Той е идеалното лекарство за следобедната умора, разбитото сърце или

...
Той е идеалното лекарство за следобедната умора, разбитото сърце или
Коментари Харесай

Митове или истини за шоколада

Той е идеалното лекарство за следобедната отмалялост, разрушеното сърце или просто като вкусно похапване. Едва ли има някой, който не харесва усета на това сладко прелъщение - шоколадът.

Но по една или друга причина той има и неприятна известност. Предполага се, че предизвиква акне и главоболие. От друга страна, шоколадът също е и афродизиак...

Но има ли някаква истина в тези легенди?

Мит # 1: Шоколадът предизвиква акне

Ако ядете прекалено много мазнини или захар, кожата ви се омазнява, което води до формиране на пъпки. Тъй като шоколадът е с високо наличие на мазнини, той може да докара до акне. Но всичко зависи от вида на кожата си. Ако сте склонни към омазняване, би трябвало да преразгледате деликатно диетата си.

Мит # 2: Шоколадът усилва либидото

Шоколадът се счита за афродизиак. Макар че този мит е доста публикуван, в действителност е погрешно. Многобройни изследвания демонстрират, че половото предпочитание не се усилва с потреблението на шоколад.

Погрешното разбиране, че шоколадът подтиква освобождението на серотонин също се оспорва - количеството, което може да се освободи в организма посредством ястие на шоколад, е прекомерно малко.

Мит # 3: Тъмният шоколад е по-здравословен от млечния

Тъмният шоколад се счита за по-здравословен от млечния, тъй като има повече антиоксиданти, което може да има позитивен резултат върху тялото. Важно е да се означи обаче, че позитивният резултат на тъмния шоколад се обезврежда, когато се употребява с мляко.

Мит # 4: Шоколадът е добър за сърцето

За да се понижи риска от сърдечно-съдови болести (особено инсулт), се предлага всеки ден да ядем малко късче черен шоколад. Популярното лекуване може да намали кръвното налягане, сочат резултатите от изследване, оповестено в здравното списание Heart.

Флавоноидите, съдържащи се в какаовото растение, имат позитивен резултат върху еластичността и налягането на кръвоносните съдове.

Мит # 5: Шоколадът предизвиква главоболие

Много хора имат вяра, че яденето на шоколад може да аргументи главоболие. Изследване измежду 63 дами обаче сподели неочакван резултат: обратно на общоприетото мнение, шоколадът не провокира главоболие. Все отново, в случай че сте склонни към мигрена, някои храни, като шоколад или сирене, може да доведат до болки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР