Този август купуваме по-скъпи домати и праскови, показа проверка на

...
Този август купуваме по-скъпи домати и праскови, показа проверка на
Коментари Харесай

Купуваме по-скъпи плодове и зеленчуци, олиото и захарта поевтиняват

Този август купуваме по-скъпи домати и праскови, сподели инспекция на Българска национална телевизия. За сметка на това обаче, има поевтиняване в цените на захарта и олиото. Потребителската кошница, която обгръща 28 съществени храни,плодове и зеленчуци тази година се е нараснала спрямо предходната с 3 лв., което значи, че няма особенно повишаване.


Обилните дъждове и градушките обаче повлияха на реколтата от домати при започване на сезона. В резултат на това в този момент имаме по-малко и по-скъпи български домати. В съпоставяне с август предходната година оранжерийните са поскъпнали с 32 ст., а кг от доматите, отглеждани на полето с 40 ст.

Годината не беше добра и за кайсиите и прасковите след мартенските студове и летните дъждове и градушки. Сега прасковите са с 30 ст. по-скъпи спрямо предходната година.

На пазара към момента няма и доста българско грозде, което чакаме през септември. Тазгодишната годишна продукция като цяло е по-слаба.
Дарин Ангелов - Комисия по стоковите тържища и борсите: Това надлежно може да докара по нататък и до по-високи цени на виното и ракията. Надявам се да имаме прекрасен септември и октомври, и да няма огромно покачване.
От главните храни по-голямо повишаване има при кравето масло. Поевтинели са обаче захарта и олиото, което се изяснява с по-ниските им цени на международните пазари, а и положителната слънчогледова годишна продукция предходната година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР