Той тежи около 60 тона, дълъг е около 10 метра

...
Той тежи около 60 тона, дълъг е около 10 метра
Коментари Харесай

Украйна призовава за танкове Леопард: Кои страни в НАТО притежават

Той тежи към 60 тона, дълъг е към 10 метра и е считан за един от най-хубавите бойни танкове в света: създаваният в Германия „ Леопард 2 “ попадна в центъра на дебата за поддръжката за Украйна. Но какъв брой такива танкове имат европейските страни от НАТО и претендентките за участие като Финландия? И кой ще ги достави на Украйна? Отговор на тези въпроси дава немската телевизия Цет Де Еф. 

Дания

Точният брой на танковете „ Леопард “ не се оповестява от министерството на защитата. Въпреки това, по данни на военните, през септември за първи път 14 такива танка бяха изпратени на интернационална задача в Естония.

Германия

Бундесверът е извадил от приложимост по-старите си танкове „ Леопард “, или ги е предал на други страни. Те включват модели на вид 2A4, само че също и „ Леопард 1 “. В немската войска има към 320 от по-новите модели, само че точният им брой се пази в загадка. Правителството на канцлера Олаф Шолц  все още се колебае дали да достави на Украйна тази бойна техника. За това би трябвало да се погрижи и новият министър на защитата Борис Писториус.

Финландия

Финландия към момента не е член на НАТО, само че е дала сигнал, че може да достави няколко танка " Леопард " на Украйна. По данни на финландското командване на защитата финландците разполагат с към 200 танка „ Леопард 2 “.

Гърция

Гърция разполага с доста по-голям брой танкове „ Леопард “: има 170 броя от вид 2HEL, 183 броя от по-стария вид 2A4 и 500 броя от вид 1A5 от предходното потомство „ Леопард “. Големият брой танкове се дължи на продължаващия спор с Турция.

Нидерландия

Нидерландия е взела на лизинг 18 танка „ Леопард 2A6 “ от Германия. Те са част от германско-нидерландския танков батальон и са ситуирани в Берген-Хоне в Долна Саксония.

Норвегия

По данни на министерството на защитата през 2001 година Норвегия е закупила 52 използвани „ Леопард 2A4 “ от Нидерландия. Някои от тях са в употреба, други се употребяват като аварийни елементи или даже са бракувани. От министерството не оповестяват какъв брой от тези бронирани машини са в употреба.

Полша

По данни на полското министерство на защитата Полша има 247 съществени бойни танка „ Леопард “ във версии 2A4 и 2A5, както и осъвременената версия PL. А Полша желае да достави такива бойни машини на Украйна.

Португалия

Португалското министерство на защитата не дава информация за наличните  „ Леопард “-и. По данни на медиите португалските въоръжени сили имат на въоръжение 37 „ Леопард 2A6 “.

Швеция

И Швеция не дава информация за броя на танковете „ Леопард “, които са на въоръжение в нейната войска. Въпреки това се счита за несъмнено, че скандинавската страна разполага с повече от 100 такива танка.

Словакия

Словакия има един танк " Леопард ". До края на 2023 година би трябвало да бъдат доставени общо 15 броя. Никой от тях евентуално няма да бъде доставен в Украйна.

Испания

Испания разполага с 347 танка „ Леопард “. От тях 108  са от по-стария вид 2A4, а 239  са от модела  2A6. Въпреки това някои танкове не са в употреба - някои от тях евентуално ще бъдат доставени на Украйна. След като седмици наред се спекулираше с тази доставка, испанският министър на защитата Маргарита Роблес съобщи през август, че танковете били в окаяно положение. Поради това доставката не беше осъществена.

Чехия

Германия дава на Чехия 14 съществени бойни танка „ Леопард 2A4 “ и бронирани машини за поддръжка „ Бюфел “. Те замесиха доставените на Украйна танкове по руски дизайн. Понастоящем Чехия има единствено един от 14-те танка „ Леопард “. Премиерът Петър Фиала неотдавна акцентира, че страната му е достигнала лимита на опциите си, когато става въпрос за предаване на лични военна техника.

Турция

Турското министерство на защитата не разяснява броя на танковете и тяхното въоръжение. По данни на Международния институт за стратегически проучвания Турция има 316 „ Леопард 2A4 “, 170 „ Леопард 1A4 “ и 227 „ Леопард 1A3 “.

Унгария

Според редица известия в медиите Унгария е наела дванадесет танка „ Леопард 2A4 “ от производителя „ Краус-Мафей “ през 2020 година за задачите на образование. Освен това през тази година ще бъдат доставени 44 нови „ Леопард 2A7 “. Доставката за Украйна е доста малко евентуална заради положителните връзки сред премиера Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин.

Държави без танкове „ Леопард “

Албания, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Естония, Франция, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения и Англия нямат на въоръжение танкове „ Леопард “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР