Това заяви в интервю за Дир.бг 44-годишната Диана Гошева -

...
Това заяви в интервю за Дир.бг 44-годишната Диана Гошева -
Коментари Харесай

Майка: Не е нужно да си луд, за да имаш 4 деца, но помага

Това съобщи в изявление за Дир.бг 44-годишната Диана Гошева - майка на четири деца от Благоевград.

Диана и брачният партньор й Лъчезар са женени от 25 години и отглеждат сами тримата си сина и щерка си.

С многодетната майка разговаряхме за демографската рецесия - за 27 година популацията на България се е стопило с една трета, за щастието и компликациите да имаш повече от едно дете и за това нужно ли е да си вманиачен, с цел да създадеш и отгледаш повече деца.

- Как в изискванията на демографска рецесия се решихте да имате четири деца?

- Когато взехме решение да имаме повече от 2 деца - не сме мислили за демографската рецесия. Смятам, че във всяко едно време е мъчно да имаш повече деца. И по време на нашите баби, и в този момент. Не единствено финансово...Как ние персонално се взехме решение - нямам еднопосочен отговор. Може би нещата са сложни... Роля изигра и това, че двамата искахме да имаме 3 деца - още преди да имаме и едно. Това е едно премислено и отговорно решение, което взехме със брачна половинка ми да отгледаме повече деца, да им дадем безусловната си поддръжка и обич. Не на последно място - да дадем късмет на децата ни да порастват с братя и сестри, да си имат някой откакто към този момент няма да ни има.

- Държавата подтиква ли българката да бъде многодетна майка?

- Държавата не подтиква и българинът да бъде многодетен баща. Не единствено българката. Семействата не са подкрепени при развъждането на децата. Нямаме баби и дядовци, на които да разчитаме, когато децата боледуват. При повече деца дните в болничен се усилват. Работодателите обаче не обичат постоянно отсъстващи чиновници. Не постоянно се гледа и с положително око на повече бременности. Подкрепа от страната може да пристигна и по реда на фамилното подоходно облагане...

- На какъв брой години са децата ти и на какво ги възпитаваш?


Децата ни са на 21 година, 18 година, 14 година и 7 година Най-големият е синът ни Велизар. След него са Рая, Йоан и Самуил, който в този момент е първокласник. На първо място ги възпитаваме да се обичат, да се почитат, да бъдат другари. Да ценят фамилията и да мислят освен за себе си...След това държим на образованието, да развиват дарбите и гениите си, да бъдат гъвкави. Да бъдат положителни другари и да оказват помощ на другите.

- Колко пари са нужни на едно семейство с 4 деца и с какъв брой в действителност живеете на месец?

- На всяко едно семейство са нужни задоволително пари, с цел да не се тормозят при непредвидени обстановки. За едно многодетно семейство увеличете всичко по броя на децата - за обучение, за опазване на здравето, за битови потребности, за отмора. Тук не желая да разясня в случай че има дете/деца, които постоянно боледуват или с хронично заболяване. Прибавете към това и обстоятелството, че здрави и щастливи деца се отглеждат от здрави и щастливи родители - и всеки може да реши какъв брой средства са нужни. Защото постоянно родителите подценяват себе си за сметка на децата, само че това е доста неприятна процедура, въпреки и постоянно срещана у нас. Аз съм безработна, с висше икономическо обучение. Получавам минимална инвалидна пенсия след онкологично заболяване. Получавам и детски. Съпругът ми има непретенциозен бизнес - дребна книжарница . Приходите от нея не ни разрешават да работя и аз там, тъй като осигуровките не са по силите ни. Ако се открие опция - бих работила зад граница.

- Казвали ли са ти, че сте луди?

- Много неща са ми казвали...Не е наложително да си вманиачен, с цел да имаш повече деца, само че несъмнено оказва помощ... От един мъж ли са всички деца? За момиче ли се борихте - и учудването, че момичето не е последно, а второ... Сигурно по неточност имате толкоз деца...И нашият отговор, че четвъртото дете е най-планираното ни дете...

- Какво ще кажеш на българките, които се опасяват да раждат повече от едно дете?

- Всеки самичък за себе си взема решение какъв брой деца желае да има. Това важи и за двамата родители. Това е общо решение. Каквито и думи да кажа, колкото хубави и красиви да са - те са единствено думи. Многодетството би трябвало да се опита, то не се приказва. Опитайте и аз знам и съм сигурна, че ще ви хареса! Въпреки компликациите! И когато един ден се обърнете обратно в живота си и извършите равносметка на решенията си - сигурно за едно решение няма да съжалявате, а ще бъдете безпределно признателни сами на себе си. За решението да си подарите повече вселени (всяко дете е нов свят), да се обогатите с същински прекарвания, да подарите братчета и сестрички на децата си и да живеете в цялостна къща с страсти, смях и наслада!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР