно – написа професорът – Научният прогрес в региона на термоядрения синтез ще ни даде достъп до безкрайно количество чиста сила. Ще можем да преминем напълно към потреблението на електрически коли. Термоядреният синтез ще се трансформира в удобен източник на сила – без да замърсява Земята или да провокира световно стопляне. “

Не на последно място, Стивън Хокинг смята за изцяло допустимо съществуването на извънземни и че пътуването през времето не трябва да бъде отхвърляно. Един ден последното може да стане допустимо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР