Той е юноша на Славия, играл още за отборите на

...
Той е юноша на Славия, играл още за отборите на
Коментари Харесай

Ивайло Марков: Преговарях с Левски, но кризата не ме прати там

Той е младеж на Славия, играл още за тимовете на Локомотив Пловдив и към този момент несъществуващият отбор на Царско село в efbet Лига. Днес избрал да продължи кариерата си зад граница в мощното полско състезание, въпреки и във втория ешалон на страната. Дали съжалява за избора си да играе в Полша, погледа му за българския футбол и системата „ ВАР “, както и за това дали България може да се класира на европейското през 2024 година ще разберете от Ивайло Марков, в изявлението му за Gong.bg

- Казвам здравей на играча на полския отбор Подбескидзе – Ивайло Марков. Вече в България след дългия полусезон, по какъв начин си?

- Здравейте, благодаря за поканата. Чувствам се доста добре, сега съм отмора. Мина един много и сега употребявам опцията да се възстановя по най-хубавия метод и да съм подготвен за втората част от сезона.

- От към този момент близо половин година се подвизаваш по полските терени, съумя ли към този момент да се адаптираш?

- Да, бих споделил, че беше доста елементарно за мен спрямо Израел. Място, където прекарах съвсем една година преди този момент. По-близко е като нрав, въпреки всичко е в Европа, тъй че за мен беше доста по-лесно да се приспособявам към живота и футбола там.

- Каква е атмосферата в тима и по какъв начин те одобриха новите съотборници?

- Всичко беше обикновено, още от началото ме одобриха добре. Като цяло ситуацията е спокойна, клубът е много постоянен, което за мен е извънредно значимо. Имам предпоставки да работя добре и да се развъртвам.

- Какъв треньор е Дариуш Журав?

- За мен е един извънреден треньор. Много развихме играта си като тим, а също по този начин считам че разви много аспекти и в моята игра и се веселя, че имам опцията да работя с треньор като него.

- Имате ли сложена цел от управлението, която да гоните през този сезон?

-Да, несъмнено. Целта пред тима е влизане в „ екстракласа “. Клуба влага много средства в гоненето на тази цел и считам, че тима е изцяло подготвен. Показахме го игрово, само че за мен необяснимо загубихме много глупави точки макар, че превъзхождахме съвсем всички тимове, само че се надявам, че ще успеем да се поправяме през идващия полусезон. Смятам, че заслужаваме да сме на едно от първите две места.

- Кой виждаш като най-сериозен съперник на тима ти за промоция в елита?

- На хартия всички чакахме това да бъде Висла Краков, само че видяхме че, като цяло шампионата е много изравнено и има много положителни тимове. За момента може би тимовете на Лодз и Термалица. Всички тимове в челото сме с много изравнени благоприятни условия и детайлите ще дефинират кой ще успее да заеме първите две места.

- Как реши да дойдеш тук, имаше ли други предложения към теб?

- Да, имах и други предложения, само че за мен най-основната цел беше да се завърна в Европа и в състезание, в което ще мога да продължа развиването си, защото за мен това постоянно е било водещото. Винаги това съм гледал при избора си на тим. Място, на което мога да се развия най-вече и да бъде последващо ходило към по-горно равнище.

- Можеш ли да сравниш стила на игра тук в Полша, спрямо този в Израел?

- Да, има много огромни разлики. Тук футбола е много по-тактически по-техничен, до момента в който в Израел е много по-агресивен и доста натоварен. Предимно се разчита на физика и в действителност има много огромна разлика сред стиловете.

- Близо 6 месеца по-късно смяташ ли, че това беше най-правилното място за продължението на твоята кариера?

- Да, все още да. Така или другояче се пробвам да не виждам обратно и постоянно виждам да съм с убеждението, че съм взел най-хубавото решение за себе си.

- Следиш ли българското състезание и има ли нещо, което те изненадва през този сезон?

- Честно казано не. Следя го, само че може би не колкото преди. Главно Левски и също по този начин тимовете, в които съм бил (Славия и Локомотив Пловдив). Не считам, че има нещо изненадващо. Първенството се развива почти както съвсем всяка година. Не счита, че ще има огромни изненади както в челото, по този начин и в дъното на класирането.

- Виждаш ли в Левски и ЦСКА тим, който може да спре победния път на Лудогорец през тази година?

- Трудно, за мен ЦСКА чисто като резултати беше доста постоянен. Левски, от моята позиция като привържвник на тима, се надявам нещата да се стабилизират и всички неща, които се приказват последните седмици и месеци за новите вложители да се случат. Клубът да има една постоянна основа, която считам, че и с работата, която Г-н Стоилов прави ще бъде изцяло подготвен тима за купата.

- Ти сподели, че си последовател на Левски, преди време се заприказва за твой трансфер в Левски. Разкажи малко повече.

- Имаше някакви диалози да, само че тъкмо тогава клуба беше в най-кризисният си интервал и всичко бе доста несигурно. Така или другояче за мен беше стадий, в който бях решил по този начин или другояче да продължа кариерата си в чужбина и не се получиха нещата с Левски. Както споделих не скърбя за нищо. В момента виждам напред и за мен най-важното нещо е да се развъртвам като футболист и да подвигам равнището си всеки идващ ден.

- Ти си играл още за Славия и Локомотив Пловдив, в случай че един ден се върнеш в България за кой тим би играл още веднъж?

- Честно казано не мисля толкоз надалеч в бъдещето. За мен сега най-важното нещо е да продължа да се развъртвам и да давам най-хубавото от себе си. Ако зависи от мен и всичко върви както би трябвало, в скоро време не мисля,че пътят ми е свързван с България.

- Какво е мнението ти за системата „ ВАР “, и какви са преимуществата и минусите й?

- Честно казано първоначално мислех, че това ще бъде една положителна смяна, само че напоследък всичките неща и разногласия, които се основават по време на мачовете не са в плюс. Според мен има още какво да се доизчиства, защото персонално за мен не са ясно избрани разпоредбите за прилагане на системата. Съдиите имат прекомерна независимост да избират по кое време да употребяват системата и по кое време не, което действително я обезсмисля. Идеята на тази система е да взема решение противоречивите обстановки, а сега тя основава повече.

- Накъсването на играта ли е може би, най-основният негатив на тази система?

- Един от негативите, защото също по този начин се губи много огромно време от играта. Ако даден тим вкара гол не може да се зарадва, тъй като не знаеш дали преди 20 или 30 секунди дали някой не пипнал топката с ръка или не метнал тъча един метър по-назад. За мен това е нещо, което не би трябвало да въздейства.

- Да поговорим малко и за националния тим, какво е мнението ти за Младен Кръстаич в първите мачове, в които беше отпред на България?

-Честно казано не познавам Г-н Кръстаич. Имам скромни мемоари откогато беше треньор в Макаби Тел Авив, по същото време, когато аз бяг в Израел. Изключително се веселя, че тимът демонстрира едно положително лице с млади футболист. За всички българи е добре националния тим да върви нагоре.

- Той постанова най-вече млади играчи, смяташ ли че единствено с млади играчи може да се построи един боеспособен тим?

- Не мога да кажа. За мен това е много дълъг развой. Би било много мъчно, само че от това, което виждам досега считам, че той и екипът му се оправят по един доста добър метод.

- Има ли сили България да се класира на Европейското състезание през 2024 година?

- Надявам се. Както споделих това би било доста хубаво за всички нас, които сме свързани с българския футбол. Дано се случи

- Ти си играл за младежките обединения на националния тим, надяваш ли се че със мощни игри в този момент ще успееш да спечелиш място в тима?

- По принцип виждам да не мисля в тази в посока, защото това не е нещо, което зависи от мен. Единствено съм фокусиран върху това да ставам по-добър футболист и да се усъвършенствам. Ако в един миг треньорският екип реши, че има какво да дам на тима, за мен ще бъде чест и отговорност да съставлявам България.

- Да поговорим малко и за това нетрадиционно Световно състезание. Кой е твоят любимец?

- Нямам изявен любимец. За мен би било добре, а и считам и за футбола би било добре Португалия и Аржентина да са на край, защото това би бил един мач за историята. От това, което виждам обаче, е че всеки тим, който доближи до елиминациите, даже и Мароко, които играят доста добър футбол, са способни да завоюват международното състезание.

- На какво съгласно теб се дължи обстоятелството, че тимове като Германия, Белгия, Дания и Сърбия не съумяха даже да прескочат даже груповата фаза?

- Не мога да кажа сигурно, само че за мен една от аргументите е, че атмосферните указват много огромно въздействие. За северните страни влажността и високите температури не са нещо, което им оказва помощ. Не можем обаче да знаем сигурно какво се случило вътре в съставите на съответните страни.

- Видяхме, че много звезди са контузени и няма да вземат присъединяване, смяташ ли че времето, в което се организира Световното състезание не е най-подходящото. Визирам обстоятелството, че до неотдавна се играеха най-силните топ шампионати в Европа и след няколко дни стартира международното състезание?

- Мисля, че времето не е удачно. Поне за мен не се усеща като Световно състезание. Някак си виждаме, че и стадионите не са оптимално запълнени. След като това е решението за осъществяване на Световно състезание, футболисти са длъжни да се приспособяват и да се оправят по най-хубавия метод.

- Коя е най-голямата изненада на това състезание?

- Несъмнено Мароко. Както доста пъти съм казвал няма инцидентни неща във футбола и щом са стигнали до тази фаза, значи са го заслужило и не инцидентно са тук. Виждаме, че те играят извънредно съвременен и класен футбол. Така че, чисто на хартия те са изненадата, само че по отношение на представянето им бих споделил, че е безусловно справедливо.

- Факта, че това състезание се организира по такова време ще повлияе ли на топ играчи, когато се завърнат по тимовете си?

- Със сигурност, изключително за играчите от Висшата лига на Англия, това е най-натовареният интервал от годината за тях. Те ще се върнат изтощени, ще играят мачове през 3-4 дни, само че както споделих всичко е въпрос на акомодация.

- Наближава най-светлия празник. Какво си пожелава Ивайло Марков както в персонален, по този начин и в професионален проект?

- Пожелавам си да съм жив и здрав, с цел да имам опцията да не преставам да работя. Също по този начин поисквам доста здраве и благополучие на всички хора, на мен и моите близки. Това е най-важното, всичко останало е работа и непримиримост.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР