Това съобщиха организаторите - Български хелзинкски комитет, като уточниха, че

...
Това съобщиха организаторите - Български хелзинкски комитет, като уточниха, че
Коментари Харесай

Имената на 23 жени, убити от близки, прожектирани върху НС

Това оповестиха уредниците - Български хелзинкски комитет, като прецизираха, че тя се организира в навечерието на днешната социална полемика по законопроекта за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Тя е проведена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

23-те дами, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Народното събрание, са единствено дребна част от всички, изгубили живота си в ръцете на сътрудник, родственик или отхвърлен мъж през последните 5 години в България, подчертаха от правозащитната организация.

“Бройката в акцията е просто знак – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и мотив за размисъл по време на дебата на 23-ти януари. Последните убийства на дами хвърлиха светлина върху съществени пропуски в българското законодателство и използването му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно принуждение ", прибавиха от БХК.

Акцията цели да върне фокуса върху същинското наличие на Истанбулската спогодба и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира утвърждението ѝ. Конвенцията е извънредно значим интернационален документ, който дава опция да се одобри повсеместен пакет от ограничения, адресиращи минусите на българската система в предварителната защита, отбраната от и преследването на домашното принуждение и насилието над дами, обявиха още правозащитниците, като акцентираха, че акцията е част от акцията за одобрение на конвенцията, подкрепена от към 200 български организации.

От БХК приканиха всеки жител, който желае да стане част от тази смяна, да подпише петицията - http://bit.ly/2mQ4XNq , и приканиха за присъединяване в протестната проява, която ще се организира в 11 часа в сряда - в градинката сред Народното събрание и Софийския университет..

Вчера Светият синод излезе с апел Истанбулската спогодба да не бъде утвърдена, тъй като "противоречи на обичайните полезности на българина и създаваща основа за честен разпад ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР