Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи

...
Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: По-високите лихви по кредитите и депозитите ще се усетят още в края на 2023 г.


Той отхвърли рецензиите, че с приемането на еврото се губи националната еднаквост

Лихвите по заемите и депозите ще стартират да се усилват все по-осезаемо и у нас. Това удостовери пред Българска национална телевизия шефът на Българска народна банка Димитър Радев в първото си телевизионно изявление, откакто бе избран отново за втори мандат отпред на централната банка.

Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година. Гуверньорът на Българска народна банка изясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни парични и фискални ограничения. Първите се ползват от Българска народна банка при поредицата от рецесии - коронавирус и войната в Украйна.

" Има ясна наклонност на стягане на парични условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% недостиг, само че това, което имаме, е към момента продължаваща фискална агресия, а тя не работи за преодоляване на инфлацията. Точно противоположното. Намаляват се вложенията, усилват се разноските за заплати. т.е., когато имаме такава конструкция на разноските, несъмнено е фактор за увеличение на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика ".

Лихвите у нас се покачват по-бавно, тъй като банковата система у нас е с доста висока ликвидност, само че все пак жителите и бизнесът ще стартират да усещат покачването още през тази година, уточни Радев.

" Тази наклонност на увеличение на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и идната. Ще има нарастване както по линия на заемите, по този начин и по линия на депозитите.Банките у нас минават годишно през стрес проби и незаисими оценки, а индикаторите им са над междинните за Европейски Съюз.

" България е една от доста дребното страни в Европа, в която не действаха и не действат съветски банки. Нашият банков бранш на процедура няма експозиции към Русия или съветския банков бранш. Затова резултатите от войната вследствие на наложените глоби на съветския банков бранш не засегнаха по никакъв метод нашите банки ", уточни Димитър Радев.

Той отхвърли рецензиите, че с приемането на еврото се губи националната еднаквост, като изясни, че сега паричният режим е доста рестриктивен и Българска народна банка не може да оперира на свободния пазар.

" Не е правилно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим сега, е в действителност доста рестриктивен, доста безценен паричен режим, в който имаме доста лимитирани принадлежности да действаме. Стана въпрос няколко пъти по отношение на това, което вършим. Ние не можем да дефинираме съществени лихви за задачите на политиката, не може да участваме с интервенции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в положението на склуптор, който са му дали единствено чука, само че не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значителн по мъчно, по-скъпо, хаби се доста материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото. Ако погледнем чисто алегорично на въпроса - ние в този момент беседваме за дизайна на монетата. Имам единодушие в Управителния съвет, придвижваме въпроса и там ще ги има всички български знаци ".

По думите на Димитър Радев еврото с български знаци ще се употребява освен в рамките на страната, само че и от стотици милиони хора в Европа и отвън нея. Обясни и за какво на монетата от две евро ще бъде изписано " Боже, пази България ".

" Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 година Това е сходство с най-хубавите обичаи, които имаме в монетосеченето ".

Радев изясни, че Българска народна банка взе участие и в полемиките за цифровото евро, което се дефинира като цифрова гражданска война в паричната сфера, само че към момента стои въпросът дали България ще бъде част от тази смяна.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР