Това са само част от прозренията на американската журналистка от

...
Това са само част от прозренията на американската журналистка от
Коментари Харесай

Как първите дами на САЩ упражняват властта си

Това са единствено част от прозренията на американската журналистка от в. " Ню Йорк таймс " Кейти Роджърс след написването на нова книга за настъпилите промени в ролята на днешната първа дама на Съединени американски щати. Книгата, която е озаглавена " Плейбук " (Playbook), се впуска в любопитни детайлности за яростта на Джил Байдън, за предбрачния контракт на Мелания Тръмп и по какъв начин първите дами във Вашингтон упражняват властта си.

Макар и нейната роля да е най-вече представителна за американската общност, зад кулисите първата дама на Съединени американски щати постоянно е една от най-влиятелните - и затова една от най-могъщите персони - във всяка администрация на Белия дом .

С журналистката от в. " Ню Йорк таймс " Кейти Роджърс беседва Райън Лиза, която е съавтор на книгата и основен сътрудник на сп. " Политико " във Вашингтон, в най-новия епизод на подкаста " Дийп дайв ", отдаден на новата книга " Плейбук ", в който двете дами разискаха всичко - от ролята на първата дама при подбора на фрагменти, провеждането на акции и вземането на политически решения до нейната роля като реализатор на волята на президента.

Според Кейти Роджърс от в. " Ню Йорк таймс " Мелания Тръмп, да вземем за пример, е рефлектирала загрижеността на брачна половинка си и я е канализирала по собствен личен метод.

Обсъден бе и моментът, в който редакторите на Роджърс във в. " Ню Йорк таймс " я изпращат в щата Арканзас, с цел да отрази събитие за семейство Байдън, което тя не желае да отразява - и по какъв начин в последна сметка тя принуждава Джил и Джо Байдън да се изправят пред неуместна истина за тяхната фамилия.

Въпрос на Райън Лиза от сп. " Политико ": Нека поговорим за Джил Байдън на поста и за това, което към този момент научихме за нея през тези повече от три години. В света на Байдън има мощен детайл на " Джил - изпълнителката ". Кои са обичаните ви образци? Може би можем да стартираме с Камала Харис?

Отговор на журналистката от в. " Ню Йорк таймс " Кейти Роджърс: Това е заложено по този начин в нея. Мога да се върна към 80-те години, само че дано да стартираме с Камала Харис. И по този начин, Харис, по време на един от дебатите на първичните избори на демократите, всъщност надали не го назовава сегрегационист. Но това се трансформира в миг, при който Харис отбелязва скок в социологическите изследвания. Това е значително краткотрайно. И в подмяна на този лек скок тя си печели доста острата реакция на Джил Байдън, която всъщност споделя: " Върви по дяволите ". Говорите ли по този начин тук?

Джил Байдън е доста ядосана . През 2022 година имаше един миг, в който Джил Байдън отива на демонстрация за събиране на средства в град Сан Франциско, който е родното място на Камала Харис, и чува от донорите какъв брой доста се надяват Камала Харис да служи на Байдън и какъв брой те се гордеят с нея. " Ние просто се надяваме тя да ни съставлява добре ", споделят донорите, визирайки Сан Франциско.

Снимка: БТА/АП

А Джил Байдън, която е много типичен подготвена политическа брачна половинка при набирането на средства, не споделя нищо, изчаква досега, когато става неудобно, и споделя: " Но какво ще кажете за Кетанджи? ", като отклонява диалога от един доста изпълващ с горделивост комплимент за вицепрезидентката към избора на нейния брачен партньор за арбитър във Върховния съд Кетанджи Браун Джаксън.

Ако попитате хората, които я познават, това не изненадва никого. Един човек ми подсети: " Знаете ли, тя е италианка по генезис. Става дума за преданост. " (Точно) по този начин ми изясняват цялата тази преживелица.

Въпрос: Вашият разказ за ненапълно обтегнатите връзки на Джил Байдън с Камала Харис ви кара да се замислите какъв брой ли продължителни търкания има сред тях и дали те способстват за компликациите на Харис в Белия дом на Байдън и дали това може да ѝ пречи да бъде пълностоен сътрудник.

Отговор: Единственото нещо, което бих споделила в отговор на това, е, че вътрешният кръг на Джо Байдън е колкото сфера на Джил, толкоз и негова сфера. Тя в действителност е надзирател във връзка с хората, които са най-близо до него, макар че не е в Западното крило . Тя не е там, с цел да държи отворена вратата към Овалния кабинет. Но тя несъмнено знае всичко, което се случва. Тя има няколко помощници, които са със семейство Байдън от години, в случай че не и от десетилетия. Те схващат по какъв начин тя желае да стават нещата. Те схващат, че лоялността е от първостепенно, първостепенно значение. И в случай че тази преданост бъде нарушена, в действителност е мъчно да я върнеш и при двамата от семейство Байдън, изключително при Джил.

Въпрос: Когато приказваме за запазване на достъпа и за личния състав на Джил, има една персона, споменавана съответно от вас, за която мисля, че ще се стори забавна, и това е Антъни Бернъл, за който цитирате думите на Джил, че е в " работен брак " с него. Разкажете малко за това какво става вътре в Източното крило и каква роля има Антъни.

Отговор: Антъни за първи път пристигна при семейство Байдън по време на акцията през 2008 година като част от екипа на Джил Байдън и бързо се утвърди като неин поддръжник, когато лагерът на Байдън в прочут смисъл се конкурираше с машината на Обама.

И по този начин, като се стартира оттова и се стигне до 2015 година, когато Бо Байдън умря от рак на мозъка, част от връзката с Антъни Бернъл и семейство Байдън се затвърди с помощта на това, че той съумя да резервира безмълвие и да държи ненарушим техния персонален живот. Той е необикновено предан. Някой ми сподели, че поради нея би минал пред движещ се бързо трен.

И всичко това става в Източното крило, което в действителност няма шеф на канцеларията на Джил Байдън. Той напусна преди към две години и от този момент насам Източното крило е без шеф на канцеларията, което е доста извънредно.

Антъни Бернъл е най-влиятелният човек в това Източно крило, защото той има власт над всичко, което се случва в него - от пътуванията и планирането до речите и посланията.

Това е човек, чийто опит е обвързван с планирането и предварителните диалози. Така че той има надзор над най-различни лостове, с които разполага първата дама; само че също по този начин по силата на това, че всеки ден има диалози с висшестоящи. Той оказа помощ за обмисляне на пътуването на президента Байдън до Украйна, тъй като първата дама бе отишла там първа.

Снимка: AP/БТА

По-миналата седмица президентът Байдън отиде на границата в Браунсвил. Джил Байдън пътува до такава степен по време на акцията и това бе нещо, което към този момент бе проучено и планувано от Бернъл. Той е направил нещо като проекти по отношение на това по какъв начин да протичат тези пътувания, по какъв начин да наподобява президентът, когато го виждаме - освен първата дама. Така че той е доста забавна фигура в смисъл, че сигурно има мощно въздействие в Източното крило и огромен надзор в Западното крило. И въпреки това той е прочут с това, че е доста могъщ. Той може да бъде нападателен и пряк във връзка с помощниците, изключително на тези с по-малък опит, и това от време на време е било източник на огромно напрежение в Белия дом.

Въпрос: Друга в действителност завладяваща история в тази книга е доста сензитивният по естество репортаж за детето на Хънтър Байдън и Лундън Робъртс, Нейви Джоън Робъртс. Това бе сензационна история и се чудя дали бихте могли да ни разкажете по какъв начин се стигна до нея, дали въобще се опасявахте да се задълбаете в нея и какви бяха следствията от нея?

Отговор: Наистина не желаех да го върша.

Въпрос: Кой ви накара да го извършите?

Отговор: Хора, които са доста над моя сан на възнаграждение, както обичаме да споделяме. Хора в Ню Йорк и от най-високите етажи във Вашингтон сложиха това задание .

Въпрос: Вие просто изпълнявахте заповеди?

Отговор: Е, в действителност се пробвах да не го върша за известно време и имахме няколко срещи по този въпрос. Имам щерка и методът, по който възприемах материала, бе, че желаеха да пиша за малко момиченце, чието семейство не го желае, а от журналистическа позиция не можех да се оправя с това задание. Продължавах да споделям " не ", а те все едно не ми обръщаха внимание. И най-после разговарях с шефката на бюрото на (в. " Ню Йорк таймс " ) на име Елизабет Бумилър, която ме докара във вестника. И аз доста се поверявам на нея, доста, тъй като това е тип материал, който за мен, в случай че го направя зле, щеше да ми бъде последният.

Не желая да пиша материал, върху който нямам надзор, разбирате ли? Така че тя сяда при мен и ми споделя: " Можеш да направиш този материал, тъй като става дума за две фамилии. Едното от тях е авторитетно, а другото не е авторитетно. И това е материал по отношение на какво значи да си Байдън ".

Това ми даде основанието и журналистическото любознание, от които се нуждаех, с цел да го продължа, тъй като не желаех да пиша за спор за прехрана и за малко момиченце. Затова отидох в щата Арканзас, открих контакт със фамилията и научих повече за това малко момиченце. И колкото повече научавах, толкоз повече осъзнавах какъв брой обичана и почтена бе тя. Тя бе безусловно над тази токсична, ужасна, политизирана неразбория.

Така че, когато седнах да пиша материала, бях най-горда с уводната част, която като че ли стана хитова. В материала виждате малко русо момиченце, в чиито коси играят слънчевите лъчи, което кара четириколка и играе с братовчедите си, а по-късно се връща към някаква си грозотия, с която се занимават възрастните в нейния живот.

В последна сметка това бе значим материал, тъй като докара до това президентът и първата дама да признаят внучката си, която в никакъв случай преди този момент не бяха признавали обществено . Сега те споделят, че имат седем внуци, а не шест. А Хънтър Байдън взе участие - или съблюдава - своята част от съглашението. Гордея се с метода, по който се получи този материал. В някакъв миг това още веднъж се трансформира в частен въпрос. Така някак си трябваше да се оправя с това.

Снимка: БТА/АП

Въпрос: Това бе отличен материал и вие се справихте с него с невероятна сензитивност. Направихте нещо рядко срещано в политическата публицистика, а точно - поставихте огледало пред авторитетните участници в сагата и ги принудихте да се изправят пред въпроса по какъв начин да се оправят с това, а те в действителност не можеха да го защитят.

Те се обърнаха към сп. " Пийпъл " и с малко помощ от Морийн Дауд, която написа коментар по този въпрос, вие изцяло променихте метода, по който семейство Байдън приказва обществено за своята внучка.

Отговор: Морийн в действителност заслужава самопризнание. Тя съумя да приказва непосредствено с (Байдън). И от репортажите си знам, че той е прочел това. Мисля, че съществуването на журналистическа база е извънредно значимо преди сходен коментар, само че в този случай тя съумя да приказва непосредствено с президента.

Въпрос: Голяма част от книгата е отдадена на историята на първите дами и настъпилите промени в тази роля. Коя от тях бе най-изненадваща за вас? За кого научихте нещо ново и забавно, което не очаквахте?

Отговор: Преразглеждането на ролята на Лора Буш в действителност бе най-интересното за мен, тъй като израснах във време, в което по-големите братя на приятелите ми безусловно отиваха на война. Това стартира да се случва, когато бях в гимназията. Лора Буш откри Националния фестивал на книгата три дни преди 11 септември.

Снимка: Getty Images

Националният фестивал на книгата щеше да бъде нейната задача. Това бе всичко. Нали знаете, сподели тя, " аз съм библиотекар. Ще приказвам за грамотността. Ще поддържам концепцията " Нито едно дете да не бъде изоставено ", и това бе съвсем всичко. И тогава за една нощ тя се трансформира във военна първа дама и трябваше да поеме постоянното радиообръщение на президента, като приказва за войната и за тежкото състояние на афганистанските дами и девойки. И съветниците на Хилъри Клинтън тогава ми споделиха: " Няма метод на божията земя тя да се оправи с това ". На нея се гледаше като разделяща и амбициозна, а част от страната се разпалва против това.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Въпрос: Що се отнася до това, че Мелания и Доналд Тръмп са преговаряли за правното съглашение посред им при започване на неговото президентство, какво открихте за това?

Отговор: Мери Джордън, журналистка от в. " Вашингтон пост ", първа заяви за съществуването на правно съглашение сред двамата в книгата си за Мелания Тръмп, а точно, че частично забавянето на нейното идване във Вашингтон е, че тя е реорганизирала предбрачните и следбрачните си съглашения с Доналд Тръмп, което нейната канцелария тогава отхвърли. Направих няколко материала за книгата си и, защото бяха минали години и хората бяха напуснали администрацията на Тръмп, те бяха подготвени да приказват на запис за това, което знаеха, и на което бяха станали очевидци.

Стефани Гришъм, някогашен шеф по връзките на Мелания Тръмп и някогашен представител на Белия дом, написа прям роман за времето си там. Тя беседва с мен настрана за това и сподели, че огромна част от времето на (Мелания) в действителност е било концентрирано върху следбрачните ѝ съглашения и парите, които е имала в банката.

От канцеларията на Мелания Тръмп не отхвърлиха изрично това. Казаха ми единствено: " Тя е бизнес дама и има свои лични бизнес ползи, които би трябвало да пази ". И това бе в подтекста на въпроса ми: " Прекарваше ли доста време в Белия дом в срещи с юристите си? " Да. Прекарваше. Така че мисля, че в демократичните среди имаше доста упования или може би даже вяра, имаше миг, в който хората съвсем я харесваха. Струваше ми се, и всичко това звучи анекдотично, само че има изследвания, които демонстрират, че в един миг тя стана много известна.

Снимка: Getty Images

Имаше такова очакване, че повода, заради която тя пляскаше обратно ръката на Тръмп на публични места или не тръгваше надолу (към Вашингтон), бе, че тя се противопоставяше на това, в което той вярваше. Истината е, че, както писах по този въпрос, тя рефлектираше загрижеността на брачна половинка си и я е канализирала по собствен метод, като в множеството случаи въобще не е била посредническа мощ за него. Всъщност постоянно е било правилно противоположното - в случай че нейният брачен партньор е бил нападнат, тя го е насърчавала да отвърне на удара.

Тя е човек, който е доста по-склонен да насочва убежденията на брачна половинка си . И това също се корени в неговото оборване по отношение на акта за раждане на някогашния президент Обама. Тя взе участие в предаване на американското токшоу " Дъ вю " (The View) на телевизия Ей Би Си, като приказва за това по какъв начин Обама би трябвало да покаже акта си за раждане, тъй като хората желаят да знаят.

Въпрос: А на 6 януари тя не оказа тъкмо умерено въздействие върху него, нали?

Отговор: Не мисля, че е имала някакво въздействие. Към края на престоя си там тя съвсем от самото начало бе в резиденцията. А когато не бе там, викаше фотограф, с цел да направи фотоси на естетическите промени, които бе направила в Белия дом и които са от културно значение. Не желая да подценявам интереса на една първа дама към подобряването на комплекса на Белия дом, само че по време на разгръщането на такова принуждение - то бе зашеметяващо - до момента в който нещата се развиваха в оня ден, Гришъм я попита дали желае да каже нещо, с цел да насърчи прекратяването на насилието. И тя просто изрично сподели " не ". В този ден тя бе заета да прави фотоси на килим. Така че тя се занимаваше с това, до момента в който Тръмп бе в трапезарията до Овалния кабинет и наблюдаваше по какъв начин се развиват събитията.

Въпрос: Какво е чувството ви за цялостната липса от нейна страна на обществена роля в акцията на Тръмп? И в случай че би трябвало да прогнозирате, каква съгласно вас ще бъде нейната роля през тази година?

Отговор: Знаете, че е извънредно да се вършат прогнози, само че аз ще продължа и ще го направя. Като съм наясно какво знам и какво демонстрира написаното от мен за Мелания Тръмп - тя обича да бъде първа дама . Но моите репортажи не демонстрират, че тя обича да води акции. Написаното от мен не демонстрира, че тя обича да пази брачна половинка си, както е била призовавана да го прави неведнъж. И репортажите ми не демонстрират, че тя е заинтригувана да се върне във Вашингтон на цялостно работно време. Така че, допускам, взети дружно, в случай че Тръмп вероятно завоюва, бихме могли да чакаме една първа дама, която приема ролята, само че евентуално, защото е била такава фигура, нарушаваща нормите, не бърза да идва във Вашингтон, връща се и отново се връща - това ми се коства допустимо.

Хората, които я познават, споделят, че тя изрично още веднъж би го направила, само че не са толкоз наясно с детайлностите по какъв начин би изглеждало това. А що се отнася до това да води акция, тя е човек, който няма интерес да го прави. Знам, че Тръмп е споделил, че тя ще бъде там в близко бъдеще, само че аз не съм сигурна. Мисля, че ще се изненадам да я видя скоро в предизборната акция.

Въпрос: Джил Байдън от дълго време е във Вашингтон и е малко по-интегрирана във вашингтонската общественост, в сравнение с Мелания или Мишел Обама. Но незабавно по-късно Джил Байдън се сблъска със свои лични провокации.

Отговор: Мисля, че започването на нейната връзка с Джо Байдън е може би методът да се огледа към този въпрос от позиция на това какъв брой доста той я обожава. Той е просто захласнат от брачната половинка си . И мисля, че те имат същинска обич.

Въпрос: Не обичам да ви преустановявам, само че просто би трябвало да поговорим за този саморасъл откъс от книгата, който изключително доста нашумя. Знаеш какво ще те попитам, нали?

Отговор: Да. Бях поставила тази имитация в книгата. Това е може би не повече от един абзац за преангажирането на Джо Байдън с неговата брачна половинка, което е същинско. Той е споделил на помощниците си, че тайната на положителния брак е положителният секс. И хората са го подхванали и популяризирали из целия интернет. Но другото, което е забавно, е, че хора, с които не съм разговаряла за книгата и които са работили за Байдън, ме потърсиха. И един от тях ми сподели, че той повтаря това още откогато е станал вицепрезидент. Като че ли Байдън просто споделя това на хората. Това е съвет, който той дава на младежите.

Въпрос: Вашите материали ви водиха на доста чувствителни по естество тематики.

Отговор: Цялата тази интерлюдия бе, с цел да се сътвори визията, че той в действителност обича жена си и от време на време може да стигне до прекомерна протекция . Той не обича тя да отсъства за повече от няколко дни в избран миг. Той постоянно е по-щастлив, когато тя е до него. Както ще потвърдят помощниците му, той е доста по-взискателен, отчаян и бързо се гневи, когато тя отсъства. Ако познавате кръга на семейство Байдън, те са захласнати от всичко, а от време на време и от дребните неща. И вие получавате взор към брак, за който всички схващат, че е стабилен. Но двамата са измежду нас от доста време.

Снимка: Getty Images

Въпрос: Как писането на тази книга, до момента в който отразявахте работата в Белия дом и отглеждахте новородена щерка, повлия на възгледите ви за тези дами?

Отговор: Мишел Обама е може би най-хубавият образец за това, защото тя се отдръпна от прекомерно авторитетната си кариера, с цел да се увери, че нейният брачен партньор има най-хубавия вероятен късмет да завоюва президентския пост . Но освен това, тя в действителност не вкара политически проект, до момента в който техните две дъщери не се приспособиха добре във Вашингтон, а тя познаваше себе си задоволително доста, с цел да начертае тези ограничавания и да дефинира такива упования още през цялото време. Тя към този момент се бе отказала от толкоз доста от своята еднаквост и бе задоволителен единствено този факт, че тя резервира тази част от себе си за своето семейство. Мисля, че по това време имаше хора, които изказваха разнообразни отзиви за това дали е трябвало да се откаже от работата си или не, дали е трябвало да започва " Да се движим " през първите шест месеца или по-скоро е трябвало да бъде активистка или първа дама, която дефинира политиката.

Фактът, че тя се придържаше към своите ограничавания в интерес на дъщерите си, ме накара да виждам на това по доста по-различен метод, в сравнение с преди, заключи журналистката от в. " Ню Йорк таймс " Кейти Роджърс, създател на новата книга " Плейбук " за първите дами на Съединени американски щати, представена от сп. " Политико ".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първите дами оказват въздействие върху развиването на Съединени американски щати в продължение на съвсем 250 години , отбелязва сп. " Нешънъл джиографик ", като наблюдава по какъв начин се е променяла тази роля с времето - и по какъв начин тези дами са трансформирали страната.

На 7 октомври 1964 година първата дама Клаудия " Лейди Бърд " Джонсън излиза на сцената пред ядосана навалица в град Колумбия, щата Южна Каролина. Тя е там, с цел да разпространява закона за гражданските права - нов закон, прокаран от нейния брачен партньор, президента Линдън Б. Джонсън, който афишира за противозаконна дискриминирането против някого въз основа на неговите раса, пол, етническа принадлежност или вяра. Много хора обаче тогава са се противопоставяли на закона - и се опитвали да ѝ попречат да приказва, показва списанието.

Ръководителите на проявата не са могли да успокоят публиката, само че това не стопира Джонсън. Тя подвига ръка. " Това е страна с доста гледни точки ", споделя тя. " Уважавам правото ви да изразявате вашите. Сега е мой ред да изразя моята ", добавя първата дама. Тълпата притихва и Джонсън продължава значимата си акция в поддръжка на гражданските права.

Първата дама нормално е брачна половинка на президента на Съединени американски щати и е играла доста разнообразни функции, откогато през 1789 година Марта Вашингтон става такава. Дори преди дамите в Съединени американски щати да получат право на глас, първите дами са имали огромна власт - и постоянно обществото даже не е знаело за това, отбелязва сп. " Нешънъл джиографик ".

Независимо дали са на страната на президента, зад кулисите или пропагандират личните си хрумвания в публичното пространство, първите дами оказват въздействие върху полезностите, политиката и законите на Съединени американски щати за интервал от съвсем 250 години. Понякога те даже са променяли историята, написа списанието.

Позицията на първата дама не постоянно е била авторитетна роля с публични отговорности . Подобно на множеството дами в Съединени американски щати, от съпругите на първите президенти на страната се е очаквало да се грижат за своя дом и семейство. Тези първи дами са управлявали семейството на Белия дом и са посрещали значими посетители, като главната им задача е била да подсигуряват триумфа на своите съпрузи.

В края на 80-те години на 19-и век стартира да се появява купата " първа дама на страната ", която евентуално се отнася до лордовете и дамите в Европа. В последна сметка то е съкратеното название на " първа дама ".

Тъй като обществеността стартира да признава ролята на първите дами, тези дами се трансформират в едни от първите " авторитетни персони в обществото ", показва сп. " Нешънъл джиографик ". Хората четат и виждат фотоси на вечерите, които те провеждат, облеклата, които те носят, и обзавеждането, което те избират, и постоянно желаят да подражават на това, което тези дами вършат.

По това време американските дами в множеството случаи не са били допускани до политиката - до 1920 година те даже не са имали право да гласоподават . Но доста първи дами на Съединени американски щати въпреки всичко намират способи да оказват въздействие върху развиването на страната. С увеличението на властта на дамите нараства и ролята на първите дами, отбелязва списанието.

Човекът, на който президентът най-често разчита, е първата дама. Поради това доста от тези дами ловко употребяват близкия си достъп до президента, с цел да повлияят върху дела и събития.

Но точно Елинор Рузвелт, първата дама на президента Франклин Д. Рузвелт, безшумно употребява въздействието си, с цел да направи историческа смяна, показва сп. " Нешънъл джиографик ". Голямата меланхолия - време, в което доста американци мъчно намират работа, храна и жилище - продължава три години преди през 1933 година семейство Рузвелт да влязат в Белия дом. Скоро по-късно Елинор Рузвелт стартира да посещава някои от най-бедните региони в Съединени американски щати, с цел да беседва с локалните поданици.

Президентът Рузвелт знае, че се нуждае от проект за слагане завършек на Голямата меланхолия и Елинор Рузвелт предлага доста хрумвания, учредени на наученото по време на нейните пътувания.

Благодарение на нея Новият курс на Рузвелт включва доста стратегии за обезпечаване на работа и жилища за американците в затруднено състояние - в това число за цветнокожите и дамите, отбелязва списанието.

През 1933 година Елинор Рузвелт оказва помощ да бъде извоювана поддръжката на американците за Новия курс, като произнася речи по радиото, написа публикации във вестниците и беседва с публицисти, отбелязва сп. " Нешънъл джиографик ". След това през 1939 година първата дама научава, че организацията " Дъщери на американската гражданска война " е отказала да допусне певицата Мариън Андерсън да свири в концертната им зала, тъй като е чернокожа. Рузвелт освен напуща организацията, само че кани Андерсън и да пее на мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия.

През 1961 година при президентството на Джон Ф. Кенеди първата дама Жаклин Кенеди провежда план за подкрепяне на реставрацията на Белия дом и неговите многочислени исторически артефакти. След това става традиция първата дама на Съединени американски щати да оглавява най-малко един план в социална изгода, именуван платформа.

Снимка: AP/БТА

Списанието дава образец с Лора Буш, брачна половинка на президента Джордж Буш-младши, която през 2001 година поема самодейността " Готови за четене, подготвени за учене ", с цел да усъвършенства стратегиите за ранно започване на четенето при децата. През 2010 година Мишел Обама, първата дама на президента Барак Обама, вкара самодейността " Да се движим! " за да насърчи по-здравословни хранителни и двигателни привички у децата.

Първите дами на Съединени американски щати не престават да оставят дълготраен отпечатък, отбелязва сп. " Нешънъл джиографик ". Мишел Обама употребява известността на своята самодейност " Да се движим! ", с цел да помогне за приемането на нови закони. Предложеният закон за здрави, непознаващи глада деца, усили средствата, отпускани за учебни обеди и актуализира здравните условия към ястията и закуските в американските учебни заведения.

Ролята на първата дама се дефинира директно от възгледите в страната във връзка с дамите - и от самите дами. Напоследък тази роля се трансформира в лидерска позиция, която визира освен Съединени американски щати, а и целия свят, разяснява списанието.

И защото дамите не престават да получават власт и управителни функционалности, позицията на първата дама ще продължи да се трансформира. Повече първи дами през днешния ден могат да оказват помощ за приемането на нови закони, да поемат президентските отговорности или да се занимават с задгранични водачи.

А скоро, когато от ден на ден дами се кандидатират за президент на Съединени американски щати, самата купа може да се промени... на " първи господин ", отбелязва сп. " Нешънъл джиографик ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР