Toyota спира производството в японските си заводи след проблем във веригата за доставки

...
Toyota спира дейността си във всичките си заводи за сглобяване
Коментари Харесай

Toyota спира дейността си във всичките си заводи за сглобяване в Япония, тъй като се бори с технически проблем, който е нарушил фино настроената й верига за доставки.

Най-големият производител на автомобили в света по продажби заяви във вторник, че 12 от неговите 14 завода за автомобили в страната са спрели дейността си, тъй като проблем с производствената му система му пречи да обработва поръчки за автомобилни компоненти. Останалите две съоръжения ще бъдат затворени по-късно във вторник.

„В момента проучваме причината за проблема и на този етап не вярваме, че повредата на производствената система е причинена от кибератака“, каза говорител на Toyota пред CNN.

Toyota беше пионер в производството „точно навреме“, което се основава на доставката на компонентни части до монтажните заводи в точните количества точно преди те да бъдат физически необходими. Системата спестява складово пространство и пари, но е уязвима от смущения, ако някоя връзка във веригата бъде прекъсната.

 2022 toyota tundra file Ребека Кук/Ройтерс

Не беше ясно колко капацитет ще бъде загубен. Комбинираната продукция на заводите представлява приблизително една трета от световното производство на автомобилния производител, според изчисления на Ройтерс.

Производителят на автомобили бърза да възстанови операциите и ще реши късно във вторник дали да възобнови производството в сряда, добави представителят.

Toyota (TM) е световен лидер в продажбите на автомобили, доставяйки почти 10,5 милиона автомобила миналата година. Това е в сравнение с Volkswagen (VLKAF), който обикновено се конкурира с японската компания за световната корона по продажби и е продал 8,3 милиона автомобила през 2022 г.

Акциите на Toyota претърпяха малка промяна веднага след новината, като паднаха с 0,2% в Токио във вторник следобед.

Миналата година Toyota беше принудена да затвори производството в Япония, след като кибератака срещу един от нейните доставчици доведе до повреда в системата и подобен проблем с получаването на автомобилни части. Спирането продължи един ден.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР