Това са първите постройки, наподобяващи жилища, открити в този район. Археолози

...
Това са първите постройки, наподобяващи жилища, открити в този район.
Археолози
Коментари Харесай

Около Стоунхендж откриха древни сгради

Това са първите постройки, наподобяващи жилища, открити в този регион.

Археолози откриха девет здания от неолита наоколо до един от най-внушителните мегалитни монументи, създавани в историята на човешката цивилизация - загадъчният Стоунхендж. Постройките, които най-вероятно са били къщи, датират от 2600 – 2500 година прочие Хр., заяви Discovery. Това са първите здания, наподобяващи жилища, открити в този регион. Всички постройки са имали под измазан с хоросан и дървена обшивка. В множеството домове е имало огнище.

Две от постройките провокират необикновен интерес. Те са обградени с трап, чиито диаметър е към четиридесет метра. Предполага се, че тези постройки са принадлежали на вожда и жреца на племето. По-малката от тях евентуално е била заобиколена и с дървена ограда.

Джулиан Томас (Julian Thomas), който взе участие в разкопките и е началник на катедрата по археология към Манчестерския университет (Manchester University), разяснява, че в случай че по-голямата постройка в действителност е принадлежала на сановник или водач, то той е живял много непретенциозно.

Редакторът на списание British Archaeology Майк Питс (Mike Pitts) допуска, че двете здания може да са били и гробници, само че също по този начин не отхвърля опцията това да са жилища на високопоставени персони от каменната ера.

Разкопките в този регион ще продължат през идващите три години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР