Това заяви бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-Народна партия

...
Това заяви бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-Народна партия
Коментари Харесай

Георгиевски: Българите мълчаха 25 г. за името на Македония

Това съобщи някогашният македонски министър председател и водач на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски в формалната си страница във Facebook.

Според него българите би трябвало да видят причините на Гърция, изразени срещу включването на името Македония в наименованието на югозападната ни съседка, защото същите причини важат и за българите.

"Защо 25 години мълчаха на фона на политика на гръцкото монополизиране на името Македония, а в този момент зачестяват изяви, съгласно които България не трябва да приема имена, които съдържат географски маркер с териториални искания? ", попита известният македонски политик.

Преди дни президентът Румен Радев , който беше в Скопие по покана на македонския си сътрудник Георге Иванов, съобщи:

"За нас е значимо бъдещото име вследствие на тези договаряния да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат елементи от територията на Република България. Аз имам вяра, че ще се откри рационално решение, което да удовлетворява всички страни ".

Подобен коментар направи наскоро и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - съгласно него две от петте оферти за новото име - Северна Македония и Горна Македония - насочат директни искания към Пиринска Македония.

Другите три оферти са - Нова Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

Евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки разяснява, че най-добре за България би било името на съседката ни да стане Нова Македония.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР