Това сочи най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза на Европейската

...
Това сочи най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза на Европейската
Коментари Харесай

ЕК с много лоша прогноза за България: Спад на инфлацията след поне година

Това сочи най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Освен това, Европейска комисия фрапантно намалява упованията за растеж на българската стопанска система през тази година.

Според Европейска комисия, годишната инфлацията у нас ще доближи 2.4% в края на тази година, след което ще скочи до 2.9% през идната 2022 година. Понижение се чака чак през 2023 година, когато годишната инфлация ще падне внезапно до 1.8%. Основна причина за скока на инфлацията ще бъде резултата от повишаването на енергийните артикули, излиза наяве от документа, съобщи настоящо.бг.

Данните са на база хармонизирания показател на потребителските цени, който се употребява и от европейската статистическа послужвам Евростат и ще бъде базата, съгласно която ще бъде преценено дали България съблюдава условията за влизане в еврозоната. Българският показател на потребителските цени, нормално е по-висок от хармонизирания показател. Според данните на Националния статистически институт, годишната инфлация у нас възлиза на 4.8% към края на месец септември, което е 9-годишен връх, до момента в който съгласно хармонизирания показател, равнището доближава 3.3% за интервала.

Така съгласно прогнозата на Европейска комисия, годишната инфлация у нас ще забави за малко растежа си към края на актуалната година, единствено с цел да възвърне възходящата посока през идната 2022 година.

Очакванията на Европейска комисия за инфлацията се покачват, защото в лятното издание на документа се предвиждаше повишаването да доближи 1.9% за тази година и 2.5% за идната 2022 година.

Понижена прогноза за растеж на стопанската система

Европейската комисия фрапантно намалява упованията за растеж на българската стопанска система в най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза.

Според Европейска комисия, брутният вътрешен артикул на България ще нарасне с 3.8% през актуалната 2021 година, което е спад от 0.8 процентни пункта по отношение на лятното издание на прогнозата от месец юли тази година. За съпоставяне, през лятото Европейска комисия очакваше стопански растеж от 4.6% за 2021 година. Очакванията за идната 2022 година остава на същото равнище – растеж от 4.1%. През 2023 година се чака стопанската система да забави темпа на напредък до 3.5%.

Според прогнозата, бюджетният недостиг ще бъде в размер на 3.6% от Брутният вътрешен продукт за тази година, като ще намалее през идната 2022 година.

Европейска комисия чака покачването на възнагражденията в България да остане на високо равнище. Компенсацията на един нает ще скочи с 9.7% през тази година, с 9% през 2022 година и със 7.9% през 2023 година.

Безработицата ще остане на ниско ниво, като не се чака видимо покачване в интервала до 2023 година.

Според Европейска комисия, брутният държавен дълг ще остане на устойчиво равнище, като в края на тази година ще доближи 26.7% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР