Той е феномен, променил завинаги представите за бързина и възможности.

...
Той е феномен, променил завинаги представите за бързина и възможности.
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Юсейн Болт

Той е феномен, трансформирал вечно визиите за експедитивност и благоприятни условия. Чудото на леката атлетика. Мълнията, поразила международните върхове в няколко дисциплини.

Нечовек, облечен в човешка кожа. Той е освен най-великият, само че и най-забавният спринтьор на всички времена.

Колоритното му наличие на пистата несъмнено ни липсва, тъй като Юсейн Болт ни подари едни от най-вълнуващите моменти в историята на бягането и се постара в никакъв случай да не бъде пропуснат.

1. Закъснението

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on Apr 22, 2018 at 8:42am PDT

Колкото и да е необичайно, започваме разходката из живота на един от най-бързите хора на планетата с едно… забавяне. И то за личното си раждане. Юсейн Сейнт Лео Болт се появява на бял свят седмица и половина след избрания термин – на 21 август 1986 година. Ражда се в ямайското градче Шерууд Контент, област Трилони, в фамилията на Дженифър и Уесли Болт. Баща му е притежател на магазин за хранителни артикули, а майка му се занимава с развъждането на децата и в това време сади всевъзможни култури в двора си.

2. Болестта

Още в най-ранна възраст педиатрите го дефинират като хиперактивен. Никога не си почива и непрекъснато желае да прави нещо. Но трудността му към спорта се оказва друга болест – сколиозата. Заради страничното му гръбначно деформиране десният му крайник е с над сантиметър по-къс от левия. Въпреки физическия си кусур, Юсейн е два пъти по-мотивиран и е убеден, че нищо не може да застане сред него и триумфа.

3. Спринтът

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on Oct 24, 2013 at 8:07am PDT

Спортът е неизменима част от живота на ямаеца. Но той в началото се влюбва в крикета. По-късно се възпламенява и по футбола. С лека атлетика стартира да се занимава едвам на 15 години, откакто в учебно заведение виждат невероятната експедитивност, с която изминава дистанции и го предизвикват да концентрира силата си върху възстановяване на атлетичните си умения. Започва като бегач на 400 метра. Дистанцията обаче му се вижда доста дълга, а тренировките по-тежки, от тези на спринтьорите. Моли треньора си да опита да започва на 100 или 200 метра. Прави го със забележителен триумф и се трансформира в спринтьор.

4. Паузите

Кариерата му наподобява изпълнена единствено с върхове и медали, само че не е тъкмо по този начин. След като през 2003 година печели златен орден на 200 метра на Световно състезание за юноши, е заставен да се отдръпна за 6 седмици поради конюнктивит на очите. След игрите “CARIFTA ” през 2004 и превръщането му в първия юноша, избягал 200 метра за под 20 секунди, на подготовка къса задно бедро.

Успява да се вдигне след няколко месеца за Олимпиадата в Атина през 2004, където още веднъж получава травма. Дори и краят на кариерата му е белязан от контузия на лявото му бедро – на щафетата 4х100 метра той не съумява да финишира. Интересното е, че екипът на Болт му не разрешава да приказва за своите контузии пред медиите.

5. Промените

След неповторимите достижения на Болт на Олимпиадата в Пекин нещата не се трансформират само персонално за него. В родния му Шерууд към този момент има течаща вода, а по-късно асфалтират и пътищата там. След триумфите му през 2008 година, американски учени основават модел, който дефинира човешкия прогрес в бягането на 100 метра. Според изчисленията се планираше резултатът от 9.58 секунди да бъде доближат до 2030 година, само че великият спринтьор го реализира още на идната година.

6. Катастрофата

През 2009 година Юсейн е в пика на своята кариера. А най-бързият на пистата не може да е муден на асфалта. Въпреки проливния дъжд, бърза да се прибере у дома, поради обичаните си Манчестър Юнайтед и срещата им за полуфинала на Шампионска лига. Кара прекомерно неразумно и катастрофира тежко. Разминава се без съществени пострадвания, за разлика от автомобила си. Инцидентът го кара да премисли живота и да “натиска газта ” единствено по време на надпревари.

7. Храната

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on Feb 14, 2020 at 4:22pm PST

Обожава ямс, кнедли и панирани пилешки хапки още от ранното си детство. За незапознатите: ямсът е прочут още като мексикански сладостен картоф. Той съдържа растителни хормони, които са сходни с човешките и способстват за облекчение на положението при хормонален дисбаланс. Този сладостен картоф има и общоукрепващи, хормонобалансиращи и подмладяващи свойства.

8. Краят

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on Aug 1, 2017 at 11:57am PDT

Прекратява кариерата си на пистата след Световното състезание по лека атлетика в Лондон през 2017 година. На пистата носи две разнообразни обувки. Лилавата е в цветовете на учебното заведение, в което стартира кариерата си, а златната символизира триумфите му.

9. Особеностите

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on Aug 14, 2019 at 10:19am PDT

Водещи специалисти в биомеханиката на спринтирането са разкрили нещо доста извънредно, изследвайки бягането на ямаеца. Неговият десен крайник стъпва върху пистата с 13% по-голяма мощ от левия. А левият се задържа на земята с 14% по-дълго от десния. Петата на рекордьора се допира до земята единствено за две стотни от секундата, преди да се издигне още веднъж.

Общото време, което той прекарва на земята при всяка крачка, е девет стотни от секундата. Освен това, макар че е един от най-високите спринтьори (цели 195 сантиметра), Болт може да форсира съвсем толкоз бързо, колкото ниските спринтьори, и се нуждае единствено от 41 крачки, с цел да пробяга 100 метра. При останалите топ състезатели крачките варират сред 43 и 45, а при някои доближават до 48.

10. Футболът

Болт постоянно е твърдял, че мечтае да се занимава с футбол. С отказването си от леката атлетика, той тренира с няколко футболни тима, измежду които Борусия Дортмунд, Мамелъди Съндаунс и норвежкия Стрьомсгодсет. Изкарва двуседмични проби в Сентрал Коуст Маринърс и е в действителност окуражен да получи професионален контракт. Спортистът тренира интензивно с клуба, като даже взима присъединяване и в контролна среща, в която вкарва два гола, само че по този начин и не получава контракт. След това води договаряния с малтийския Валета, само че и там нещата се провалят.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР