Той е кмет на голямото и много живо село Ясеновец,

...
Той е кмет на голямото и много живо село Ясеновец,
Коментари Харесай

Рейгън от Разград: Тук хората не се връзват на кухите, популистки обещания на ДПС


Той е кмет на огромното и доста живо село Ясеновец, Разградско, с 4000 поданици, множеството от които са роми като него: Рейхан Хюсеинов - Рейгъна е демократ по душа и убеждения. Вилдан Байрямова ни среща с него:

Кметът на Ясеновец Рейхан Хюсеинов в кабинета си

От най-хубавото село в Лудогорието съм, споделя Рейхан Хюсеинов. Роден е в Разград през 1973 година, татко му е служащ в машиностроителния комбинат, а майка му е жена с желязна ръка и могъщ темперамент. Три момчета са в фамилията, даже не са си и помисляли да бягат от учебно заведение. Живеели в къщата на баба им в Кубрат. От дребен Рейхан тренира свободна битка – още в първи клас учителят по физкултура Мюмюн Ибишев го показал за подобаващ за този мъжки спорт. Това го научило на дисциплинираност. Постъпил в Спортното учебно заведение в Разград в 6-и клас, след това траял в София, където бил играч в тима на „ Левски-Спартак “. Там работил с цяла плеяда огромни имена в този спорт, като Огнян Николов, Георги Стоичков и Александър Томов. По-късно във военната му брошура щяло да написа „ Школа за високо спортно майсторство “.
Редакцията предлага
Настъпили „ мутренските времена “ и, с цел да не тръгне по неприятния път, той се върнал в селото на родителите си Ясеновец. „ Спортът тогава се изгуби в групировките “, споделя Хюсеинов. Оженил се и с тъста си влезнали в ореховия бизнес, който тогава набирал известност, а от години Ясеновец бил най-голямата борса за орехи. Изкупували и фасул, тиквени семки, а след време гаражът, в който почнали бизнеса си, бил заменен с огромно хранилище. 

До Бон и назад

Случайно обаче стигнал да Бон – братовчеди му споделили, че огромен цех за произвеждане на бонбоните „ Харибо “ набирал служащи. Заминал със брачната половинка и двете дъщери. Немският език се оказал преграда за мечтаната работа и той се огледал за друга, до момента в който децата му ходели на езикови курсове. Провалила се и фантазията му да отвори български магазин: „ В тази страна разпоредбите са стоманени и не може ей по този начин просто да си направиш компания и да развиваш комерсиална активност. Намерих работа в цех за автомобилни съставни елементи, поделение на „ Фолксваген “, само че след близо две години стартира пандемията и взехме решение да се върнем в България “, споделя Хюсеинов.

В Ясеновец набързо бил номиниран за кандидат-кмет на частичните избори предходната година, откакто предходният кмет от се отказал от поста. От 10 години Рейхан Хюсеинов е член на " Демократична България " (ДБ), също така е считан за неофициален водач на селото. Седмица преди вота емисари от го потърсили, с цел да го увещават да обезпечи гласове за техния претендент. „ Това е тяхна процедура, бяха наясно, че нашата общественост от години се лута и търси политическата мощ, която да им помогне за решаването на проблемите. Движение за права и свободи в никакъв случай не е имало кмет в Ясеновец, никой не се връзва на кухи обещания и популизъм, аз съм третият кмет от Демократична България “, разяснява Хюсеинов.

Въпреки трикратните совалки на по време на изключителната акция, индивидът на Демократична България спечелил кметския пост и се заел с детските площадки, с двата мюсюлмански и един християнски гробищни паркове, както и с доста други проблеми в селото.

Рейхан Хюсеинов-Рейгъна на път към кметството

„ Иначе Борисов го разкарваха из селото, той се хвалеше, че ГЕРБ ни е направил 50 улици, пък аз по този начин и не съм ги виждал. Да е комплициран асфалт на 10 най-вече, само че и той е изровен към този момент “, споделя кметът.

В Ясеновец изгледите са за ясно време

Най-голямото от селските съществени учебни заведения в Разградско е това в Ясеновец с близо 300 деца. Селото е огромно - има към 4 000 поданици, от които не повече от десетина фамилии са. Има кафенета и даже кафе-автомати пред по-големите къщи, огромен пункт за изкупуване на метали за скрап, доста от семействата са ангажирани в отглеждането на животни и земеделието, други - в двата цеха за преправка на восък и мед, трети - в двете мандри. По улиците се виждат витрините на магазини за хранителни артикули, за булчински рокли, завеси и килими, компании за алуминиеви дограми. Няколко депа за орехи са затворили цикъла с автоматизирана техника – изкупуват, сушат, преработват, опаковат в кашони и пакети, изнасят и за Европа - освен доставките за цялата страна. Дойде ли сезонът, берачите плъзват на лъчове с изкупвачите, имат си брандирани бусове и познават всички пътища и региони. Не им трябват никакви джипиеси, през смях изяснява едрият мъж, зарязал бизнеса си, с цел да кметува. Според него няма по-качествен от българския орех, тъй като земята и климатът са съвършеното място за развъждането му, освен това без пестициди.

Тук не са съгласни да ги дефинират като такива, те не знаят ромски език, при преброяванията се самоопределят като турци с мюсюлманско изповедание. Имат си джамия, а за огромната петъчна молитва там се събират по над 100 индивида. Ремонтирана е с дарения на локалните. В Ясеновец има и турска махала, само че джамията им не ги привличала изключително. „ Не ми харесва това разделяне, все сме мюсюлмани, само че те като че ли странят от нас. А когато почистим християнското гробище, изпитвам същото задоволство, както и при двете мюсюлмански “, споделя Хюсеинов.

Най-голямото селско главно учебно заведение в Разградско - близо 300 деца учат в Ясеновец

Хюсеинов не си показва телефонът му да е изключен, или да подписва документи, до момента в който играе карти в кафенето, както правел предходният кмет. Когато в най-големите летни горещини пламнало сметището, дохвърчал на часа и настоял регионът да бъде отцепен още преди да дойдат огнеборците – децата напирали да видят пламъците, тичали в близост, имало е заплаха да някоя да пострада. От Разград дошъл заместник-кметът Мирослав Грънчаров, той поел ръководството на рецесията и двамата били компактно един до различен до края ѝ. Другите трима заместници не стъпили там, общинският консултант от ГЕРБ не се появил, въпреки да е от Ясеновец. „ Вятърът беше северен, само че в случай че беше от юг, несъмнено половината ни село нямаше да го има. Още допускам, че е тенденциозен палеж “, споделя той.

Питам го за какво не трябва да фотографирам селото с прелестните къщи и чисти улици с приветливи хора. Страхуват се поради тогавашната неприятна популярност на локалните телефонни измамници, настръхват, щом пристигна публицист в селото. Но това е към този момент в предишното, прецизира кметът. Безделници в Ясеновец няма – единствено 6 дами и двама мъже получават обществени помощи и са ангажирани по стратегиите за краткотрайна претовареност.

Откъде идва прякорът Рейгъна

Ученическите години на Рейхан в Кубрат съвпаднали с времето на ръководството на Роналд Рейгън в Съединени американски щати. И когато учителят по физкултура Ибишев чул името на първолака, засмял се и споделил „ аха, Рейгън, значи “.

Кметът Хюсеинов със брачната половинка си и внучето им

„ Да,, тогава не можех да схвана кой заповяда това, кой е продиктувал решението, бях прекомерно млад и зелен. Явно е трябвало малцинствата да бъдат пречупени и претопени, само че и това е минало, ние нямаме потребност от възмездие. А и в този момент живеем в тежка рецесия – война, разделения, инфлация “, разяснява Рейгъна. Според него, макар претърпяното принуждение от това време, хората са живели в съгласие – българи, турци, роми, арменци, всички. И това не може да се промени. Видял е страха в очите на треньорите си, прибирали се от интернационален шампионат в Чехословакия през 1989 година, когато почнало насилственото изселване на турците. Помръкнала насладата на Рейхан-Рейгъна от медалите и шампионската купа.

" Хората заслужават да живеят в европейско село "

А денят на встъпването му в служба през 2021 година се трансформирал в всеобщо събитие, каквото единствено тези хора могат да подреден – всичко живо се стоварило на площада, имало музика, речи, поздравления. Тогава Рейхан получил и книга с биографията на.

Сега фантазията на кмета е да види Ясеновец с съвършена инфраструктура, спортни салони, пенсионерски клубове, към чешмата – знак на селото да се построи парк за отдих, усмихнати хора и образовани деца, и правила, годни за всички. За емблематичната чешма към този момент има направен план „ Всички тези хора заслужават да живеят в европейско село, каквито сме виждали по чужбина. Ние в `Демократична България` по този начин виждаме нещата “, заключава той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР