Той живее от 13 години в България, но изненадващо България

...
Той живее от 13 години в България, но изненадващо България
Коментари Харесай

Защо искат да екстрадират иранец, който от 13 години живее в България

Той живее от 13 години в България, само че изненадващо България желае да го екстрадира назад в Иран. Мехран Давари е кръстен в българска черква, взел участие е в митингите против президента на Иран през 2009 година и е задържан по време на протестите. След това бяга в България. 

Неговият сътрудник Красимир Петров споделя в ефира на NOVA, че го познава от две години. " Запознахме се в обществените мрежи, имахме потребност от нов басист в групата. Не можех да предположа, че е чужденец, написа и приказва съвършено български. Той е доста добросърдечен и окуражен. Добър музикант и режисьор. Винаги взе участие наедно с другите в разноските. Думата интеграция значи Мехран ", изясни той.

Приятелката му Яна Запрянова на собствен ред уточни, че иранецът е направил всички вероятни стъпки, с цел да получи статут за непрекъснато престояване. 

Според юрист Диана Радославова борбата с пребиваването му продължава от над 13 години. " Той се декларира като търсещ протекция. Вече много години не може да я получи. За мен задържането му беше изненадващо. Злоупотребите с мигранционни арести са чести, само че тук става дума за лице, което не се е крило. Няма учредения за такава изолираност, той няма контакт с външния свят. 13 години не е бил изведен, за какво в този момент би трябвало да бъде? На последното рандеву съобщи, че ще го убият незабавно щом стъпи в Иран, в случай че не се самоубие преди този момент. Мехран към този момент е част от нашата общественост, по този начин както, в случай че беше българин ", съобщи тя. И добави, че е със статут на политически емигрант.

" Той не може да понася несправедливостите. Защитавал е жена, когато е виждал, че я бият. Отказва се от исляма, става безбожник, а след това християнин ", разкри Радославова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР