Той ще включва четири бази – в София, Долна Митрополия,

...
Той ще включва четири бази – в София, Долна Митрополия,
Коментари Харесай

Създават Център за спешна медицинска помощ по въздух

Той ще включва четири бази – в София, Долна Митрополия, Варна и Безмер

Първите два хеликоптера идват в средата на годината

Предвижда се основаване на Център за незабавна здравна помощ по въздух. Проектът, препоръчан от министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев, е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

Центърът ще оказва незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица на местопроизшествието и по време на превозването. Ще обезпечава медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки.

Предвидено е за образуването му да бъдат избрани 68 щатни бройки личен състав.

Около 15% от обитаемоте места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на съответна здравна помощ при незабавни положения е мощно затруднено, като съществува известна неравнопоставеност на популацията във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ, която съгласно европейските стандарти е най-ефективна, в случай че бъде оказана в границите на до 20 минути от случая, се показва в отчета на министър Меджидиев.

Анализ за основаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на незабавна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, демонстрира, че ще са нужни спомагателни 8 500 000 лева, от които 6 800 000 лева годишно за хонорари на чиновниците.

Първите два хеликоптера за потребностите на незабавната здравна помощ се чакат в България в средата на тази година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР