Това съобщи палестинското здравно министерство, предаде Асошиейтед прес. Ранените включват

...
Това съобщи палестинското здравно министерство, предаде Асошиейтед прес. Ранените включват
Коментари Харесай

6 убити и стотици ранени в ”Големия поход на завръщането”

Това заяви палестинското здравно министерство, съобщи Асошиейтед прес.

Ранените включват протестиращи, ранени от бойни и гумени патрони. Други пострадаха от сълзотворен газ, използван от войската в опит да спре тълпите, излезли да вземат участие в "Големия поход на завръщането ".

Причина за митинга е отводът на еврейската страна да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 година, и да анулира блокадата на линията Газа, която през днешния ден се управлява от радикалното палестинско придвижване "Хамас ".

Протестното придвижване стартира през днешния ден и се чака да продължи шест седмици. Първият ден на митингите съответствува с "Деня на земята ", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при конфликт с израелските сили по време на проява против конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Въпреки обещанията на ръководещите от "Хамас " митингите около граничната ограда да бъдат мирни, Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, а основният израелски боен представител - бригаден военачалник Ронен Манелис, съобщи, че армията е подготвена да се оправи с размириците.

Късно нощес броят на бойците по границата е бил подсилен, в това число броят на снайперистите, бойците от специфичните елементи и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в надзор на безредици.

Израел желае да избегне принуждение, само че няма да разреши на тълпите да преминат оградата, акцентира Манелис.

Хиляди поданици на Газа се събраха в шестте палаткови лагера, всеки от които е ситуиран на неколкостотин метра от границата. Оттам доста хора се насочиха към граничната бетонна ограда, някои от тях хвърляха камъни по бойците, които отвръщаха с огън и сълзотворен газ. Военните настояват, че стрелят единствено по "главните подстрекатели " в тълпите.

В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на "Хамас " Исмаил Хания сподели, че започващият през днешния ден поход е "послание към Тръмп ".
"Не може да има взаимни отстъпки за Ерусалим, няма опция на Палестина, няма друго решение, с изключение на завръщане " по изконните палестински земи, акцентира той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР