Това заяви пред Българската национална телевизия ген. Константин Попов, бивш

...
Това заяви пред Българската национална телевизия ген. Константин Попов, бивш
Коментари Харесай

Ген. Попов: Предоставянето на оръжия за Украйна не е търговска сделка

Това съобщи пред Българската национална телевизия ген. Константин Попов, някогашен шеф на защитата.

 

Той оцени позитивно решението на Народното събрание България да даде военна помощ на Украйна.

 

" Това решение беше взето с конституционно болшинство и силата му е, че би трябвало да свържем думите с каузи. Ние имаме своя ангажимент да помогнем на жертвата, а не на агресора. Това е главният политически миг. А това какво оръжие и по кое време ще предоставим, е обособен въпрос и тук има доста политически спекулации. Тежката техника, която вероятно ще предоставим би трябвало да дава отговор на три условия - украинците да я желаят, да е механически изправна и да не визира съществени отбранителни качества на Българската войска. Затова Министерство на защитата има време да вземе решение, да се разисква в комисията по защита и в границите на месец да вземе решение ", разяснява той.

 

Попов посочи, че страната ни е член на защитителен съюз (НАТО) и в този подтекст няма по какъв начин да заема неутрална позиция. Според него тезата за неутралитета се употребява за вътрешнополитически цели.

" Ние не сме в неутрална страна, а в защитителен съюз. За да си безпристрастен няма по какъв начин и другите да те смятат за подобен. Не може да си безпристрастен в обстановка, от която страда целият свят. Тази индиферентност пречи на верните решения и на това какво би трябвало да правиш и в стопанска система, и в областта на отбранителните качества. Ако се поддадем на страха, внушаван от Русия ще загубим възприятието си за правдивост и ценностната си система. ", съобщи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР