Той благодари на всеки от лидерите поотделно за помощта, която

...
Той благодари на всеки от лидерите поотделно за помощта, която
Коментари Харесай

Зеленски потвърди от Япония падането на Бахмут

Той благодари на всеки от водачите поотделно за помощта, която всяка от страните е оказала на Украйна. 
 
Украинският президент Володимир Зеленски удостовери от Япония рухването на Бахмут, което ден по-рано разгласи ръководителят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин. На въпрос по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън дали градът остава под контрола на ВСУ, Зеленски отговори: " Не мисля. Днес е единствено в сърцата ни " и добави, че от града не е останало нищо. 

Украинските организации очевидно не бяха готови за такава вест на фона на утринните сводки, че ВСУ се бори за Бахмут и забавиха пускането ѝ с позоваване на Ройтерс. Малко по-късно представителят на Зеленски Сергей Никифоров обърна нещата на 180 градуса и изясни, че в действителност президентът е споделил противоположното на изказванието, че градът е паднал.

" Що се отнася до отговора на президента на Украйна на въпроса за Бахмут.
Репортерски въпрос:
- Руснаците споделиха, че те са завладяли Бахмут...
Отговорът на президента:
- Мисля, че не.
По този метод президентът отхвърли завладяването на Бахмут ", написа във фейсбук представителят на Зеленски Никифоров.

По-рано днес Генералният щаб на ВСУ заяви, че боевете за Бахмут в Източна Украйна не престават. В същото време съветският президент Владимир Путин даде обещание специфични награди на участниците в завладяването на града, който е първият триумф на Русия на фронта от 10 месеца насам.

" Трябва да разберете, че нищо не е останало от него. Те го унищожиха. Там няма нищо друго, с изключение на доста мъртви руснаци ", добави Зеленски ", цитират още западните медии думите на украинския президент.

Според разнообразни източници жертвите на съветската войска при завладяването на Бахмут са сред 20 хиляди и 30 хиляди жертви на съветската войска. Няма данни за броя на украинските жертви при отбраната на града, отбелязва УНИАН.

В събота Пригожин разгласи завладяването на Бахмут по този начин:

" 20 май 2023 година. Днес в 12 часа изцяло беше високомерен Бахмут. 224 дни продължи интервенцията по завладяването на Бахмут. " Бахмутската месомелачка " стартира на 8 октомври 2022 година ".

Според анализатори Бахмут няма особена стратегическа стойност за Москва, само че завладяването му е алегорична победа за Русия след най-дългата борба в Украйна до момента, оповестява Би Би Си.

В дълго чаканата си тирада преди края на срещата на Г-7 в Хирошима, траяла 3 дни, Зеленски отбелязва, че от началото на войната е участвал общо шест пъти, само че онлайн.  " Сега е моментът за персонални благодарности ", уточни той

" (...) Сега силата ни пораства. И всеки, който изиска да започне война против една демократична страна, може да види какъв ще бъде отговорът. И колкото повече си сътрудничим с вас, толкоз по-малка е вероятността някой различен в света да последва лудия път на Русия. Но задоволително ли е това? Мисля, че имаме потребност от ясно световно водачество на демокрацията. Това е главното, което осигуряваме с нашето съдействие ", сподели той, предава offnews.bg.

Зеленски уточни, че водачите на страните в Г-7 са потвърдили, че въпросът не е какъв брой ракети има " нашият общ зложелател ", а какъв брой системи за Противовъздушна отбрана имаме. 

" Благодаря ви, скъпи водачи, които помогнахте на Украйна с противовъздушната защита! Заедно към този момент сме избавили хиляди и хиляди украински животи от съветските ракети. В съвсем 15-месечната пълномащабна война взехме стотици решения за сигурността дружно с вас -част от които са отбранителната поддръжка, наказания против агресора, отбрана на пазарите, по-специално енергийния и хранителния, отбрана на финансовата непоклатимост на Украйна ", съобщи украинският президент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР