Той дойде в Белия дом след скандали, обвинения и съмнения

...
Той дойде в Белия дом след скандали, обвинения и съмнения
Коментари Харесай

Противоречива година първа на Тръмп. Какво се случи?

Той пристигна в Белия дом след кавги, обвинявания и подозрения за интервенция на съветски хакери в изборите. Разследването за "руска диря " в президентските избори тече и неговите резултати са неразбираемо към този момент.

Първата крачка на Тръмп като президент бе да нападна Обамакеър-здравната промяна на своя предходник. Последваха укази за усилване защитата на границата с Мексико и понижаване на опциите за имиграция в Съединени американски щати. Новият президент не се поколеба и да забрани напълно достъп на жители на 6 мюсюлмански страни.

Това провокира стихия от митинги в самите Съединени щати, само че не разколеба Тръмп. Той нанесе още един политически удар против част от мюсюлманския свят, като разгласи през декември,че Съединени американски щати ще реалокират посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Крачката докара до неодобрението на множеството страни от района, в това число Турция.

Като прибавим и обвиняванията против Иран и желанието да се анулира нуклеарната договорка с Техеран, излиза наяве,че на външната политическа сцена Тръмп застана против забележителна част от арабския и мюсюлманския свят. Той има цялостната поддръжка на еврейското лоби в Съединени американски щати и на Израел, само че да взема решение близкоизточни спорове единствено с еврейската страна надали е положително решение.

За да заглади острите спорове, които провокира, той разгласи през декември победа над "Ислямска страна " в Сирия и Ирак. Вероятно е бил повлиян и от сходно, също много противоречиво, изказване на Владимир Путин, който разгласи достигането на всички цели от съветската военна намеса в Сирия. В екологията новият президент също сподели, че няма да си поплюва.

Той разгласи излизането на страната му от Парижкото съглашение за климата, макар че цяла Европа, отпред с Германия и Франция не утвърдиха тази стъпка. Отношенията с Русия, които Тръмп разгласи по време на изборите, че ще усъвършенства, са в най-лошото си положение още от мандата на президента Обама.

Конгресмени и сенатори не му разрешиха да прави каквото си желае с такива въпроси като глобите против Русия. От време в точния момент той хвърля в общественото пространство изказване, че би трябвало да се върви към взаимоотношение с Москва, изключително в битката против тероризма, само че никой не взима на съществено това.

Президентът влезе в невъобразим преди години разговор със севернокорейския водач Ким Чен Ун. Размени с него обиди, закани и насмешки. Не завоюва нищо от това, с изключение на може би в очите на някой крайни националисти в страната си.

Северна Корея остава опасност за международния мир, очевидно към този момент има балистични ракети и атомно оръжие. Във вътрешен проект деянията на Тръмп бяха подчинени на предизборното му заричане да сложи "Америка над всичко ". Неговата администрация одобри най-големия боен бюджет на щатите за цялата им история като страна.

Икономиката на Съединени американски щати е във напредък, въпреки че е противоречиво какъв брой е съдействал за това новият президент. Икономическият растеж за второто полугодие на 2017 година е над 3%, борсовият показател Дау Джоунс чупи върхове и доближава невиждани равнища.

Данъчната му промяна остави спомагателни пари в огромните компании, а това постоянно води до нов растеж на стопанската система. Подобни стъпки и то сполучливи, имаше при ръководството на Роналд Рейгън. Тръмп позволи нови инфраструктурни планове като петролопроводи, изследване на газови и нефтени залежи и пазарите реагираха позитивно на това.

Продължава да държи на стената по границата с Мексико, освен това, заплатена от мексиканците. Какво може да се каже за първата година на Доналд Тръмп в умозаключение? Противоречива година и за Съединени американски щати, и за президента. Усложненията в международната политика очевидно не са по усета му и желанията към персонални контакти и изясняване на връзките със международни водачи няма да му донесат умерено президентстване.

Ако успее да усъвършенства още икономическите параметри на щатите, той може да разчита на поддръжка от едрия бизнес и заетите в новите му планове. Дали това ще е задоволително обаче, с цел да приключи мандата си? Напоследък войната му с някои американски медии му завоюва и подозрения в здравословното положение, само че лекарите успокоиха-Тръмп е здрав и може да си извършва отговорностите пълноценно. Така че напред към втората му президентска година и нека тя да е по-малко спорна.

Топ 5 на неуспехите му


1. Не съумя да анулира Обамакеър изцяло.
2. Северна Корея не дава тип, че се тормози от "големия червен нуклеарен бутон ".
3. Отношенията му със забележителна част от арабския свят са много обтегнати.
4. Не съумя да приключи следствието за негови връзки с Русия при изборите за президент.
5. Прословутата стена с Мексико по този начин и не стартира да се строи.

Топ 5 на триумфите му

1. Намали налозите на корпорациите и оживи стопанската система.
2. Намеси се по-активно от Обама в Сирия и реализира избрани триумфи там.
3. След някои неудачи съумя да стабилизира екипа си и в този момент работи с хора, на които има доверие.
4. Рязкото му, на моменти и невъзпитано държание против някои огромни медии има триумф, понижават отрицателните изявления за него в Съединени американски щати.
5. Увеличи делът и ролята на Съединени американски щати в петролния бранш, страната му решително усилва каузи си на международните пазари.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР