Това заяви пред БГНЕС икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб

...
Това заяви пред БГНЕС икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Ще преживеем дълъг период, около 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока

Това съобщи пред БГНЕС икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб за икономическа политика (ЕКИП).

 

„ Очаквам през 2023 година да имаме по-ниска инфлация от 2022 година Изкуственото увеличение на приходите посредством административни ограничения не понижава инфлацията, а в противен случай усилва я “, акцентира икономистът.

 

Панчев направи дълготрайна прогноза за това по какъв метод ще се развива инфлацията в страната. „ В идващите 10-на години ще имаме проблем с високата инфлация.

 

Дори и в този момент да имаме някакъв избран спад на инфлацията, да кажем до 10%, това не значи че през идващите години след 2025 година ще имаме естествена инфлация под 2%.

 

Дългосрочното ми очакване е, че сигурно ще преживеем един дълъг интервал, към 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока от това, което е било в последните 15 години “, означи той.

 

Икономистът разяснява, че българското държавно управление не може да направи доста за намаляването на цените на храните. " В огромна степен инфлацията при храните, както и инфлация при останалите артикули зависи от дейностите на огромните централни банки, а не от дейностите на държавните управления ", означи той.

 

По думите му при храните сме имали едно по-ранно начало на нарастване на цените към 2021 година Панчев изясни, че увеличението на цените е естествен развой, „ доколкото имахме ненормална парична политика през 2020 година Когато водиш ненормална парична политика, печаташ пари, тогава към този момент всички цени потеглят нагоре “, посочи той.

 

Според специалиста увеличението на цените не би трябвало да се оправдава със далавера, а по-скоро да се гледа през призмата паричната политика.

 

Става все по-малко евентуално да въведем еврото на 1 януари 2024 година „ Не изпълняваме редица критерии – не изпълняваме инфлационния критерии, не изпълняваме критерия за законодателна конвергенция, също така има акция за събиране на подписи срещу влизане в еврозоната.

 

Всички тези неща попречват влизането ни в нея през 2024 година “, счита Стоян Панчев. 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР