Той си стегна куфарите и остави зад гърба си пейката

...
Той си стегна куфарите и остави зад гърба си пейката
Коментари Харесай

Адът на Гути в Бешикташ

Той си стегна куфарите и остави зад тила си пейката на юношеския тим на Реал Мадрид. Турският гранд Бешикташ му потропа на вратата и Хосе Мария Гутиерес – Гути, не можа да каже „ не” на тима, който го приюти след края на футболния му стадий при „ лос меренгес”. Прие опцията да стане помощник-треньор там, с цел да продължи пътя си (както споделят някои добре осведомени хора) към пейката на Мадрид – огромната му цел в бъдеще.

Обстановката бе идилична. Завръщане във втория му дом и огромен план с високи цели: битка за всеки трофей в Турция и в добавка търсене на нов триумф в Шампионската лига, където в предходния сезон бе реализирано прекосяване на груповата фаза. Разказаното му от клубния президент Фрикет Орман при идването му в Истанбул обаче се оказа много друго от действителността. Важни играчи започваха да си потеглят поради неналичието на ликвидност на клуба при невъзможността да се посрещат заплащанията на заплатите им и при потребността от финансови приходи за изплащането на вноските по задълженията.

Напускането на Алваро Негредо малко преди затварянето на трансферния прозорец бе последният късмет за избавление на „ орлите”. Ръководителите на Бешикташ не можеха да заплащат повече заплатата на испанския нападател и с раздялата с него се пробваха да балансират бюджета и да платят най-малко някаква част от стремглаво натрупващия се дълг. Разочарованието и ядът сред футболистите от състава нарастваха непрекъснато при нередовното погашение на заплатите им, а прехвърлянията на Фабри във Фулъм, на Митрович и Тошич не съумяха да подобрят ситуацията.

Някои от секциите в клуба видяха по какъв начин бюджетите им фрапантно се свиват в опит за поддържане на допустимо най-високо равнище в двете най-важни – футболната и баскетболната, но седмиците отминаваха една след друга, а парите продължаваха да не идват.

Последният тръгнал си бе Пепе, но няма да е последният, защото Бешикташ не може да заплаща нито на играчите, нито на чиновниците си. Ветеранът на сбогуване в действителност направи голям жест, като изплати от личния си джоб заплатите за последния месец на чиновници на клуба като да вземем за пример готвачи и отговорници за терените. В идните дни Пепе може да бъде последван от Рикарду Куарешма, Адриано или всеки различен, а още преди няколко седмици бе изработен опит за преустановяване на наема на Лорис Кариус от Ливърпул.

Играчите от първия тим на футболната секция симулират непрестанно травми и болежки, с цел да не играят. При неналичието на изясненост и пари към клуба те са решили, че към този момент не си коства да рискуват здравето и бъдещето си за един президент, който единствено разтяга локуми, а нищо не взема решение.

В тази токсична конюнктура Гути се пробва да помогне на старши треньора Шенол Гюнеш да издърпа още веднъж над повърхността тима – по никакъв начин нелека задача. Всяка една седмица е следващото тестване на вярата и волята на футболисти и последователи, засегнати в допълнение и от скорошното отпадане от Лига Европа и разтрогването на контракта на един от водачите на отбора – Пепе.
Хосе Феликс Диас, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР