Той е идеалното лекарство за следобедната умора, разбитото сърце или

Той е идеалното лекарство за следобедната умора, разбитото сърце или ...

Митове или истини за шоколада.

Той е идеалното лекарство за следобедната умора, разбитото сърце или просто като вкусно похапване. Едва ли има някой, който не харесва вкуса на това сладко изкушение - шоколадът.

Но по една или друга причина той има и лоша репутация. Предполага се, че причинява акне и главоболие. От друга страна, шоколадът също е и афродизиак...

Но има ли някаква истина в тези митове?

Мит # 1: Шоколадът причинява акне

Ако ядете твърде много мазнини или захар, кожата ви се омазнява, което води до образуване на пъпки. Тъй като шоколадът е с високо съдържание на мазнини, той може да доведе до акне. Но всичко зависи от типа на кожата си. Ако сте склонни към омазняване, трябва да преразгледате внимателно диетата си.

Мит # 2: Шоколадът увеличава либидото

Шоколадът се смята за афродизиак. Макар че този мит е много разпространен, всъщност е невярно. Многобройни проучвания показват, че сексуалното желание не се увеличава с консумацията на шоколад.

Погрешното схващане, че шоколадът стимулира освобождаването на серотонин също се оспорва - количеството, което може да се освободи в организма чрез ядене на шоколад, е твърде малко.

Мит # 3: Тъмният шоколад е по-здравословен от млечния

Тъмният шоколад се смята за по-здравословен от млечния, защото има повече антиоксиданти, което може да има положителен ефект върху тялото. Важно е да се отбележи обаче, че положителният ефект на тъмния шоколад се неутрализира, когато се консумира с мляко.

Мит # 4: Шоколадът е добър за сърцето

За да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания (особено инсулт), се препоръчва всеки ден да ядем малко парченце черен шоколад. Популярното лечение може да понижи кръвното налягане, сочат резултатите от проучване, публикувано в медицинското списание Heart.

Флавоноидите, съдържащи се в какаовото растение, имат положителен ефект върху еластичността и налягането на кръвоносните съдове.

Мит # 5: Шоколадът причинява главоболие

Много хора вярват, че яденето на шоколад може да причини главоболие. Изследване сред 63 жени обаче показа изненадващ резултат: противно на общоприетото мнение, шоколадът не предизвиква главоболие. Все пак, ако сте склонни към мигрена, някои храни, като шоколад или сирене, може да доведат до болки.

Източник: dnesplus.bg