Това съобщи в специално интервю за По света и у

...
Това съобщи в специално интервю за По света и у
Коментари Харесай

Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус, при която изгоряха 46 души

Това заяви в особено изявление за " По света и у нас " представителят на основния прокурор Сийка Милева. Причината за това е, че нашите прокурори са поискали от сътрудниците си в Северна Македония още разпити.

Нови обстоятелства, свързани със случилото се в трагичната нощ, е открило следствието дотук. В нощта на 23 ноември рейсът е изгорен изцяло, само че не четирите туби с бензин, които е превозвал водачът, са повода за това, тъй като те са останали непокътнати.

Мантинелата е затиснала вратата, пред която са се скупчили пасажерите в обезверен опит да излязат, предава Българска национална телевизия.

" Това е една голяма покруса, която ще остане в съзнанието ми. Безпрецедентен случай. Без аналог в историята. Така беше избран този проблем. Огледът продължи повече от 24 часа. Той стартира по мрачно и приключи по мрачно. Главният прокурор разпореди следствието на екип от следователи от НСС, които работиха неуморно под надзора на Окръжна прокуратура - Перник ", описа представителят на основния прокурор Сийка Милева пред Българска национална телевизия.

По делото са работили 6 следователи и трима прокурори, а в рамките единствено на 10 дни е завършило събирането на доказателства. По думите на Милева казус е и методът на прокуратурата да върне телата на починалите със аероплан.

" Наведнъж бяха върнати и всички оживели движимости, като всяка една от движимостите беше запечатана поотделно. Бяха направени 45 аутопсии. От всеки беше конфискуван биологичен материал, от който беше извлечен ДНК-профил. С молба за правна помощ до правосъдните управляващи в Република Северна Македония бяха издирени и открити наследниците на потърпевшите, от които също беше конфискуван ДНК-профил ", сподели тя.

За 7 дни е изработен относителен разбор сред ДНК-профилите на починалите и ДНК-профилите на техните близки и по този начин жертвите са разпознати. Назначена е сложна пожаро-техническа експертиза, както и съдебно-медицинска експертиза, която да откри повода за гибелта на пасажерите.

" Беше открито, че огромна част от тях са умряли от задушаване от пожара и термичен потрес. Тук имаме настъпили 2 събития - ПТП и пожар. В разследване на злополуката поражда пожар. От заключението на назначената по делото експертиза се откри, че водачът е управлявал с несъобразена и висока скорост, в резултат на което е изгубил надзор от ръководеното от него транспортно средство. Колегите работиха и по версията за терористичен акт. Беше назначена и химическа експертиза, само че изрично не беше открито съществуването на взривни субстанции. Македонските управляващи оказаха цялостно подпомагане при следствието на този драматичен случай. Ние с тях поддържаме доста положителни другарски и колегиални връзки. Тук е мястото да благодаря и на органите на Министерство на вътрешните работи и пожарникарите, които оказаха цялостно подпомагане на следствието. За скорошното привършване на делото основният прокурор награди следователите и правосъдните лекари, които работеха по случая ", изясни Сийка Милева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР