Това заяви омбудсманът Диана Ковачева след потресаващия случай от Стара

...
Това заяви омбудсманът Диана Ковачева след потресаващия случай от Стара
Коментари Харесай

Омбудсманът видя бяло петно в НК след потресаващия случай от Стара Загора

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева след потресаващия случай от Стара Загора, където 18-годишно момиче беше нарязано с макетно ножче от приятеля си Георги Николаев. Агресията провокира мощен публичен отзив - през вчерашния ден в над 16 града в България се организираха всеобщи митинги в отбрана на момичето и против насилието над дами. Хиляди бяха протестиращите в София и Стара Загора. 

 

Междувременно Георги Николаев беше оставен в ареста, откакто в края на предходната седмица бе задържан по обвиняване в закана за ликвидиране. Мотивите съдът да го остави в ареста остават неразбираеми, защото невиждано публицисти не бяха позволени до залата в съда. На независимост беше пуснат Виктор Костов - момчето, което обществено отбрани Николаев в обществените мрежи, а след това насочи закани и към другарка на потърпевшото момиче. 

 

След случая доста анализатори, политици и общественици разясниха, че на процедура дупки в Закона за домашното принуждение оставят неспособност жертвата на Николаев да бъде предпазена. 

 

“Бялото леке се отнася до случаи на съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, са доста и те не могат да бъдат осъдени, тъй като в Наказателен кодекс няма текст за инкриминиране на изтезания, грубо, нечовешко, унизително отношение “, изясни Ковачева.

 

Именно по тази причина с новата сесия на Народното събрание тя ще внесе такива оферти за криминализиране на тъкмо този вид действия, които остават ненаказани.

 

По думите на Ковачева няма пояснение за тази “странна смяна “ в правната подготовка на действието сред първа и втора инстанция.

 

Това в действителност не дава отговор на истината. Прокуратурата и на двете инстанции - в Районен съд Стара Загора и в Окръжния старозагорски съд е внесла обвиняване за нанасяне на междинна телесна щета. Озадачаващо е обаче, че това се разминава със съдебно-медицинската експертиза, съгласно която пострадванията са “лека телесна щета ”. 

 

“При всички случаи е необичайно за какво едно лице, което е било осъждано към този момент два пъти за тежко принуждение, на процедура е било освободено при изискване, че явно е имало заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение “, разяснява още Диана Ковачева.

 

По време на брифинг на прокуратурата преди дни стана ясно, че Николаев в реалност е бил наказан на пробация за същото закононарушение. В този случай става дума за рецидив, без обаче да е ясно дали това е взето поради от съда, когато той е бил пуснат на независимост след случая.

 

“Законът за домашното принуждение беше признат. Факт е, че има много съществени взаимни отстъпки вътре. Партньорските връзки останаха отвън хипотезата на закона. Случаи като тези в една интимна връзка не престават да не могат да бъдат осъдени в хипотезата на домашното принуждение “, сподели още Диана Ковачева.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР