Това заяви за Фрог нюз журналистът и създател на Антикорупционния

...
Това заяви за Фрог нюз журналистът и създател на Антикорупционния
Коментари Харесай

Бойко Станкушев за Фрог: Между Иван Гешев и Бойко Борисов започна една канибалска война

Това съобщи за Фрог нюз журналистът и основател на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев във връзка на ескалацията на напрежението и словесните искри сред Иван Гешев и Бойко Борисов, на които станахме очевидци по-рано през днешния ден. Ето и цялото изявление:

 

Г-н Станкушев, демонстрираното искане на оставката на Гешев от страна на политически партии и членове на Висш съдебен съвет какво значи съгласно вас? Това някаква поръчка ли е?

 

 

Демонстрираното искане от страна на магистрати и на политически партии е знак, че Гешев към този момент не прави работа на тези, които са го издигнали преди години, като това включва несъмнено ГЕРБ и Движение за права и свободи. И второ, значи, че очевидно има план в паниката да бъде определен основен прокурор посредством допълнение, разширение и замяна на състава на Висш съдебен съвет с хора сходни на тези, които бяха до момента. Това в последна сметка няма да бъде никаква правосъдна промяна. Това е явно плануван ход, който цели да бъде отхвърлен неспособният да извършва повече поръчките на изпълнителите Гешев и да се постави различен, който ще бъде по-пригоден, по-послушен, и може би не чак толкоз като Гешев незапознат. Предполагам, че това ще бъде човек, който няма да е доста известен, отегчителен, само че някой с юридически по-добра експертиза. Т.е. човек, който въпреки всичко е същински правист, за разлика от Гешев.

 

Според Вас дали фактически е имало закани към Гешев, който твърди, че е имало закани към фамилията му, в случай че не подаде оставка през днешния ден до 10 ч.? Ако в действителност е имало такива закани, съгласно вас кой може да ги е отправил?

 

 

Аз няма по какъв начин да знам такива обстоятелства, защото допускам, че тия неща биха могли при благосклонност да открият институциите и службите, на които това им е работата. Но все пак, аз обмислям по следния метод - в цялото това нескопосано, несъответстващо и на моменти изцяло необразовано изказване на един основен прокурор, пораждат най-разнообразни въпроси. Ако Гешев фактически е имал закани и му е било предлагано, както той твърди, споменавайки името на Бойко Борисов, да се отдръпна тихомълком, и да получи посланически пост в Турция или Израел или вероятно да прави някаква политическа кариера, то можеше всичкото това нещо, в пакет със заканите към фамилията му, да го каже доста по-рано. Но в тази ситуация той не влиза в никаква конкретика. След това, станахме очевидци на изказвания от страна на господин Гешев, на някакви на практика останали анонимни лица. Някакъв негов другар от провинцията, както той сподели, му бил предал обръщение от Бойко Борисов. Друг пък, член на Висш съдебен съвет, който също остава неизвестен, го бил карал да си подаде оставката, тъй като имал семейство. Не излиза наяве кои са тези хора. Друг чудноват миг е на фона на неговия апел " Българският народ би трябвало да измете политическия отпадък ", той го гарнира с едни апели и послания да се стартира да се работи по закон, и да се разбие олигархичния модел. Но Гешев какво е чакал до момента, в случай че фактически това, което твърди, е истина?

 

Втори чудноват миг - той допускам, че не се е събудил с просветление тази заран да стартира да приказва по този метод. Тук приказваме за един човек, който се претърпява като правист, който не може да направи разлика сред институцията, на която той е административна глава, и самоидентифицирането с тази институция - в тази ситуация основна прокуратура. Така като го слушаме, излиза, че всяка офанзива против лицето Иван Гешев, крие офанзива против прокуратурата. Няма неприятно шоу, само че виждаме, че цялата история е съшита с бели конци. Бих споделил, че даже е смешно, тъй като то е ясно, че не може една персона да бъде самата прокуратура. Т.е. тук Гешев самичък влиза в несъгласие със себе си, тъй като доста пъти до момента през годините той твърдеше и се опитваше да убеди аудиторията, че той в действителност единствено административно следи и управлява прокуратурата и не се бърка в работата на другите отдели и наблюдаващи прокурори. Кое от двете не е правилно? Не може да се разбере.

 

Освен това, изказванието, че неговият заместител и началник на Следствието Борислав Сарафов е бил натискан да се обърне против самия него, някак си не виждам от кое място може да бъде верифицирано с изключение на посредством самото изявление на Сарафов, което беше фактическият апел да си подава оставката. Дали е бил притискан Сарафов също не се разбра. След като Гешев твърди, че Сарафов е бил под напън да се обърне против директния си началник, той продължава да твърди, че Сарафов разследване на това нещо е почнал да оказва напън и върху други прокурори, членове на Висш съдебен съвет, и така нататък Той даже самичък признава, че имало слух, съгласно който подписите в настояването на шестимата членове на Висш съдебен съвет били събирани по лечебни заведения. По кои лечебни заведения, от кое място, по какъв начин е станало? Оттук насетне, има други особени моменти, които са най-малко още два. Първият е, че той самият признава и даже се хвали с това нещо, че откогато стартира рецесията към него, е провел " десетки диалози " със с политици, членове на Висш съдебен съвет и магистрати. Това опонира на неговото изказване, че прокуратурата е толкоз самостоятелна, че всевъзможни сходни връзки са немислими, нездравословни и незаконни. Как по този начин прокуратурата е самостоятелна, пък той в един съответен миг стартира да води десетки диалози с разнообразни хора?

 

Тези, които Гешев назовава " политически отпадък ", в действителност незабавно след съждението, че има подобен отпадък, който би трябвало да се измете, той незабавно влиза в връзка с представители на същия този " политически отпадък ". Този политик жена, за която той загатна, намекът беше, че тя е от ГЕРБ. Конкретно име не се загатва, като се изключи че тази жена, анонимна все още, му била споделила, че е сюрпризирана от изказването на Мария Габриел, която в качеството си на претендент за министър-председател от ГЕРБ Съюз на демократичните сили сподели, че един предполагаем министър на правораздаването от нейния кабинет ще му изиска оставката. Друг е въпросът, че Мария Габриел, в първата си обществена изява, стартира с предсказания и вменяване на предполагаем министър на правораздаването, приказва за едно хипотетично държавно управление. И двете позиции са смешни и безпринципни. В последна сметка тези задочни разногласия и обвинявания нямат стойност. И двете страни - политическата страна и тезата на Гешев - са безусловно непремерени и недомислени. Друг забавен миг е, че Гешев загатна името на Карадайъ. Той сподели, че бил доста изумен от позицията на Движение за права и свободи, които сигурно в никакъв случай не са споделили гък и които в никакъв случай даже не са намеквали за някакви недостатъци, за някакви неверни ходове на Иван Гешев. След като съгласно него тяхната позиция до момента е била постоянно кардинална и в негова поддръжка, той схваща, че кардинална позиция значи позиция в негова поддръжка. Той си мисли, че това е едно и също. Че поддръжката за Иван Гешев от страна на която и да е политическа партия, е кардинална.

 

Гешев заяви през днешния ден, че е получил позвъняване от прокурор, че до дни би трябвало да се приключи делото " Барселонагейт ". Как ще коментирате това?

 

 

Дали наблюдаващият прокурор по следствието " Барселонагейт " е бил под напън от Сарафов, дали е имало напън това дело да бъде прекъснато, или най-малкото, че наблюдаващият прокурор по делото " Барселонагейт " е научил и знаел, и споделил на Гешев, че Сарафов е желал по някакъв метод посредством медиатори това дело да бъде прекъснато. Въпреки че доста скоро самият Иван Гешев сподели пред необятна аудитория, че това дело ще завърши доста скоро. Ако той е споделил, че това дело ще завърши скоро, тогава за какво се чуди, че наблюдаващият прокурор е споделил, че ще завърши скоро? В това не би трябвало да има нищо учудващо. Самият Гешев твърди тези неща. За мене най-интересното е, че в цялото напоително и жално днешно изказване на Иван Гешев, аз даже не знам дали той си дава сметка какво е направил, той действително е изнесъл данни за доста закононарушения. Би следвало индивидът, който е отпред на институцията, да беше подхванал, или сега, в който е схванал, да вземе отношение по тези изнесени данни за закононарушения и да ги проверява, по този начин както е по закон. Считам, че това, което Гешев направи, беше непринудено, беше резултат основно на неговото прочувствено положение. Вие си спомняте, че оставката му беше поискана и от предходния министър на правораздаването Надежда Йорданова. То е и документирано по време на съвещание на Висш съдебен съвет, където тя по право взе участие и стоеше до него. Притеснението ми е, че Гешев се забърква в такава каша, че някакви позитивни, рационални решения надали ще могат да бъдат взети незабавно.

 

Като споменахте за " Барселонагейт ", да чакаме ли в идващите дни Гешев да ни показа нови разкрития за Борисов?

 

 

Аз мисля, че стартира една канибалска война сред Иван Гешев и Бойко Борисов. Тя беше в сянка, един тип сенчеста война, която явно се е водила посредством препредаване на информация, на напън и на закани, и от едната страна, и от другата страна. На 19 април в Сутрешния блок на Нова телевизия водещите ме питаха какво чакам да се случи в скоро време и аз споделих, че чакам в доста скоро време напрежение по оста Бойко Борисов - Иван Гешев. Като че ли имаше някаква симптоматика, че от една страна Гешев повече не им би трябвало, и че може би той, защитавайки се, ще подхваща някакви дейности, които биха били компрометиращи и за Бойко Борисов, и за някои хора от неговото обграждане. Нещата не са едностранни. Но явно процесите са стигнали до един разцвет, в който те стартират към този момент да си разменят все по-остри удари, а какво става под повърхността и под забележимото пространство не мога да кажа.

 

Как ви се стори отговора на Борисов към Гешев? Той сякаш зае някаква оправдателна позиция?

 

 

Борисов нямаше какво друго да каже. Вие представяте ли си Борисов да вземе да си признае, че е оказвал напън и че с някакъв характерен инструментариум се е опитвал да го натисне или да го " озапти ". Борисов няма да си признае това в никакъв случай. Той ще се разприказва тогава, когато против него бъдат повдигнати обвинявания и то по този начин, както се прави във всяка една естествена страна. С фактология, със съблюдаване на процедурите.

 

 

Смятате ли, че това ще се случи в скоро време?

 

Аз като проверяващ публицист считам, че има задоволително аргументи това да се случи, дори считам, че то би следвало да се бе случило преди доста време. Работата е там, че с тази правосъдна система в България и изключително с това неразбирателство на върха на прокуратурата, откъдето стартират нещата, нещата не се случват. Време е " политическият отпадък " да стартира офанзивата. Предстои да разберем какво следва оттук насетне. Включително и следствието, в случай че се стигне до някаква конкретика, на така наречен атентат против него. Като цяло от един човек, който е изцяло лишен от компетентност, от експертиза, от качества, не може да се чака нищо потребно. Добрата вест, в този смисъл, е, че ще бъде заменен. Лошата вест е, че ГЕРБ ще се опита да вмени на ПП-ДБ, че ето ние вършим нещо, което вие доста от дълго време желаете.

 

 

Разговаря: Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР