Това заяви пред bTV председателят на НЗОК проф. Петко Салчев,

...
Това заяви пред bTV председателят на НЗОК проф. Петко Салчев,
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: За мен преговорният процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски

Това съобщи пред bTV ръководителят на НЗОК проф. Петко Салчев, откакто 18 Регионални лекарски колегии от страната желаеха той да напусне поста си, а БЛС сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия за незаконосъобразни дейности от страна на управлението на Здравната каса.

Шефът на Касата обаче отхвърли да разкрие с кого е била срещата и съобщи, че това ще каже на проверяващите, когато " дойдат да го ревизират ", само че добави, че той " не пие ".

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено настояването на БЛС договарянията с НЗОК да бъдат обществени, даже има планувана зала за това, която е обезпечена механически.

" Искам ясни параметри на договарянията сред БЛС и НЗОК ", съобщи Салчев.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да договаря с него, Салчев съобщи, че от гилдията би трябвало да погледнат нормативната база, тъй като " ръководителят на НЗОК не взе участие в преговорния развой ".

Салчев е безапелационен, че не се тормози от инспекция на активността на НЗОК, тъй като " това е една от най-прозрачните и обществени институции " и всеки месец разгласяват доклад на разноските.

Безплатните медикаменти за COVID-19

НЗОК към този момент е предложила на персоналните лекари да може да се издават предписания за безвъзмездни медикаменти за COVID-19. БЛС обаче би трябвало да утвърди това по закон, сподели Салчев.

Според него не съществува проблем: „ Досега персоналните лекари по какъв начин изписваха безвъзмездни медикаменти без обзор? Оправданието, че не желаем да правим нещо, е постоянно добре пристигнало за някой. Всичко е електронно допустимо “.

Освен това, в Коронавирус зоните също се издават предписания за такива медикаменти, уточни Салчев. Вече работят над 100 такива зони, не са открити само във Видин и Силистра.

Парите за лечебните заведения

Помощта ще е до 85% от декларираната активност, което беше въведено още предходната година, само че и 100% по нова методика, касаеща изцяло ангажиран потенциал на Коронавирус кревати, сподели Салчев.

БЛС желаят покачване на цените на клиничните пътеки, няма проблем, ще ги повишим, само че когато някое поделение въобще не работи, каква е изгодата, попита ръководителят на НЗОК.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР