Той е имал среща с главния прокурор и с ръководителя

...
Той е имал среща с главния прокурор и с ръководителя
Коментари Харесай

Стоилов очаква скоро Бюрото по защита да се върне в министерството


Той е имал среща с основния прокурор и с ръководителя на Бюрото, с цел да бъдат конкретизирани дейностите. Предстои законът да бъде оповестен. Днес преподписах указа, който пристигна, което значи, че законът ще влезе в действие идната седмица, добави Стоилов, представен от Фокус. Надявам се във допустимо най-кратко време да бъдат проведени всички действия, тъй че без разтърсване бюрото да продължи да извършва своите функционалности. Надявам се, че няма да бъдат основани усложнения по прекачване на неговите активи към Министерството на правораздаването, уточни още проф. Янаки Стоилов.

Той напомни за развиването на исковете, свързани с активността на министерството. По думите му става въпрос за желае към Конституционния съд за тълкувателно решение, поискано от Министерски съвет за пълномощието на министъра на правораздаването да желае освобождение на ръководителя на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор при съществуване в плануваните в Конституцията учредения.

" Това дело е формирано. То е позволено и чакам още преди привършване на активността на служебното държавно управление да разполагам с решението на Конституционния съд. Другото дело пред Върховен административен съд също е формирано, защото в него оборвам отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа всъщност импортираното искане за предварително премахване на основния прокурор. Напоследък породиха усложнения по използването на единната осведомителна система на съдилищата. Така че в това отношение без Министерство на правораздаването да има директни отговорности считаме в разговор с Висш съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет да се откри решение, което да преодолее тези усложнения и да продължи ефикасното въвеждане на Единния портал за електронно правораздаване ", съобщи още проф. Стоилов.

По думите му тази седмица Висш съдебен съвет възобновява своята активност и в неговия дневния ред са включени пускане на процедурата за избор на ръководител на Върховен касационен съд. " Смятам да проведа среща с управлението на Нотариалната камара за решение на редица открити въпроси. Така че нашият разговор с другите професионални организации ще продължи този път предвид на дилемите, които са на дневен ред ", добави още той.

Проф. Янаки Стоилов означи нуждата от развитите на нормативната уредба. " В първото издание на служебното държавно управление съсредоточихме своето внимание върху настоящото ръководство, давайки си сметка, че няма по какъв начин да разчитаме на приемане на промени в законодателството. Наблюдавайки незадоволително високия потенциал на последното Народно заседание и рисковете да бъдат прокарвани промени, които не постоянно подхождат на публичния интерес, по-голямо внимание в идващите месеци ще отделим на подготовката на законодателни промени. Така да вземем за пример съгласно разбора, който направихме на профилираното правораздаване и моделът, който предлагаме за един по-гъвкав метод на унищожаване на профилираните съдилища и прокуратури, ще отразим в законопроект, който знаете, че беше обсъждан и в Народното събрание, тъй че да се запазят позитивните страни на профилираното правораздаване със основаването на съответни отделения и отдели в седалището на апелативните региони. Също по този начин могат да се предложат промени за попречване на злоупотребите с възлагането на ин хаус действия ", уточни още той.

Министърът съобщи, че Министерство на правораздаването има макет на нормативна уредба по отношение на използването на Закона " Магнитски ". " По този въпрос ще се работи и евентуално ще бъде признато разпореждане на Министерския съвет, което към този момент да сътвори една солидна нормативна база, с цел да се преценя използването на такива ограничения в бъдеще време ", сподели проф. Стоилов.

Вписването на покупко-продажбите в имотния указател към този момент става без закъснение,каза още министърът на правораздаването.

" Във връзка със започване на втория сезон на нашето ръководство - да ви показва дейстивята, които продължаваме и тези, които ще бъдат стартирани във второто издание на служебното държавно управление. Бих обобщил работата на Министерство като работа на жителите и подсилване на държавността. Няколко са целите, те не са нови. Подобряване на обслужването на жителите и компаниите, превъзмогване на неприятни практики, възстановяване на взаимоотношението със правосъдната власт и взискателността към нейната работа. Във всяко едно от тези посоки означавам част от дейностите. По отношение на Агенцията по вписванията - вписването на покупко-продажбите в имотния указател към този момент става без закъснение, т.е. в идващите един, най-вече два дни, което внезапно понижава опциите за имотни измами. Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите доклади на комерсиалните сдружения за миналите години и ритмично продължава работата по свързване на българския Търговски указател с Европейската система ", съобщи министърът.

Той съобщи, че се работи по създаване и прекосяване на Регистъра на особените залози към Търговския указател. " До края на годината би трябвало да са подготвени нормативните промени, устройствените правила и цената за реализиране на тази активност. Създаване на указател по несъстоятелността, което според графика би трябвало да бъде реалност към края на януари 2022 година, като се сплоти информацията, която в този момент се съдържа в Министерство на правораздаването и Агенцията по вписванията ", съобщи още проф. Стоилов.

По думите му другото направление в този бранш е ускорение на процедурата по придобиване на българско поданство.

" За към три месеца по време на служебното държавно управление са обслужени 7600 лица, които са получили своите удостовреения за добито българско поданство спрямо към 5 500 за цялата 2020 година Това единствено по себе си е красноречиво за темповете на повишаване на осъществяваната активност, надлежно редуциране на времето, с цел да могат лицата да реализират добити права. Повишава се достоверността при определяне на български генезис, отстранени са медиаторите. Стремим се към възстановяване на взаимоотношението с Държавната организация за българите в чужбина ", сподели още проф. Янаки Стоилов.

Той означи, че различен значим въпрос е равномерност на провеждането на изпити и състезания за придобиване на юридическа дееспособност. " Проведохме един подобен изпит. Заради пандемията дълго време не беше проведен този изпит. Сега следва и провеждането на втори подобен и в края на годината още един изпит ", добави министърът. Той разясни, че Министерство на правораздаването ще приготви промени в Наредбата за юридическото обучение, защото в нея би трябвало да се решат няколко въпроса, всред които да е явен приемът на студенти в правните факултети.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР