Това сочат изявления на служебни лица от двете страни, цитирани

...
Това сочат изявления на служебни лица от двете страни, цитирани
Коментари Харесай

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Това сочат изказвания на служебни лица от двете страни, представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Руският заместник-външен министър Григорий Карасин съобщи през днешния ден пред публицисти в Москва, че се разисква размяната на арестуваните в Керченския пролив през ноември предходната година 24-ма украински моряци. Те се намират в следствен изолатор в Москва и на всички е предявено публично обвиняване в „ нелегално секване на държавната граница на Руската федерация, осъществено от проведена група “.

Украинската генерална прокуратура пък заяви през днешния ден, че е евентуално съветски публицист, арестуван в Украйна, да бъде освободен, осведоми Българска телеграфна агенция.

В Киев дойде през днешния ден на посещаване съветският омбудсман и формален представител по правата на индивида Татяна Москалкова за диалози по отношение на арестуваните съветски жители в Украйна. На взаимен брифинг с украинската си колежка Людмила Денисова след срещата им тя сподели, че сега се прави предварителна работа по уточняване на описите на арестуваните и в двете страни. Според Москалкова в този лист попадат 50 съветски жители, като 27 от тях се намират в места за отнемане от независимост. Според Ройтерс Русия държи десетки украинци, а измежду разменените може да бъде и украинският режисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвиняване в тероризъм.

Москалкова и Денисова разискали и механизма за взаимното освобождение на жителите на двете страни, а също и „ опцията за решение на филантропични въпроси по отношение на даването на здравна помощ на обособени жители, които се намират в места за отнемане от независимост “. По украинския ефирен канал „ Прямой “ по въпроса за арестуваните в Русия украински моряци Москалкова сподели, че „ Москва е подготвена да ги освободи, в случай че Киев поеме обвързване да подсигурява по-късно присъединяване им в правосъдния развой “. Москва е подготвена да върне и „ арестуваните плавателни средства, в случай че те бъдат непокътнати като доказателства “. Тя подсети, че тази позиция е била изложена в съветска нота до Украйна, само че Киев дал негативен отговор.

Украинският политик Виктор Медведчук, който оглавява проруската съпротива в страната, сподели пред Ройтерс, че размяната на пандизчии сред двете страни е въпрос на дни. Юрист и предприемач, 64-годишният Медведчук е основна фигура в партията „ Опозиционна платформа - За живот “ и е разследван от украинските управляващи за държавна измяна поради възгледите си по въпроса за Донбас. Неговата партия обаче има действителни шансове да се класира на второ място в идните избори в неделя. А партията на 41-годишния нов президент Зеленски „ Слуга на народа “ се чака да победи с към 50 на 100 от гласовете, само че може и да не й доближи безусловно болшинство за независимо ръководство.

Засилената интензивност по отношение на арестуваните руснаци и украинци идва след състоялия се предходната седмица телефонен диалог сред съветския президент Владимир Путин и новоизбрания му украински сътрудник Володимир Зеленски, отбелязва АП. При първия си телефонен контакт двамата президенти са обсъждали и размяната на пандизчии. Зеленски също така предложил на Путин да се срещнат на неутрално място - в беларуската столица Минск. При предходния украински президент Петро Порошенко двете страни разговаряха в наличието на представители на Германия и Франция (т.нар. Нормандски формат - б.р.), отбелязва Ройтерс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР