Този коронавирус се предава много, много лесно и почти сигурно

...
Този коронавирус се предава много, много лесно и почти сигурно
Коментари Харесай

Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

" Този ковид се предава доста, доста елементарно и съвсем несъмнено навлизаме в пандемия. Но дали протичащото се е пагубно? Не знам. "

Това декларира доктор Антъни Фаучи, шеф на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, представен от " Ню Йорк таймс " в понеделник.

На мнението, че тръгналият от Централен Китай и разгласен за международна опасност 2019-nCoV е на прага да провокира пандемия, са мнозина негови сътрудници. Според критериите на Световната здравна организация положение на пандемия може да се разгласи, когато едно заразно заболяване е по едно и също време на най-малко два континента и заплашва доста хора .

Коронавирусът от Ухан към този момент е в най-малко 26 страни на три континента, само че с значимото конкретизиране, че голямата част от случаите на инфектирани и на практика всички смъртни случаи са само в Китай . Властите по света подхващат фрапантни ограничения и сигурно се подгогвят за пандемична обстановка, в която дълготрайно време ще би трябвало да се оправят със опасността.

 Светът навлиза в пандемия на ковид, въпросът е какъв брой ще са жертвите
© Reuters

Последният образец е H1N1 (т.нар. свински грип от 2009 г.), който експерти свързват с гибелта на стотици хиляди души, напомня Би Би Си. Пандемиите пораждат, когато вирусът е напълно нов, елементарно заразява хората и може да се предава от човек на човек дейно и стабилно. Все още няма - и още месеци наред няма да има - ваксина или потвърдено лекуване. Коронавирусът 2019-nCoV дава отговор на съвсем всички от тези условия за оповестяване на пандемия.

Единственият фактор, който към момента отсъства, е появяването на усточиви гнезда на болестта в разнообразни страни.

Световната здравна организация е тази, която афишира пандемия , само че към този момент управлението ѝ пробва да успокои планетата, че наподобява разпространението на ковид отвън Китай е " минимално и постепенно ". Към понеделник вечерта имаше близо 18 000 случая в Китай, само че единствено 150 инфектирани в други страни. Засега наподобява, че болестта се предава бързо, сходно на грипа, е не е толкоз смъртоносна, колкото коронавирусите SARS (10% от инфектираните умират през 2002-2003) или MERS (около 35% от инфектираните умират от 2012 година насам).

" Ако влагаме в битката в епицентъра, при източника, тогава разпространението по други страни е минимално и постепенно ", сподели генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. Той приканва да не се вкарват толкоз фрапантни ограничавания и да се стопират транспортни връзки сред страните.

Въпроси без отговор

Проблемът е, че има към момента доста въпроси, на които и той няма отговор . И първият от тях е какъв брой съществено е болестта и до каква степен може да се разпростре месец, откакто Пекин разгласи за появяването му. Освен това всяка пандемия е друга и до момента в който вирусът, който я провокира, не стартира да обикаля по планетата, е невероятно да се предвиждат последствията от нея.

Затова главните ограничения сега са да се ограничи разпространяването на 2019-nCoV. Докато са наранени релативно малко хора, управляващите имат прочут надзор над протичащото се. Освен това експертите приканват да не му се дава опция да мутира и да се появяват нови и нови варианти още преди да е открито лекуване и ваксина за първичния.

Сериозни са подозренията, че действителният брой на инфектираните е доста по-висок . Различни компютърни модели на здравни институти демонстрират, че той би трябвало да е над 5 пъти повече от публично оповестените, или към 100 000 души.

" Все по-невероятно е вирусът да бъде удържан ", споделя доктор Томас Фрийдън, някогашен шеф на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати, един от водещите сходни институти в света. " Поради това е евентуално той да се популяризира, както се случва с грипа и други организми, само че към момента не знаем какъв брой хора ще обхване и какъв брой от тях ще убие. "

Армагедон? Да не бързаме толкоз

В първите дни на пандемията от появилата се в свинеферми в щата Веракрус " свински грип " през 2009 година " се говореше за Армагедон в Мексико ", напомня Фаучи. " Оказа се, че ситуацията не е чак толкоз ужасно. "

Тогава болестта се популяризира доста бързо и починаха към 285 000 души, само че това е по-малко от данните при сезонен грип. Смъртността бе към 0.02%, само че паника провокира оформянето на рискува група под 50-годишна възраст.

Инфлуенцата - злокобният " испански грип " от 1918 година - умъртви едвам към 2.5% от инфектираните, само че заради поразяването на стотици милиони хора по света и по-неразвитата медицина се счита, че жертвите са 20-50 милиона.

Също към 2% е смъртността от ковид от Ухан , само че се допуска, че тя ще понижава с правенето на повече проби и с регистрирането на надалеч не толкоз тежки случаи на заболели.

 Светът навлиза в пандемия на ковид, въпросът е какъв брой ще са жертвите
© Reuters

Но за 2019-nCoV занапред ще се събира информация:

- кой в действителност е първоизочникът
- кои са най-застрашените групи
- единствено по въздушно-капков път ли се предава или и по инфектирани повърхности
- какъв брой бързо мутира
- ще изчезне ли със стоплянето на времето (т.е. към юни, само че пък може да се завърне с нова вълна наесен, както е ставало с всяка огромна грипна зараза от 100 години насам)
- какъв брой хора и по какъв начин построяват антитела , за което ще е нужна сериозна маса от кръвни проби- какъв брой постоянно се предава в фамилна среда , за което трябват данни от наблюдаване на семейства
- генно секвениране, с цел да се дефинира дали някои варианти са по-смъртоносни от други - какъв е резултатът съгласно равнището на развиване на националните системи за опазване на здравето
Д-р Питър Пайът, шеф на Лондоското учебно заведение за хигиена и медицина, споделя за " Ню Йорк таймс ", че е " все по-притеснен, тъй като ми наподобява повече на разпространението на H1N1, в сравнение с SARS, а даже 1% смъртност ще значи 10 000 умряли на 1 милион инфектирани ". Негови сътрудници споделят, че сходни изказвания са прекомерно прибързани.

 Светът навлиза в пандемия на ковид, въпросът е какъв брой ще са жертвите
© Reuters

Къде да се внимава

Подобно на апелите на СЗО те насочват вниманието към епицентъра и от какво има потребност там. Не е ясно какъв брой прецизни са тестванията, които се вършат в китайските лаборатории. Държавни медии оповестяват за дефицит на тест комплекти и проблеми по веригата на производството им. Има изказвания, че в една от тях се обработват на ден по 5000 проби, а това е прекомерно огромен брой, позволяващ занижен надзор върху качеството и възможност за висок дял неточности (включително за положителни резултати от другояче здрави хора).

После идва акцентът върху мястото в света, което е най-зле квалифицирано за пандемия.

Мнозина може да се изненадат, че не следва контролът по границите на огнищата , само че все още господства разбирането, че той е неефикасен. Първо , има регистрирани случаи, в които носители предават болестта преди да са развили каквито и да е признаци, т.е. термокамери и други отдалечени средства за надзор на доста хора не оказват помощ. Второ , в петък епидемиологично моделиране на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите сподели, че 75% от достигналите Европа от Китай инфектирани ще са в инкубационен интервал и без признаци като температура, кашляне или затруднено дишане. Трето , тези така наречен асимптоматични носители нормално не са главните разпространители на зараза - това нормално са хора, които познаваме: сътрудник, член на фамилията, пациент.

А регионът с най-слаба здравна инфраструктура и подготовка е Африка. Не съм сигурен, че в случай че сега там има някой с вируса, са налице системи за диагностика, които да го записват, споделя доктор Даниел Бауш от Американското общество по тропическа медицина и хигиена и съветник на СЗО за сегашната зараза. Република Южна Африка и Сенегал наподобява имат подобен потенциал, споделя той, а Нигерия и други дърави са поискали от СЗО материали и образование за диагностика, само че с цел да проработи действително тя, ще е нужно време. Над 1 млн. китайци живеят и работят на континента най-вече в минно дело, сондажи и строителство. Също толкоз африканци работят и учат в Китай и страни, където е регистриран коронавирусът.

 Светът навлиза в пандемия на ковид, въпросът е какъв брой ще са жертвите
© Reuters

С какво лекуват
В Китай е известно използването на няколко антивирусни медикамента. Обикновено комбинацията съдържа лопинавир и ритонавир с интерферон за стимулиране на имунната система.

В Съединени американски щати комбинацията се продава като Kaletra за HIV и е релативно скъпа - над 1000 $ за 120 таблетки.

В Индия създават и оферират надалеч по-евтини генерични заместители , утвърдени от СЗО за битка с HIV в Африка.
Заговори се за пробното лекарство ремдесивир , което още не е утвърдено за никое заболяване, само че има данни, че работи против коронавируси.

Няколко компании работят за ваксина , каквато с съвременни технологии и способи може да се сътвори за броени дни. Но етичните стандарти изискват първо деликатното ѝ тестване върху животни, след това върху дребна група здрави доброволци. Процесът не може да се форсира поради заплахата от странични резултати - човешката имунна система създава антитела със лична скорост.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (73)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР