Той е издирван в цял свят за най-голямата финансова измама

...
Той е издирван в цял свят за най-голямата финансова измама
Коментари Харесай

Правил се е на свещеник. Как Русия пази Ян Марсалек - шпионинът, работил с българи

Той е търсен в целия свят за най-голямата финансова машинация в Германия, станала през 2020 година Сега интернационално следствие разкрива, че от 10 години е работил за съветското разузнаване благодарение на някогашен сексуален модел. Ето какво знаем за Ян Марсалек, вербувал и българи за шпионаж в интерес на Русия.

Помните ли петимата българи, които бяха задържани в Лондон по обвинявания в шпионаж за Русия? Тогава се твърдеше, че те са работили за австриеца Ян Марсалек, който е един от най-издирваните измамници в света. Журналистическо следствие беше свързало Марсалек с съветските служби още през 2020 година

Сега идват към тази история. Например това, че в тази шпионска мрежа има и други българи, чиито имена скоро ще научим. Има и нови обстоятелства за самия Ян Марсалек, който разнообразни хора разказват като харизматичен млад мъж, лишен от емпатия, талант в продажбите и " ловджия " на хора. Последната му обществена служба е на шеф на банкрутиралия немски колос във финансовите технологии - Wirecard .

Преди съвсем 4 години Марсалек бяга в Русия, с цел да избегне правосъдно гонене за заграбване и машинация за милиарди. По-късно излиза наяве, че той е съветски разузнавач.

Но в този момент научаваме и освен това – първо, че е шпионирал за Москва още от 2014 година, второ, с кого е работил и трето, по какъв начин е сменил своята идентичност. Последното е станало, откакто е избягал в Русия. Новата идентичност му е разрешила да пътува и да продължи активността си, до момента в който го търсят.

Преди дни всичко това беше разказано в на немските медии ZDF и Шпигел , австрийския Дер Щандарт и съветския The Insider (днес в изгнание).

Работата по следствието е траяла една година. Журналистите са си служили с поверителни имейли, чатове и данни за пътувания.

Екипът има копие на сегашния съветски паспорт на Марсалек, издадено на името на руснака Константин Баязов . Такъв човек съществува, той е православен духовник с три деца от съветския град Липецк , югоизточно от Москва. Истинският Баязов наподобява образно на Марсалек, а рождените им дати се разграничават единствено с една година. " Правил се е на духовник ", написа съветският The Insider.
Вие, публицистите, би трябвало да разберете, че не можем да беседваме с вас
Репортер на ZDF е съумял да се свърже по телефона с Марсалек, само че е получил единствено този коментар: " Казах ви, че вие, публицистите, би трябвало да разберете, че не можем да беседваме с вас ".

Журналистите са разкрили и друга съществена фигура в шпионската мрежа – руснака Станислав Петлински , за който се счита, че е работил за съветските секрети служби. Има данни, че той се познава с Марсалек още от 2014 година и го е свързал с представители на съветското военно разузнаване (ГРУ). Двамата се срещат с помощта на съветската държанка на австриеца - Наталия Злобина .

Самият Петлински, който се показва за " съветник по сигурността ", е удостоверил пред публицистите на среща в Дубай , че е срещнал Марсалек с " някои авторитетни лица в Русия " до равнището на законодатели. Той обаче е отрекъл измежду тях да е имало чиновници на тайните служби, както и това, че австриецът е работил за тях.

Много обстоятелства от следствието обаче демонстрират, че е тъкмо противоположното.

„ Ян Марсалек е наемал и управлявал доста хора като шпиони на свободна процедура “, сподели пред Нова телевизия проверяващият публицист Христо Грозев , който е част от екипа, работил по тези разкрития.

" Очаквам да излязат имената на още българи поради контактите на Марсалек в България, които, за жалост, са и на институционално равнище ", добави Грозев, без да даде повече детайлности.

Ето какво още се знае.
Измама за 1,9 милиарда евро
Ян Марсалек е роден на 15 март 1980 година във Виена. В България той за първи път закупи популярност като разузнавач. Тогава английските управляващи оповестиха, че са задържали петима българи по обвинявания в шпионаж в интерес на Русия, като са получавали дилемите си от австриеца. Според данните групата е работила в интервала август 2020 година - февруари 2023 година

Три години преди този момент той е доста сполучлив млад предприемач - управлява Wirecard, която е включена в немския показател DAX на водещите компании. Наричат я даже „ гордостта на немския финтех “ (финансови технологии). Докато през лятото на 2020 година тя изпада в неплатежоспособност, откакто инспектори откриват липса на 1,9 милиарда евро . Арестувани са висши мениджъри. Марсалек обаче съумява да напусне страната и се укрива.

Обявен е за търсене с алена бюлетина на Интерпол . Първоначално се счита, че е тръгнал към Азия. Оказва се обаче, че записи на влизането му във Филипините са подправени, до момента в който той е отпътувал през Германия и Австрия с частен аероплан за Беларус , а оттова е отишъл в Русия.

Разследването демонстрира, че Марсалек е употребявал Wirecard, с цел да подкрепи шпионската си активност. Според събраните данни връзките на Марсалек с Москва потеглят от околните му връзки с Наталия Злобина – някогашен сексуален модел, обвързвана със спецслужбите, с която той се забавлява, пътува и се вози на изтребители МиГ .

Смята се, че тя е била " прикрепена " към него и е имала за задача да го вербува да сътрудничи. На празненство за 30-ия рожден ден на рускинята на първокласна яхта в Ница , тя среща Марсалек със Станислав Петлински - някогашен съветски сътрудник от спецслужбтие, прочут като Стас . Според източници по-късно той е разказал на други хора, че е предал „ въодушевения австриец “ на ГРУ, с цел да ръководи активността му.
Наемниците на " Вагнер " От млад Марсалек има интерес към оръжията и тайните на съветските спецслужби
Твърди се, че още от млад Марсалек има интерес към оръжията и тайните на съветските спецслужби. Петлински се оказва точният човек. Той му предлага образование по пукотевица и му дава информация за разузнаването.

Според следствието руснакът остава непосредствен с Марсалек няколко години. Виждат се в къща против съветското консулство в Мюнхен, където австриецът се е срещал с хора от сферата на политиката, бизнеса и чиновници на националната сигурност.

Там той е показал проект за потребление на филантропична задача в Либия като прикритие за основаване на военни сили, които да управляват потока от мигранти от Северна Африка към Европа. Бивш полковник от ГРУ е трябвало да работи като съветник.

Петлински удостоверява пред публицистите, че през 2017 година с Марсалек са посетили войските на наемническата формация " Вагнер " в Сирия и дружно са взели участие в набирането на съветски наемници за военни интервенции в Либия .

Лидерът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин предходната година, откакто оглави протест против Кремъл.

Установено е също, че още до момента в който е представлявал Wirecard, Марсалек е употребявал мрежа от компании за изкупуване на активите на съветската RSB Group - снабдител на военни наемници по целия свят. Той е платил с пари в брой, доставени с частен аероплан.

Марсалек придобива и дялове в либийски циментови фабрики, които се трансформират в оперативна база за RSB по контракт за почистване на мини.

Разследването наблюдава и по какъв начин след бягството му в Русия му е основана подправена идентичност. През септември 2020 година паспортът на свещеника Баязов стопира да бъде употребен и е преиздаден нов със фотография на същинския Марсалек под неговото име. В паспортния файл е посочено и лице за контакт – Евгения Курочкина , за която е открито, че е обвързвана с Федералната работа за сигурност (ФСБ) - съветското вътрешно разузнаване.
Българската диря
Проследена е и Англия, където излиза и българската диря в схемата. Смята се, че австриецът е вербувал и инструктирал арестуваните предходната година българи,, а по-късно още двама - Орлин Русев , Бисер Джамбазов , Катрин Иванова , Иван Стоянов и Ваня Габерова, да шпионират съперници на Кремъл, като ги преследват в цяла Европа , и в последна сметка, евентуално, да ги отвлекат или даже да ги отстраняват, написа Шпигел.

Открити са данни за техни пътувания и към 80 000 известия в Телеграм – откъдето са идвали указания те на Марсалек. Намерени са и съоръжение за електронно наблюдаване и голям брой подправени документи, в това число прескарти и жилетки на американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

За лидер на групата българи се счита 46-годишният предприемач Орлин Русев, за който има данни, че са се познавали с Марсалек по линия на Wirecard.

Преди дни английските управляващи оповестиха, че са, участник в мрежата - 38-годишният Тихомир Иванчев , работил като бояджия и декоратор. Делото по случая следва да се гледа през октомври.

Адвокатът на Ян Марсалек е отказал да разяснява пред проверяващите публицисти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР