Това става ясно от клаузите в 13-годишното споразумение между двете

...
Това става ясно от клаузите в 13-годишното споразумение между двете
Коментари Харесай

Енергетика по руменрадевски - плащаме милиони за газ, който не по...

Това излиза наяве от клаузите в 13-годишното съглашение сред двете сдружения, което разгласиха в сряда от организацията BG Elves.

Досега държавният газов снабдител " Булгаргаз " би трябвало да е платил жестоко над 250 млн. $ на турския газопреносен оператор БОТАШ за непокътнатия от 1 януари 2023 година потенциал за транспорт на природен газ от турски терминали за регазификация на втечненото синьо гориво до границата с България, написа и добавя - харизани са близо 250 млн. $ за едвам 2.5 млн. МВтч природен газ.

 

Споразумението сред " Булгаргаз " и " Боташ ", преди измененията в Конституция и рестриктивните мерки кой може да е длъжностен министър председател и надлежно да предложи държавно управление.

 

Към сметката би трябвало да се прибави и таксата за входния потенциал на БОТАШ към България, чиято закрепена в съглашението цена е 204 евро/МВтч годишно, което съгласно контрактуваните количества прави 10.852 млн. евро годишно. " Булгаргаз " обаче заплаща и за входен потенциал на точката Странджа/Малкочлар на " Булгартрансгаз ". Одобрената от Комисията за енергийно и водно контролиране настояща сега цена за входен годишен потенциал на същата точка е 462.67 лева./МВтч. Тоест газовият снабдител заплаща към 11.3 млн. евро годишно на " Булгартрансгаз ". Така се образуват досегашни обще разноски на " Булгаргаз " над 250 млн. $, написа още Владислава Пеева в " Mediapool " и добавя:

 

Срещу това " Булгаргаз " действително за година и три месеца е осигурила едвам 2.5 млн. МВтч полутечен газ на турски терминали. Първото карго пристигна през април 2023 година, когато американската " Шанийр " достави 500 хиляди МВтч газ на терминала " Ереглиси " на Мраморно море вместо френската " Тотал ", която бе спечелила първия търг за доставки по съглашението с БОТАШ, само че ги разтовари в Гърция - на " Ревитуса ".

В началото на декември 2023 година Народното събрание, която да прегледа контракта с " Боташ ".

 

Споразумението с " Боташ ", което стана мотив за основаването на комисията, преди време беше показано от президента и държавното управление му като огромен триумф за българската страна. С него страната ни получава достъп до газопреносната мрежа и газовите терминали на Турция. Сделката е с извънредно дълъг период на деяние – 13 години. Споразумението беше атакувано от постоянното държавно управление – при започване на мандата си министър председателят Николай Денков съобщи, че текстовете му съдържат клаузи в ущърб на България. А през октомври предходната година се разбра, че Европейската комисия ревизира договорката с " Боташ " за вероятно нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията.

 

" Приключи работата на Комисията по контракта с " Боташ ". Там нещата са много притеснителни ", депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

 

" Оказва се, че българската енергетика и " Булгаргаз " би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 000 $. Този потенциал не се употребява ", уточни той и добави: " През 2023 година от вероятни 14 кораба са употребявани единствено 1,5. Този потенциал, макар че не се употребява, се заплаща. Това е контрактувано от служебното държавно управление с ", изясни той.

 

“Сделката с “Боташ ” е “Турски поток ” 2, тъй като тя ще разреши дребните количества, които минават през Украйна сега, да бъдат пренасочени по другото трасе - през Турция и България ", уточни на 4 април т.г. в изявление за ФрогНюз енергийният специалист Мартин Владимиров.

 

" Казусът в това е освен честен, основават се и опасности пред националната и енергийната сигурност на страната. Ние на процедура се трансформираме в главен транзитьор на съветски газ. Действията на България имат директно отношение върху финансовата резистентност на едно от най-големите съветски предприятия - “Газпром ”, което е и един от най-големите данъкоплатци на Кремъл и по този метод - един от най-вече финансиращите войната субекти ”, добави той..

 

" Хайде в този момент всички да си извадят химикалките и тефтерчетата и дружно да сметнем следната математическа задачка: В контракта е записано, че 1 MWh ще се продава на цена от 9,145 щатски $. Дневният запазен потенциал ще бъде 53200 MWh. Договорът е подписан на 30 декември 2022-а и е за интервала от началото на 2023-а, до края на 2035-а, т.е. 13 години. Всяка година има приблизително 365 дни, а 1 щатски $ се е търгувал за 1.68 лв. (курс на BGN за USD към датата на сключване на контракта, който сега е ~1.80). Следователно 9,145 * 53200 * 13 * 365 * 1.68 =? ", ( " Български елфи " ) при публикуването на документа.

Самият документ става обществен ден откакто Владимир Малинов, който оглавяваше " Булгартрансгаз ",, написа " Mediapool ". Елфите го показват като архитекта на газовото съглашение и означават, че той е координирал подписването му препращайки имейла с изпратения от турците документ до директорката на " Булгаргаз " Деница Златева. От историята на имейла излиза наяве, че в началото той е бил изпратен освен на Малинов, само че и на Златева, както и на различен член на управата на " Булгаргаз " – Веселин Синабов, и до тогавашния шеф на политическия кабинет на тогавашния длъжностен енергиен министър Росен Христов – Любомира Ганчева.

 

" Истината е, че Малинов завоюва доверието на Румен Радев, стана негов консилиери по всички газови въпроси, развихри се по времето на служебния кабинет. Негова е главната заслуга за контракта Боташ - Булгаргаз, който се стовари върху Булгаргаз от горната страна. Радев го контракти с Ердоган, Христо с неговия турски сътрудник и го спуснаха за осъществяване на Деница Златева. Тя въобще не била петимна да го подпише, само че е била принудена. След като стартира да се дърпа - Малинов изпраща тези два имейла с цел да я подсети след молба от страна на Боташ ", пишат Елфите в.

 

" Негова е и ролята за подписване на идиотската договорка с Митилинеос, през която се осъществят най-големите корупционни схеми за импорт на съветски газ (гърците внасят съветски газ през Турски поток, който остава у нас, и прихващат количества, които сякаш влизат през Ремитуса). Малинов е основното настоящо лице ", добавя хакерската група.

 

Документите за " Боташ ", оповестени от Bg Elves -.

 

В началото на март т.г.. Пътната карта, подписана сред България и “Газпром ” през 2017 година даде началото на построяването на “Турски поток ” с 3 милиарда лв. от парите на данъкоплатците. През 2017 година тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром ” Алексей Милер, подписаха въпросната пътна карта. Когато третият постоянен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма..

 

В изявление за ФрогНюз на 29 март т.г. националният представител Мартин Димитров съобщи, че “цената, която България заплаща, даже не е 3 милиарда лв., общият отрицателен резултат е към 5 милиарда лв. ”.

 

Освен икономическия проблем, доста по-тежък е моралния - това, че с " Турски поток " България на Путин да заобиколи Украйна, а по-късно да я нападне свиреп. Само преди седмици. Сред тях бяха брачната половинка и бебето на украински българин. Украинските българи са една от най-големите малцинствени групи в Украйна. Дори и да не бяха - естествено е да знаеш кой е агресорът в тази война. И е естествено да помагаш на Украйна по всеки вероятен метод.

 

През 2022 година ФрогНюз хвърли светлина върху документите за " Турски поток ". Договорът, с който ръководството на Борисов подписа присъдата на милиони украинци –. А по какъв начин Руски поток на Борисов и Путин ни зароби -.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР