Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис на

...
Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис на
Коментари Харесай

Хасан Азис: В културно-историческия туризъм се крие нещо много ценно – нашата памет

Това съобщи кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис на полемиката „ Бранд „ Родопи ” – новата визитна картичка на Кърджали и района ”, проведена от медия „ Стандарт ” и община Кърджали.

Форумът събра изпълнителна, законодателна и локална власт, бизнес, научни среди и медии, с цел да създаде новия бранд за културно-исторически туризъм и да уточни проблемите на общините при опазването на културното завещание, които се нуждаят от незабавно решение.

От името на кметовете доктор Хасан Азис сложи пред изпълнителната и бъдещата законодателна власт 6 казуса, които се нуждаят от незабавно решение:
Да се направи регистрър на монументи на културата, за които локалната власт има визия за развиване и може да придобие акт на благосъстоятелност върху тях. Да се дефинира статута и границите на такива културно-исторически обекти. „ Перперикон е на територия, която се води горски фонд и община Кърджали не може и един гвоздей да забие без позволение и на земеделското, и на културното министерство “, уточни доктор Азис.В специфичен фонд да се заделят задоволително средства за изследване, реституция и консервация на обекти.Да се дават средства за социализиране на монументи на културата. „ Сега това лежи на плещите на локалната власт, а би трябвало да е държавна политика “, уточни Хасан Азис.Предоставяне за ръководство на монументи на културата на локалната власт с решение на Министерски съвет.Популяризиране на туристически дестинации. Сега това също е отговорност на локалната власт, която би трябвало да показа и страната.Да се ограничи срокът за координиране на предложенията на локалната власт – позволение да се получава за 1-2 месеца, а не 8 месеца да чакаме, както е казусът с Перперикон, сподели още Хасан Азис.
Кметът на Кърджали показа базата, върху която се развива туризмът в Кърджали. „Когато приказваме за марката Кърджали, има разнообразни избрания – столицата на Източните Родопи, перлата на Родопите. Но Кърджали е и столицата на толерантността. И, несъмнено, приказната земя на Орфей, сподели кметът на Кърджали.

Тук има прелестни гледки – високи планини, скали, прерязани от сребърната лента на река Арда. Истински оазис на дивата природа, добави той.

Община Кърджали е най-голямата в Източните Родопи. Тук са най-големите язовири – „Кърджали“ и „Студен кладенец“. Има идеални условия за ловджийски и рибарски туризъм. Язовирите ни са най-красивите в България. В тях бяха уловени сомове по над 100 кг. Десетки риболовци от Европа пробваха шанса си в „родопските морета“. В непосредствена непосредственост има заведения за хранене, вили. Те дават висок туристически капацитет, сподели още кметът на Кърджали.

Общината има опция за развиване на всевъзможен тип туризъм. Туризмът е значим бранш за общината, генерира доходи за бизнеса и популацията. Има монументи от разнообразни исторически столетия. В ловно-стопанско отношение – имаме 14 ловно-стопански региона. Подходящи са изискванията за ловджийски туризъм. Ловните стопанства „Женда“ и „Болярци“ имат най-хубавата популация муфлони, показа доктор Азис опциите за туризъм в общината.

Каменните гъби, Каменната женитба, Венериният косъм са част от атракциите. Част от магията на района се крие в античното минало. Античният и феодален град Перперикон е един от най-древните монументи. Крепостта Моняк е била със стратегическо значение. Малко са градовете в България, които имат реставриран манастирски комплекс. Впечатляващи са църквата „Успение Богородично“, църквата „Свети Георги“. Имаме Регионален исторически музей, съхраняващ хиляди експонати. Художествената изложба разполата с една от най-богатите сбирки на картини, сподели още доктор Хасан Азис. И добави, че с изключение на обичайните национални празници се организират и локални фестивали и събития. „Кърджали – столица на толерантността“ е обичаен етнофестивал.

От 2008 година в Кърджали започва нова самодейност, отдадена на мултикултурното многообразие. За 13 път се организира фестивалът на детското творчество.

Източнородопският район е едно от Чудесата на България. Светът занапред ще го преоткрив, безапелационен бе доктор инж. Хасан Азис.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР