Това твърдят от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Асоциацията

...
Това твърдят от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Асоциацията
Коментари Харесай

АОБР: Танкерите с газ са не 7, а 3, не стигат и за половината ни нужди на бизнеса за 2022 г.

Това настояват от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за следващ път прикани за незабавни ограничения за обезпечаване на нужните количества и при рационални цени на природен газ. Спроед бизнеса въпросните ограничения включват и незабавно обновяване на доставките от „ Газпром износ “, според съществуващия контракт, предава Нова тв. 

Ето и цялостния текст на позицията на АОБР:

В отговор на този наш апел, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести желание за подписване на контракт с незнаен за обществото американски снабдител за седем танкера с полутечен газ, само че „ пропусна “ да даде задоволителна информация по отношение на ценовите условия, трасетата за доставка и други значими условия, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

Всъщност, танкерите не са седем, а три – останалите четири са за идната година и са непотвърдени. Въпросните три танкера за актуалната година биха обезпечили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма обезпечен потенциал – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво знамение да се откри метод втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по контракта с „ Газпром износ “. А като се прибавят и неустойките, които ще платим по клаузата „ вземи или заплати “ в контракта ни с „ Газпром износ “, този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, само че не взимаме.

За всички рационално и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възобновяване на доставките по съществуващия ни контракт с съветската страна. Вече станаха ясни откровените лъжи за оскъпяване с 11% при превалутирането – не се оскъпява с нито цент! Ако държавното управление не е наясно по какъв начин се прави превалутиране, да се съветва с сътрудниците си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Независимо от това, че служебното държавно управление още не е оповестено, явно е, че то с „ летящ старт “ ще би трябвало да взема решение неотложни проблеми.

Не можем да губим и ден повече! Въпреки така и така мизерно дребния си размер по отношение на годишното ползване, газогранилището в Чирен е най-празното в Европейски Съюз.

Наясно сме, че сме сложени в изискванията на тежка политическа рецесия, само че в сегашния миг доста по-страшна е енергийната и икономическа рецесия изключително за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци даже. Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни дейности и говорене. Грешките са направени, само че би трябвало незабавно да бъдат поправени, в случай че желаеме българската стопанска система да оцелее и домовете ни да са топли.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР