Toyota Motor Corp. подготвя електрически мотори, които ще включват до

...
Toyota Motor Corp. подготвя електрически мотори, които ще включват до
Коментари Харесай

Toyota готви електромотор с 50% по-малко редкоземни елементи

Toyota Motor Corp. приготвя електрически мотори, които ще включват до 50 % по-малко редкоземни детайли. Изявлението на компанията идва сега, в който порастват терзанията по отношение на предлагането на нужните материали поради неочаквания взрив на интереса към електрическите автомобили.

Най-големият авто производител в Азия е създала магнит за моторите, който ще понижи на половина потребността от редкоземните детайли, наречени неодими и изцяло унищожаване потребността от потребление на други, наречени тербий и диспросий.

Вместо тях компанията ще употребява лантан и церий, които костват 20 пъти по-малко от неодима.

Toyota счита, че търсенето на неодим ще надмине предлагането от 2025 година. Дотогава компанията счита да предлага електрическа версия на всеки един автомобил от своята гама. А до 2030 година възнамерява да продава 5,5 милиона електрифицирани автомобила, в това число един милион от тях напълно с акумулатори - или към половината от общите ѝ продажби.

Редкоземните детайли, дружно с метали като литий и кобалт, се търсят от ден на ден поради растящия пазар на електрически коли, задвижван и поради повишаващата се суровост на рестрикциите за нездравословните излъчвания.

Китай, най-големият авто пазар в света, доставя над 80% от редкоземните детайли. Волатилността на пазара бе забелязана най-ясно в края на предходната година, когато акцията против противозаконни мини накара цените на неодима да подскочат с над 30% единствено за месец. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР