Той е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар - мексиканецът

...
Той е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар - мексиканецът
Коментари Харесай

Имало едно време могъщ наркобарон на име Ел Чапо

Той е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар - мексиканецът Хоакин Гусман " Ел Чапо " е изправен пред американски съд. Обвинението е решено да го вкара в пандиза - този път дефинитивно. И вечно.
 
- прякорът си небезизвестният мексикански наркобарон Хоакин Гусман получава от дребничкия си растеж от едвам 1,68 метра. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи пожизнен затвор за закононарушения, които са почтени за холивудски касов шлагер.
 
Прокуратурата в Манхатън е събрала 300 хиляди страници доказателствен материал. Ел Чапо е упрекнат апропо за 33 убийства и за пласирането на над 150 тона кокаин в Съединени американски щати. Прокуратурата се надява да изпрати Ел Чапо в пандиза - този път вечно. Защото в предишното той се прочу с няколко доста ефектни бягства от разнообразни затвори.
 
Възходът на Ел Чапо стартира през 80-те години на предишния век. Навремето той се издига до върха на контрабандата на колумбийски кокаин, който прекарва от Мексико в Съединени американски щати. С брутални способи той става началник на най-могъщия наркокартел Синалоа. След като си основава име в сектора, колумбийците стартират да продават своята стока непосредствено на новия наркобос.
 
Хората на Ел Чапо прокопават един от първите тунели сред Мексико и Съединени американски щати, с цел да избегнат инспекциите на управляващите от двете страни на границата. Някои от тези тунели са построени примитивно, само че други са с осветяване, вентилация и даже с железопътни линии. През миналите 25 години управляващите са разкрили 180 сходни уреди.-->
 
Първото му залавяне
 
През 1993 година мексиканските управляващи за първи път се пробват да прекратят активността на Ел Чапо. Хоакин Гусман е разгласен за търсене от мексиканското държавно управление, той обаче съумява да избяга в Гватемала. Малко по-късно е хванат и наказан от мексикански съд на 20 години затвор.
 
През 2001 година Ел Чапо бяга за първи път от пандиза в Пуерте Гранде, прикрит в количка за облекла за пране.
 
Охраняван от своята частна войска, той се укрива в родната си Синалоа. Там той възобновява бизнеса си и съумява да го развие доста. Когато през 2015 година артистът Шон Пен се среща с Гусман за изявление, наркобаронът му споделя гордо следното:
 
" Аз снабдявам повече хероин, метамфетамин, кокаин и марихуана от който и да било на този свят. Имам флотилия от подводници, самолети, товарни камиони и кораби ".
 
Тази флотилия, настояща по целия свят, носи на Ел Чапо благосъстояние, оценено на милиарди, както и респекта на неговите сънародници. Много мексиканци го боготворят, макар че той носи отговорност и за нарковойната, която донесе толкоз премеждия на страната.
 
Ел Чапо обаче има нещо, за което мечтаят доста мексиканци - пари и власт.
 
Бягство през тунел
 
13 години след първото си бягство от пандиза, Хоакин Гусман е хванат за повторно в Мексико. Този път е настанен в строго охраняван затвор. Но и изключителните ограничения за сигурност не оказват помощ - след по-малко от година той съумява да избяга през дълъг съвсем 1,5 километра тунел, тръгващ от затворническата баня.
 
Няма подозрение, че той е бил подкрепят от най-вътрешните кръгове на затворническата защита. Иначе не би могъл да преодолее изключителните ограничения за сигурност.
 
През 2016 година, малко след изявлението с Шон Пен, мексиканската полиция още веднъж залавя Ел Чапо, и през януари 2017 година той е предаден на Съединени американски щати. Оттогава някогашният наркобарон лежи в единична килия без прозорци.
 
Само за един час дневно той може да употребява велоергометър или да гледа телевизия. Затова Хоакин Гусман се оплаква от изискванията в пандиза и твърди, че страда от депресии и има халюцинации.
 
Право да го посещават имат единствено юристите му и двете му дъщери-близначки.
 
Процес при изключителни ограничения за сигурност
 
Процесът против Ел Чапо трябваше да стартира още през септември, само че отбраната му тогава изиска повече време, с цел да се запознае със събрания доказателствен материал. Дванадесетте правосъдни заседатели, определени на закрито съвещание, би трябвало да излязат със умозаключение след 4 месеца.
 
По гледище на съдията те ще останат анонимни. Прекалено висока е заплахата да им се случи нещо, имайки поради какъв брой безкомпромисно брутално е работил обвиненият.
 
16-те призовани очевидци също се употребяват със специфична отбрана. Последният арбитър, който прочете присъдата на Ел Чапо в Мексико, беше убит през 2016 година измежду бял ден, до момента в който тичал за здраве.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР