Той изтъкна, че не се повдига темата за издигането на

...
Той изтъкна, че не се повдига темата за издигането на
Коментари Харесай

Предстоят промени в учебни програми, сред акцентите и българското национално самосъзнание

Той посочи, че не се повдига тематиката за издигането на образованието в стратегически народен приоритет.

" Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), инфлацията, приходите, нуждата от вложения и висококвалифицирана работна ръка. Но в областта на публичния и политически спор не се разпростира тематиката за главния притежател на просперитета на нацията - децата и младежите на България ", разяснява президентът.

Държавният глава сложи въпроса за наличието на учебниците и образователните пособия по основните предмети като български език и литература, история.

" Затова и този въпрос ще стои - какво ще вършим с нашите учебници и стратегии по тези, отново споделям, значими дисциплини. Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за пробутване на несъмнено въздействие на други или страната би трябвало да се ангажира най-отговорно с тези процеси на създаване и печатане на тези учебници ", сподели президентът.

По думите му още веднъж сме в предизборна акция и тя още веднъж ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели на България.

По време на форума министърът на образованието заяви, че резултатите от разбора на образователните стратегии следва да бъдат оповестени, а плановете за промени в тях да бъдат обнародвани за публично разискване.

Във форума вземат участие президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, академични преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации в образованието.

Какви промени възнамерява МОН в образователните стратегии

Министър Пенов регистрира, че като цяло съществени възражения против образователните стратегии няма . Дори по редица предмети, в това число по история и цивилизации, не се оферират никакви промени, сподели министърът. Прегледът сподели, че се смесват образователна стратегия, която задава предстоящите резултати, и учебник (авторска реализация и избор на съответни обстоятелства, задания, проблеми за асимилиране на образователното съдържание).

Най-честите претенции по всички предмети са за увеличение на броя на часовете или офанзиви за какво не се учи всичко или не се учи в детайли , без да се регистрира, че увеличението на часовете по един предмет значи понижаване по различен и че междинното учебно заведение няма за цел да показа цялото познание, както в университет, а единствено да научи младежите на първо място да са горди българи, мислещи, функционално грамотни и конкурентоспособни персони, сподели министърът.

Той напомни, че при започване на тази година българският парламент одобри промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, бяха допълнени задачите, които образованието би трябвало да реализира, обсегът на безплатните учебници бе уголемен от първи до 12-и клас, в това число.

Трябва да сложим ясно въпроса дали образованието реализира задачите, които му бяха сложени с тези законови промени, а точно - " запазване и одобряване на българската национална еднаквост, и новото допълнение - " българското национално съзнание ", обърна се министърът към участниците във форума.

Той уточни, че и до момента " запазване и одобряване на българската национална еднаквост ", като цел и като реализация на просветителния развой, участва от детската градина до края на междинното обучение в стандартите и в образователните стратегии през редица предмети.

Изследванията демонстрират, че у нас делът на часовете за проучване на роден език и литература и на публични науки сумарно е по-висок от други страни в Европейски Съюз . Министър Пенов изрази терзание от обстоятелството, че с навлизането на изкуствения разсъдък ще се търси баланс сред информацията, предоставяна от разнообразни платформи, и наличието на учебниците. Това е тематика, която към този момент се разисква на разнообразни дискусионни конгреси, акцентира той.

Основните дисциплини в учебно заведение, които са свързани с задачата " запазване и одобряване на българската национална еднаквост и българското национално съзнание ", са история и цивилизации, български език и литература, и география и стопанска система.

Проф. Пенов уточни, че по едно и също време с въвеждането на STEM образование , би трябвало да се обезпечат средства и за качествено образование и по предмети, свързани с филантропичните науки, тъй като точно те основават заварката в обществото въз основа на която хората живеят дружно и споделят общата си орис.

" Лично аз направих опит и зададох въпроси в чатбота с изкуствен интелект CHAT GPТ , свързани с историята на България и творби на български създатели, а това може да направи и всеки възпитаник, който борави с интернет ", сподели проф. Пенов.

Проф. Пенов акцентира, че Министерството на образованието и науката (МОН) употребява и други механизми за реализиране на главните цели на предучилищното и учебното обучение. Той заяви, че през тази година се разисква предлагането на нови национални стратегии, ориентирани към " запазване и одобряване на българската национална еднаквост и българското национално съзнание " . Такива са Националната стратегия " Неразказаните истории на българите " и Националната стратегия " Български просветителни направления " (ученици ще посещават музеи, изложения, галерии), продължава и програмата " Роден език и просвета зад граница ", както и за проучване и запазване на традициите и историите на българската войска (съвместна сред МОН и Министерството на отбраната).

Радев изиска издигане на образованието в стратегически народен приоритет
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР