Това сочи последният доклад на Европейската комисия, огласен днес. Той

...
Това сочи последният доклад на Европейската комисия, огласен днес. Той
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС ще избегне рецесията, но насрещните ветрове остават

Това сочи последният отчет на Европейската комисия, огласен през днешния ден. Той планува Брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,8% през 2023 година и 1,6% през 2024 година (съответно 0,9% и 1,5% - в еврозоната).

Очаква се общата инфлация да спадне от 9,2% през 2022 година до 6,4% през 2023 година и 2,8% през 2024 година в Европейски Съюз.

В еврозоната тя ще се забави от 8,4% през 2022 година до 5,6% през 2023 година и до 2,5% през 2024 година

През ноември след две поредни тримесечия на негативен напредък, стопанската система на Европейски Съюз беше на път към техническа криза, ударена от последствията от войната, които утежниха енергийните пазари, разяснява POLITICO.

Но от този момент до момента стопанската система на Европейски Съюз означи редица позитивни развития, е маркирано в изследването. Европейската референтна цена на газа падна под равнището си отпреди войната, подкрепена от внезапното понижаване на потреблението на газ и продължаващата диверсификация на източниците на доставка.

„ Погледнато обратно, устойчивостта на семействата и корпорациите е впечатляваща. Въпреки енергийния потрес и последвалата рекордно висока инфлация, забавянето през третото тримесечие се оказа по-леко от плануваното по-рано и през четвъртото тримесечие стопанската система на Европейски Съюз съумя да се оправи с необятна застоялост, вместо свиването от 0,5%, предстоящо през есента ”, акцентират анализаторите от Брюксел.



Според тях пазарите на труда също не престават да се показват мощно, като равнището на безработица в Европейски Съюз остава на най-ниското си равнище от 6,1% през декември. Три месеца на спад на инфлацията удостоверяват, че съгласно прогнозите през есента пикът към този момент е обратно.

Икономическата резистентност е победа за Европейски Съюз, който се бори с Русия посредством невиждани наказания и трябваше да се оправи с растящите цени на силата и нуждата да се откачи от съветската сила, написа POLITICO.

„ Това са много позитивни признаци за устойчивостта на Европейски Съюз. По-добрата картина отразява силата на общия отговор на шоковете, претърпени от 2020 година до момента, само че европейците към момента са изправени пред сложен интервал “, предизвести еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони пред изданието.

От трите страни, за които се предвиждаше да отбележат негативен напредък през 2023 година, единствено Швеция евентуално ще се оправи по-зле от предстоящото - с -0,8 %.

Германия, икономическият мотор на Блока, се чака да остане на позитивна територия тази година, на равнище от 0,2% - близо 1 пр.п.. по-високо от упования спад от -0,6 на 100.

Латвия също ще избегне рецесията, отбелязвайки напредък от 0,1% тази година.

Сред другите членки на Европейски Съюз единствено Естония, Литва и Полша означиха леко поправяне на растежа си надолу, а останалите не нарушиха предходните прогнози.

Инфлацията доближи пика си 

Европейската комисия смята, че главната инфлация е достигнала пика, поради успокояването на  енергийните пазари. Референтните цени на газа се връщат към равнищата си отпреди войната, на петрола също падат.

Брюксел предвижда инфлацията да се забави в допълнение тази година до 5,6% в еврозоната и 6,4% в Европейски Съюз по отношение на предходните упования надлежно от 6,1 и 7% и да доближи равнища малко над задачата от 2% в края на 2024 година Все отново, главната инфлация — лишена от сила и храна — се усили в допълнение през януари.

Въпреки това стопанската система на Европейски Съюз към момента е изправена пред провокации. Основната инфлация набъбна в допълнение през януари. Потребителите и предприятията не престават да се сблъскват с високи разноски за сила и с повече от 90% от главните продукти в кошницата на ХИПЦ, които записват покачвания на цените над междинното, инфлационният напън продължава да се уголемява.

Рисковете за повишение включват пазарите на труда - безработицата е на историческо дъно от 6,1% през декември, което може да генерира мощен растеж на заплатите и инфлационен напън. Въпреки че равнищата на предпазване на газ остават високи, заради пониженото ползване, презареждането им преди идната зима може да се окаже мъчно, предизвестяват от Европейска комисия.

Продължаващото парично стягане от страна на централните банки може да изпрати шокови талази към задлъжнелите компании и посредством банковата система, както и посредством ипотеки, което може да генерира промяна на пазарите на парцели.

Докато несигурността към прогнозата остава висока, рисковете за растежа са като цяло уравновесени. Вътрешното търсене може да се окаже по-високо от плануваното, в случай че скорошните спадове в цените на едро на газа се отразят по-силно на потребителските цени. И въпреки всичко не може да се изключи евентуално превръщане на това рухване в подтекста на войната на Русия против Украйна и други геополитически напрежения. Външното търсене също може да се окаже по-силно след повторното отваряне на Китай, което обаче може да подхрани международната инфлация.

Рисковете за инфлацията остават значително свързани с развиването на енергийните пазари в кратковременен проект, само че рисковете в посока нагоре преобладават във външните квартали, защото към момента стегнатият пазар на труда може да докара до по-силен от упования напън върху заплатите, обобщават от Европейска комисия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР