Той е млад, решителен, а вече и част от най-добрите

...
Той е млад, решителен, а вече и част от най-добрите
Коментари Харесай

България с първи професионален боксов съдия в САЩ


Той е млад, съдбоносен, а към този момент и част от най-хубавите професионални боксови съдии в Съединени американски щати. Георги Гергов каца в Ню Йорк предишния ноември. Началото на неговата емигрантска приказка е мъчно, споделя Цветин Филипов в рубриката " Български истории " на BG VOICE, представено от Спортал.

“Доста е стресиращо в началото. Много пъти ми е идвало да се прибера без да се занимавам с нищо. Просто човек стиска зъби и би трябвало да се пребори душевен. Не познавах никой ”, споделя Георги за първите си усещания от Голямата ябълка.

Презокеанската случка на българина, който от втори клас е трансформирал бокса в неделима част от живота си обаче се оказва малко семенце, което има потребност от своето време, с цел да даде плод. По-малко от година, откакто идва в Америка, Георги към този момент е боксов рефер в елита на тази специалност, разминава се на метри с хора като Флойд Мейуедър – Джуниър и Дионтей Уайлдър.

Всичко стартира във втори клас, когато прекрачва прага на боксовия клуб към Локомотив – София в българската столица.

“Влязох в залата едвам във втори клас. След това отпътувах за Италия със фамилията и продължих. През 2006-а се причислих към националния тим на Италия, откакто станах републикански първенец там. Развих кариерата си като деен състезател. Върнах се в България, взех лиценз за арбитър и се насочих към Щатите, тъй като равнището на спорта е много по-високо ”, споделя Георги.

Той е впечатлен от дисциплината и сериозността, с която се подхожда към специалността на боксовия рефер.

“Всичко е доста съществено. Всичко доста прецизно се съблюдава. Съдийствам с най-хубавите съдии в света. Стив Уесфелд, Джон Базиле, Дейв Морети. Легендарни съдии, съдийствали на боксьори като Майк Тайсън и Джордж Форман. Тук всеки щат има обособен лиценз. За да вземеш обособен лиценз в избран щат би трябвало да минеш писмен и вербален изпит, който лиценз не подсигурява, че ще те извикат на събитие. До последно не се знае на кого ще съдийстваш. Това се прави за сигурност. Няма значение от какъв брой рунда ще бъде мачът. Подхожда се извънредно съществено. След първото събитие се поотпуснах и видях, че нещата се случват ”, изяснява Гергов.

Реферът споделя, че цялата система има за цел да защищити боксьорите от неприятни съдийски решения, с цел да могат те да продължат кариерата си по най-хубавия метод.

“Нямаш право да споделяш нищо за събитието, за което си подписал контракт. В деня на самото събитие би трябвало оптималната централизация. Ако имаш персонални драми и проблеми просто отказваш да съдийстваш. Казваш, че не се чувстваш добре, боли ме главата и по този начин нататък, само че не отиваш на обещано събитие, тъй като твоите персонални проблеми ще попречат на даден боксьор. Недопустимо е ”, акцентира българинът.

А конкурентната среда в Щатите е убийствена. Георги споделя, че с изключение на американци, по боксовите кръгове в Съединени американски щати се състезават и доста мексиканци. Всеки, който търси прехранване и сполучлива кариера в Щатите като боксьор,  би трябвало да е подготвен да даде не по-малко от 100%.

“Дори боксьори с отрицателен връх играят като че ли за международна купа. До последно. Без да се отхвърлят. Дават всичко от себе си. В България това е мъчно да се види. Нямат мотивация и предпочитание, може би не знаят, че професионалният бокс е по-различен от аматьорския. В професионалния бокс една, две или три загуби те връщат доста обратно. Нивото е напълно друго. Конкуренцията е голяма. Мисля, че Кубрат Пулев сподели в едно изявление, че намирането на спаринг сътрудници е елементарно в Съединени американски щати, тъй като даже от улицата да вземеш някой, той е просто доста добър. Никой не те чака с цветя на летището. Борбата е доста по-голяма от тази в Европа. Трябва да се докажеш по някакъв метод. ”

Георги към този момент получава оферти да реферира и мачове от известните американски вериги за смесени бойни изкуства (MMA), само че отхвърля. “Нямам това желание. За мен боксът е може би най-красив от бойните спортове, нямам интерес към други ”, споделя той.

Реферът има концепция един ден да се върне в България и да съобщи наученото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР